Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Tikt pie augļu ražas iespējams ikvienam pat mājas apstākļos

Pašam savs citronkoks

Kurš gan bērnībā nav mēģinājis citronā vai apelsīnā atrastu sēkliņu ierušināt kādā puķpodā un izdiedzēt pats savu citruskociņu? Lielākoties šīs sēklas dīgst labi, taču ne vienmēr zaļie dzinumiņi izaug un pārtop augļu kokā. Protams, kādam jau izdodas, taču nevar zināt, kāds būs šis augs un vai pie ražas vai vismaz ziediem tiksim…

Jāļauj pārziemot vēsumā

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā ciemoties šajās vēsajās un pelēcīgajās dienās ir ļoti patīkami.

Visapkārt zaļš, šur tur ziedi un pat augļi. Citronkokam briest laba raža! Izskatās iespaidīgi, turklāt blakus lielajiem un dzeltenīgajiem augļiem joprojām plaukst smaržīgi ziediņi. Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciāliste Ingūna Gudrupa stāsta, ka citronkoku izaudzēt var arī mājās, un arī raža būšot, ja augs tiks pareizi kopts, tam būs piemēroti apstākļi. Citrusu ir daudz, un šajā saimē ietilpst gan citroni, gan apelsīni, mandarīni, greipfrūti.

Daudzviet stādu tirdzniecības vietās ir iespējams iegādāties nelielus kociņus, kuros briest bagātīga augļu raža, kaut paši koki ir nelieli. Šķirņu ir daudz, ir dažādi citrusu hibrīdi, un to garums var būt no viena līdz pat astoņiem metriem. Atšķiras arī citrusu prasības pēc siltuma. Ir šķirnes, kam patiks ziemot plus piecu līdz septiņu grādu vēsā telpā, savukārt citiem tīkamāka šķitīs temperatūra ap plus 15 grādiem.

"Galvenais, jāraugās, lai augam centrālapkures sezonā nav par karstu un gaiss nav pārāk sauss. Citrusaugu noteikti nevajadzētu turēt apkures ierīces tuvumā. Lieliski, ja iespējams gaisa temperatūru telpā regulēt. Turklāt kociņam nepatīk atrasties tiešos saules staros. Ziemā jāparūpējas, lai gaismas pietiek, taču uz pavasara pusi augu vajadzētu pārvietot, lai tā lapas neapdeg. Arī vasarā, ja nesat citrusu ārā, novietojiet to paēnā," iesaka Gudrupa. Ziemas sezonā augs atpūšas, taču to nedrīkst iekaltēt, bet jāraugās arī, lai tas netiktu pārlaistīts.
 

Pareizi kopts, ziedēs un dos ražu

Pavasarī – martā, aprīlī – augam sāk raisīties ziedpumpuri. Tie parādās aptuveni trešajā līdz piektajā gadā pēc iedēstīšanas, ja augs ticis audzēts, piemēram, no spraudeņa. No sēklas diedzētam citrusiņam līdz ziedēšanai jāaug ilgāk.

"Pavairojot augu ar spraudeņiem, iegūst mātesaugam identisku dēstu. Pavairošana ir vienkārša – nogriež labi nobriedušu zariņu un iesprauž kūdras un smilšu maisījuma augsnē, kārtīgi aplaista un pāri puķpodam uzliek maisiņu, izveidojot tādu kā siltumnīciņu," atklāj telpaugu kopšanas speciāliste. Viņa iesaka laiku pa laikam maisiņu pavērt un pavēdināt. Improvizētajā siltumnīcā būs silts un mitrs klimats, un spraudenis apsakņosies aptuveni mēneša laikā. Pēc gada augu pārstāda maisījumā, kas veidots no grants, kūdras substrāta, kam pievieno nedaudz komposta vai organiskā mēslojuma, kā arī mālainas augsnes.

Pavasarī augam vajadzētu dot papildmēslojumu, kas satur slāpekli un paredzēts zaļajiem augiem vai telpaugiem, savukārt vasaras sākumā citruss jāmēslo ar ziedošiem augiem paredzētu mēslojumu, kas bagāts ar fosforu, kāliju. Var mēslot arī ar kompostu, taču uzmanīgi, lai nepārmēslotu. Pavasara sezonā mēslo reizi nedēļā, sākot no jūnija, reizi divās nedēļās, bet rudens pusē – reizi mēnesī. Ziemā, kad ir tumšs un vēss, var nemēslot vispār vai dot vieglu mēslojumu reizi mēnesī. Ja ziemā augus mēslo pārāk intensīvi, jaunie dzinumi var veidoties izstīdzējuši. 
 

Jāpalīdz apputeksnēties

Kad citronkoka ziedi uzplaukst, tie ne tikai izskatās ļoti dekoratīvi, bet arī skaisti smaržo. Aptuveni pēc astoņiem līdz deviņiem mēnešiem ziedu vietā nobriest augļi. Tas notiek tad, ja ziedi ir apputeksnējušies. Lai apputeksnēšanās notiktu, nepieciešama telpas vēdināšana vai arī iespēja, ka pie citronkociņa paviesojas kāds kukainis, kas var palīdzēt ziediem apputeksnēties. Ja telpa ir noslēgta, auga saimniekam jāņem rokā otiņa un viegli jāpārnes ziedputekšņi no viena zieda uz otru. Koks turpina raisīt ziedus arī paralēli augļu nobriešanai, tāpēc izskatās ļoti skaists. Izaugušie augļi ir ēdami un lielākoties garšo labi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pavasara skrējienā: bez spriedzes un ar prieku

Parkos, dabas takās un ielās aizvien vairāk dažādu paaudžu cilvēki skrien! Arī iespēja pierādīt savu varēšanu garajā skrējienā – maratonā – aizrauj aizvien vairāk, un ne mazums ir arī tādu, kuri skri...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits