Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Tuvie austrumi

Pakistāna slēdz robežu ar Afganistānu(3)

Pakistāna piektdien slēgusi visus robežpunktus ar Afganistānu, lai pastiprinātu drošību pirms sestdien Afganistānā paredzētajām prezidenta vēlēšanām, kuras talibi piedraudējuši izjaukt.

Tankkuģis Stena Impero pametis Irānas ostu(1)

Zem Lielbritānijas karoga kuģojošais tankkuģis Stena Impero, kuru jūlijā aizturēja Irāna, sācis pārvietoties un piektdien pametis Irānas Bandarabas ostu, liecina uzņēmuma Refinitiv dati par kuģošanas maršrutiem.

Talibu draudu ēnā afgāņi vēlēs valsts prezidentu © DIENA(3)

Bažas par iespējamiem pārkāpumiem un nemiernieku uzbrukumiem aizēno nedēļas nogalē gaidāmās prezidenta vēlēšanas karadarbības nomocītajā Afganistānā. Tomēr Afganistānas pilsoņi ļoti cer, ka divreiz pārceltais balsojums nesīs pozitīvas pārmaiņas un beidzot ļaus nodibināt mieru.

Britu tankkuģis Stena Impero pamet Irānas ūdeņus

Zem Lielbritānijas karoga reģistrētais naftas tankkuģis Stena Impero, kas pirms vairāk nekā diviem mēnešiem tika aizturēts Hormuza šaurumā un līdz šim atradās Bandarabas ostā Irānā, devies tālāk ceļā, otrdien pavēstīja navigācijas tīmekļa vietne.

Miris gāztais Tunisijas diktators ben Ali

Trimdā Saūda Arābijā 83 gadu vecumā no dzīves aizgājis Arābu pavasara protesta kustībā gāztais Tunisijas autoritārais līderis Zinelabidīns ben Ali, ceturtdien pavēstīja viņa advokāts.

Vēlēšanas neizved Izraēlu no strupceļa © DIENA(3)

Pēc otrdien notikušajām Izraēlas parlamenta ārkārtas vēlēšanām bijušā aizsardzības ministra Avigdora Lībermana rokās ir nonākusi "trumpja kārts", jo bez viņa vadītās sekulārās nacionālistu partijas Yisrael Beiteinu atbalsta būs sarežģīti izveidot nākamo valdību.

Trampu kritizē par talibu uzaicināšanu uz ASV © DIENA(1)

Radikālais grupējums Taliban piedraudējis ar jauniem uzbrukumiem Afganistānā dislocētajiem amerikāņu karavīriem pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps atcēla aizvadītajā svētdienā ieplānotās slepenās sarunas ar teroristu līderiem viņa ārpilsētas rezidencē Kempdeividā. Kongresa locekļi no prezidenta pārstāvētās Republikāņu partijas un opozīcijā esošās Demokrātu partijas kritizējuši Trampa administrāciju par ideju uzņemt talibus ASV teritorijā, turklāt īsi pirms 2001. gada 11. septembra terora aktu gadadienas.

Pompeo pieļauj iespēju atsākt sarunas ar talibiem(4)

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo svētdien pieļāvis iespēju atsākt prezidenta Donalda Trampa apturētās miera sarunas ar talibiem, ja tie izrādīs apņēmību ievērot vienošanos par miera atjaunošanu. Pompeo norādīja, ka Tramps vēl neesot izlēmis, vai izvest karaspēku no Afganistānas, taču brīdināja, ka militārais spiediens uz talibiem tiks pastiprināts, ja tie nepārtrauks savus uzbrukumus.

Tramps atceļ miera sarunas ar Taliban vadību © DIENA(5)

ASV prezidents Donalds Tramps virknē tvītu paziņojis, ka svētdien viņam bija ieplānota tikšanās ar grupējuma Taliban līderiem un atsevišķi arī ar Afganistānas prezidentu Kempdeividā, prezidenta lauku rezidencē, bet nu sarunas atceltas. Trampu sadusmojis Taliban paziņojums par to, ka grupējums uzņemas atbildību par uzbrukumu Kabulā, kurā līdz ar daudziem citiem upuriem bojā gāja arī ASV militārpersona.

Irāna iedarbinājusi uzlabotas urāna bagātināšanas centrifūgas(3)

Irāna iedarbinājusi uzlabotas centrifūgas, lai palielinātu valsts bagātinātā urāna krājumus, sestdien paziņoja valsts atomenerģijas organizācijas pārstāvis Behruzs Kamalvandi. Iedarbinātas 20 centrifūgas IR-4 un 20 centrifūgas IR-6, kas ir Irānas trešais solis savu 2015. gada kodolvienošanās saistību samazināšanā, televīzijā pārraidītā uzrunā paziņoja Kamalvandi. Vienlaikus viņš pavēstīja, ka Irāna atļaus Starptautiskajai Atomenerģijas aģentūrai (IAEA) turpināt novērot tās kodolprogrammu.

Talibi vienojušies ar ASV par 5400 karavīru izvešanu no Afganistānas

Ar talibiem panāktās principiālās vienošanās ietvaros ASV no Afganistānas 20 nedēļu laikā izvedīs 5400 karavīrus, pavēstījis ASV sūtnis Afganistānas izlīguma jautājumos Zalmajs Halizads. Diplomāts par vienošanās detaļām pirmo reizi paziņoja televīzijas intervijā pēc tam, kad bija informējis afgāņu līderus un valdību. Vienošanās nosacījumi jāapstiprina ASV prezidentam Donaldam Trampam, viņš piebilda.