Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Tuvie austrumi

Sīrijas kurdi spiesti pieņemt Asada palīdzību © DIENA(7)

Zaudējuši ASV atbalstu, Sīrijas kurdi bijuši spiesti vērsties pēc palīdzības pie Sīrijas autoritārā prezidenta Bašāra el Asada režīma, lai atvairītu Turcijas militāro ofensīvu kurdu pārvaldītajām teritorijām valsts ziemeļaustrumos. Kurdu solis ir milzīgs panākums Krievijas un Irānas atbalstītajam Asadam, kuram lojālie spēki ir atguvuši kontroli pār lielāko daļu kara nopostītās Sīrijas teritoriju. Pagājušajā nedēļā sāktā turku uzbrukuma mērķis ir atspiest kurdu vadītos spēkus no Turcijas un Sīrijas robežas.

Sīrijas kurdu spēki atguvuši svarīgo Rāselainas pilsētu(1)

Sīrijas kurdu spēki atguvuši svarīgo Rāselainas pilsētu pie Turcijas robežas, par kuras ieņemšanu sestdien bija paziņojusi Ankara, svētdien vēsta Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija Syrian Observatory for Human Rights.

ASV mudina Turciju izbeigt operāciju Sīrijā(14)

ASV ir pret Turcijas iebrukumu Sīrijas ziemeļos un mudina Ankaru izvest karaspēku, piektdien sacīja ASV aizsardzības ministrs Marks Espers, vienlaikus apgalvojot, ka Vašingtona nav pametusi savus kurdu sabiedrotos.

Sīrijas pierobežas rajonus pametuši vairāk nekā 60 000 cilvēku(6)

Sākoties Turcijas militārajai ofensīvai Sīrijas ziemeļaustrumos, nepilnu divu dienu laikā pierobežas rajonus pametuši vairāk nekā 60 000 cilvēku, ceturtdien paziņojusi Lielbritānijā bāzētā Sīrijas kara monitoringa organizācija Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Turcija sāk sauszemes spēku ofensīvu Sīrijas ziemeļaustrumos(5)

Turcija trešdien sākusi plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu, kas kļuvis iespējams pēc tam, kad apvidu pameta tur dislocētie ASV spēki.

Irāku pārņēmušas plašas demonstrācijas © DIENA(10)

Vairāku desmitu cilvēku dzīvību prasījuši protesti pret valdību, kas šonedēļ izcēlās Irākas galvaspilsētā Bagdādē un pārmetās uz citām pilsētām. Protestētāji nav mierā ar augsto jauniešu bezdarbu, zemo sabiedrisko pakalpojumu kvalitāti un plašo korupciju. Premjerministrs Adīls Abdelmahdī izsludināja komandantstundu Bagdādē, bet tas neatturēja protestētājus ceturtdien atkal iziet ielās, kur viņus sagaidīja bruņoti karavīri.

Piemin Džamala Hašogi slepkavības gadadienu © DIENA(1)

Saūda Arābijas nedemokrātiskajam režīmam neērtais žurnālists Džamals Hašogi 2018. gada 2. oktobrī iegāja savas dzimtenes konsulātā Stambulā, bet no turienes vairs neiznāca. Tobrīd 59 gadus veco vīrieti diplomātiskajā pārstāvniecībā sagaidīja un aukstasinīgi nogalināja no Saūda Arābijas atsūtīta slepkavnieku komanda. Žurnālista līķi turpat sadalīja un aizveda prom vairākos koferos un plastikāta maisos.