Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Melberga: Jābauda ziedonis

Varētu šķist, ka maijā lielākā daļa dārza darbu apdarīti - kas plānojams, saplānots, siltumnīcas uzceltas, dobes sataisītas, vairums stādu un sēklu ierušinātas savās dzīvesvietiņās. Tomēr dārzs, kā jau visa dzīvā daba, ir tapšanas procesā lielāko gada daļu, bet maijā jau varam baudīt pirmos darba augļus visā pilnībā. Kaut ar acīm un degunu novērtējot ziedoni.

Bioloģijas zinātņu doktore Vija Rožukalne stāsta, ka maijā var apgriezt dzīvžogus, veidojot formu, vēl ir laiks atbrīvoties no vecajiem zariem, ja tas nav vēl izdarīts. Jāatceras, ka nozāģētā zara vietā paliek rēta, tā jānoziež ar potvasku.

Var uzirdināt zālāju, kārtīgi nogrābjot ar grābekli vai izmantojot speciālu aeratoru, var mēslot zālienu. Aerācija palīdz mēslojumam uzsūkties, kā arī atbrīvoties no sūnām.

Kad gaisa temperatūra nostabilizējusies un nav strauju kāpumu un kritumu starp nakts un dienas temperatūru, laiks iznest ārā telpaugus. Tikai jāatceras, kuri ir jutīgi pret saules stariem - tie jāpaslēpj ēnainākā vietā, lai neapdeg saulītē.

Šis ir īstais laiks arī apzaļumot terases un balkonus. Var pirkt lielas, jau dārzniecību siltumnīcās izplaucētas puķes, bet ir labs periods arī nelielu stādu dēstīšanai, jo visapkārt jau zied augļu koki un košumkrūmi. 

Mēness kalendārs:

Sakņaugu kopšana

Labs laiks kartupeļu stādīšanai, it sevišķi no 16. līdz 19. maijam. Var stādīt sīpolus, sēt kāļus un bietes, vēlos burkānus. Līdz 24. maijam, kamēr ir augošs mēness, kopumā ir labs laiks stādīšanai.

Lapu dārzeņu kopšana

Piemērotas dienas kāpostu, ziedkāpostu, brokoļu stādīšanai ir no 11. līdz 13. maijam. Tad tie labi griezīsies galviņās un neiemetīsies tārpi. Var stādīt arī garšaugus, tējas, piemēram, piparmētras. 

Augļu stādu un koku kopšana

Kad augļu koki zied, tos labāk netraucēt ar griešanu, bet tos var balsināt, kam ir fitosanitāra funkcija. Temperatūras svārstību dēļ, kas raksturīgas pavasarim, miza var plaisāt, un tas ir ceļš, pa kuru var iekļūt kaitēkļi. 

Zemeņu, avenāju un citu augļu krūmu stādīšanai labvēlīgas dienas ir no 13. līdz 15. maijam. Ja naktis ir vēsas, jāpadomā, kā nosegt ziedošās zemenes, bet drīzākas ražas kārotāji var tās segt ar agroplēvi. 

Ziedu un dekoratīvo augu kopšana

No 11. maija labs laiks gladiolu, dāliju stādīšanai. Var stādīt rozes, hortenzijas, lauztās sirdis, peonijas un citus ziemciešus, ja dienas ir saulainas un siltas. Var sēt samtenes, kreses, puķu zirņus, stādīt dzīvžogu – ceriņus, tūjas, rododendrus, ja tie vēl pumpuros. Jāapkopj un jāsēj zālājs, labs laiks arī dekoratīvo augu mēslošanai, aprušināšanai, akmensdārzu iekārtošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likteņstāstu emocionālā vēsturniece

Reiz sākusi ar teātra anekdotēm, Anita Mellupe nu raksta dzimtu, skolu, novadu hronikas. Arī priecājas par mazbērniem un dzīvi Limbažos.

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits