Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vācijas ekskanclers Šrēders mudina uzņemt Krieviju G7

Vācijas bijušais kanclers un tagadējais Krievijas naftas rūpniecības uzņēmuma Rosneft direktoru padomes priekšsēdētājs Gerhards Šrēders izteicies par labu Krievijas uzņemšanai G7 valstu grupā.

"Protams, tam ir jēga, ja jūs strādājat šajos formātos, iesaistīt tos, kas jums vienkārši ir nepieciešami, lai atrisinātu globālos politiskos jautājumus," savā podkāstā The Agenda sacīja strīdīgu reputāciju iemantojušais ekskanclers.

"Ideja, ka var izolēt valsti, kas ir [ANO] Drošības padomes pastāvīgā locekle un kurai līdz ar to ir veto tiesības, kad tiek izskatīti visi šie jautājumi, ir absurds uzskats"," norādīja Šrēders.

76 gadus vecais sociāldemokrāts Vācijas kanclera amatu ieņēmis divus pilnvaru termiņus no 1998. līdz 2005.gadam. Vācijā viņš izpelnījies pārmetumus par saistību ar Krievijas valsts kontrolētajiem uzņēmumiem Gazprom un Rosneft.

Šrēders taisnojas, ka viņa darījumu sakari ar Krieviju ir privātas dabas jautājums.

Lielbritānija un Kanāda, kas abas ietilpst G7, šomēnes pauda stingrus iebildumus pret Krievijas pievienošanos G7 valstu grupai, dziļākas padarot plaisas saistībā ar ASV prezidenta Donalda Trampa vēlmi par Krievijas atpakaļuzņemšanu pasaules elites valstu klubā.

Tramps maija beigās paziņoja, ka jūnijā plānoto G7 samitu atliks uz septembri.

Tramps sacījis, ka G7 ir "novecojusi valstu grupa", kas būtu jāpaplašina, iekļaujot tajā citas valstis, arī Krieviju.

Krievija no elitārā valstu kluba, kas tobrīd bija pazīstams kā G8, tika izslēgta 2014.gadā pēc Ukrainai piederošās Krimas aneksijas.

"Krievija tika izslēgta no G7 pirms vairākiem gadiem, kad tā bija iebrukusi Krimā, un starptautisko noteikumu un normu necienīšana un ignorēšana, kas turpinās no Krievijas puses, ir iemesls, kāpēc tā paliek ārpus G7 un tā arī turpmāk paliks ārpusē," preses konferencē šomēnes sacīja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Iepriekš Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paziņojis, ka uzliks veto priekšlikumam par Krievijas pievienošanos G7.

Kamēr Krievija nepārtrauks savas "agresīvās un destabilizējošās aktivitātes", Lielbritānija neatbalstīs tās uzņemšanu atpakaļ grupā, sacīja Džonsona pārstāvis sakariem ar presi.

"Krievija tika izslēgta no G7 valstu grupas, kad tā [2014.gadā] bija anektējusi Krimu, un mums vēl ir jāredz liecības uzvedības maiņai, kas attaisnotu tās atpakaļuzņemšanu," žurnālistiem sacīja Džonsona pārstāvis.

Arī Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības jautājumos Žozeps Borreljs brīdinājis Trampu, ka viņam nav pilnvaru mainīt G7 samita formātu.

Arī Borreljs uzsvēris, ka Maskava kopš 2014.gada savu kursu nav mainījusi un ka tāpēc tā nav atkal uzņemama G7.

 

Top komentāri

Kabarē
K
Politekonomiskā prostitūta šrēders atvēra savu smakojošo muti.
dace
d
ja uz sho purnu paskatoties, kaads vel nevemj, tad vairakas nedelas nav neko eedis.
Tēvzemes Sargs
T
Cik viņam Putins maksā par savas valsts nodevību?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē