Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jaunumi košumdārzā

Tirdziņi, dārzkopju lekcijas, kā arī veikalu sēklu stendu izpēte sniedz jaunas idejas, iepazīstinot ar augiem, ko gribētos izmēģināt iedēstīt savā dārzā vai balkona puķu kastē. Ir šķirnes, kas aktualitāti saglabā gadu no gada, taču dārzkopības speciālisti meklē aizvien ko jaunu un neparastu, lai dārzam ik gadu piešķirtu svaigus vaibstus.

Dekoratīvais sadzīvo ar praktisko

Puķu dēstus varat sākt audzēt telpās, tiklīdz ir gana daudz gaismas – jau no marta sākuma, un agrīnai sēšanai piemērotas gan viengadīgo, gan daudzgadīgo puķu sēklas, iesaka Jāņa Aldermaņa dārzniecības vadītāja Vija Rožukalne. 

Aktualitāte dārzu dizainā joprojām ir sapludināt dabas un košumdārza robežas, dekoratīvajiem stādījumiem piešķirt arī funkcionālu lomu, pamīšus stādot gan ziedus, gan garšaugus vai garšaugu un tēju dēstus izvēloties tik dekoratīvus, ka tie jau priecē paši par sevi. Ne velti vienas no visvairāk pirktajām joprojām ir dekoratīvo kāpostu sēklas! 

Pērkot sēklas un izvēloties šķirnes, plānojiet, kā jaunie stādi iederēsies jau esošajā dārzā un, raugoties uz sēklu daudzumu iepakojumā, izvērtējiet, cik liels augs būs, cik daudz vietas tas aizņems, it sevišķi, ja esat iecerējuši veidot daudzgadīgo košumaugu dobes.

Vairāki sēklu tirgotāji piedāvā jau gatavus sēklu maisījumus, tādi pieejami ne tikai zālāju un dekoratīvo pļavu veidošanai, bet arī košumdobēm un balkonu kastēm, piemēram, Kurzemes sēklas u. c. veikalos atrodami vasaras puķu sēklu maisījumi, kuros iekļautas lavatēras, gailardijas, cinnijas, asteres, kosmejas, puķu tabaka, sveķenes sēklas u. c. Dobē šīs puķes varat sēt jau aprīlī, jūnijā būs jāretina, atstājot ap 30 cm attālumu starp puķēm. Atrodams arī maisījums akmensdārziem, kā arī balkona puķēm, ko izsēj dēstu kasetēs martā, aprīlī. Balkona kastēs augus izstāda maija beigās. Augu augstums maisījumā parasti ir 20–25 cm. Zied no jūlija līdz septembrim.

Nevis tējām, bet skaistumam

Martā varat sēt dekoratīvos pelašķus, piemēram, Achillea filipendulina Cloth of gold – tas ir aptuveni metru augsts, ar 10–13 cm lielu ziedkopu, koši dzeltenā krāsā. Ziemcietīgs. Ziedēs no jūnija līdz septembrim un gan rotās puķdobes, gan labi izskatīsies griezto ziedu kompozīcijās. Achillea millefolium Cerise Queen koši rozā ir zemāks –  ap 60 cm, līdzīgi kā daudzkrāsainais Achillea millefolium Colorado, kas piemērots audzēšanai arī podiņos, un Achillea millefolium Summer Pastels F1. Minētajām divām šķirnēm pieejami sēklu maisījumi ar dažādu krāsu augiem. Piedāvā dārzniecība Onava un arī citi sēklu tirgotāji.

No daudzgadīgajiem augiem, kas sējami martā telpās un siltumnīcās, jau pirmajā gadā pēc izstādīšanas dobē uzziedēs arī hibrīdās ehinācijas, kuru Kurzemes sēklu piedāvātajā klāstā šogad jauna šķirne – Cheyenne Spirit H. Tā veido kuplu ceru, var izaugt līdz 70 cm gara. Piemērota gan dekoratīvajiem stādījumiem dobēs, gan puķu podos un balkonu kastēs, labi izskatās arī griezto ziedu kompozīcijās.

Viens no pēdējo gadu jaunumiem dekoratīvajos stādījumos ir arī zemās saulespuķes, piemēram, jaunums Latvijā pieejamo sēklu klāstā ir lielziedu šķirne Sunspot, kas izaug 80 cm gara un labi izskatīsies gan dobēs, gan griezto ziedu kompozīcijās un arī viena pati. Pasaulē popularitāti ieguvusi neparasta saulespuķu šķirne Sun-Fill Purple F1 – to radījuši amerikāņu selekcionāri un saulespuķe izceļas ar kuplo ziedu, kuru veido garenas, smailas ziedlapas zaļganā nokrāsā ar violetīgiem galiņiem. Sēj telpās martā, kad salnas pagājušas, dēsta ārā. Uzziedēs vasaras vidū, otrajā pusē. Interesanti izskatīsies gan puķdobēs, kad griezto ziedu kompozīcijās. Šo šķirni varat meklēt lielveikalu stendos, kur atrodamas no ārzemēm ievestās sēklas, kas nav audzētas un fasētas Latvijā, bet pavisam droši to atradīsiet internetā, Lielbritānijas sēklu tirdzniecības vietnē Johnnyseeds.com

Arī rudzupuķes dabiskā stila cienītāju dārzos joprojām ir aktuālas, kā arī dažādu šķirņu magones, arī daudzgadīgās, it sevišķi –  pildītās un zīda. 

Martā iekštelpās varat sēt arī asteres, ko izstādīsiet dobēs pēc salnām. Jaunums 2018. gadā ir Ķīnas asteru šķirne Corinna ar lieliem, baltiem ziediem. Modernas ir arī laškrāsas peonijveida asteres Janina. Atrodamas Mārupes sēklu, Eva dārzam u. c. puķu sēklu tirgotāju klāstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits