Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Tuvie austrumi

Alžīrieši vēlas jaunu politisko sistēmu © DIENA(1)

Protesti Ziemeļāfrikas valstī Alžīrijā nenorimšot arī pēc divdesmit gadu valdījušā prezidenta Abdelazīza Būteflīkas atkāpšanās, jo neapmierinātie iedzīvotāji pieprasa pilnīgu "asins pārliešanu" politiskajā sistēmā. "Šī ir tikai neliela uzvara, lielākā vēl nāks," kāds gavilējošs protestētājs galvaspilsētā Alžīrā sacīja raidsabiedrībai BBC.

Diskutē par tribunālu džihādistu tiesāšanai © DIENA(9)

Teroristiskais grupējums Islāma valsts (IV) ir izsvēpēts no Sīrijas, bet simtiem tā kaujinieku un viņu ģimenes locekļu ir sagūstījuši ASV atbalstītie un kurdu komandētie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDS). Gūstekņu vidū ir arī liels skaits rietumvalstu pilsoņu. Šo cilvēku nākotne ir neskaidra, jo valstis, no kurām viņi ieradās, lai pievienotos IV, nevēlas bijušo kaujinieku atgriešanos.

Damaska pieprasa ANO Drošības padomes sanāksmi par Golānas augstienēm

Sīrija otrdien aicināja ANO Drošības padomi sarīkot steidzamu sanāksmi par ASV lēmumu atzīt Izraēlas suverenitāti pār okupētajām Golānas augstienēm. ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien Vašingtonā parakstīja rīkojumu, ar kuru ASV atzīst Izraēlas veikto Golānas augstieņu aneksiju, lai gan ANO rezolūcijās tiek aicināts izvest Izraēlas spēkus no šīs teritorijas.

Trampa bīstamā dāvana Netanjahu © DIENA(20)

ASV prezidents Donalds Tramps, klātesot Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu, pirmdien Baltajā namā parakstīja deklarāciju, ar kuru Vašingtona atzīst ebreju valsts kontroli pār okupētajām Golānas augstienēm, ko par savu teritoriju uzskata Sīrija. Tādējādi ASV ir atteikušās no savas līdzšinējās nostājas, ka Izraēlai un Sīrijai diplomātiskā ceļā jāvienojas par strīdus teritoriju. Tā ir Trampa kārtējā dāvana Netanjahu, kurš cer saglabāt valdības vadītāja amatu arī pēc 9. aprīlī paredzētajām Izraēlas parlamenta vēlēšanām.

Prāmja avārijā Irākā 54 bojāgājušie(1)

Mosulā, Irākas ziemeļos, ceturtdien kurdu Jaungada svinību laikā Tigras upē nogrimstot ļaužu pārpilnam prāmim, dzīvību zaudējuši vismaz 54 cilvēki, pavēstīja amatpersonas. 28 cilvēki pagaidām oficiāli vēl skaitās pazuduši, sacīja Iekšlietu ministrijas amatpersona.