Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sviesta pupiņas gardēžiem

Lielākoties ēdienos tiek pievienotas pupiņu sēklas, un lobāmo pupiņu šķirņu tiešām ir daudz. Tās nogatavojas vasaras otrajā pusē un ir ilgi saglabājamas izkaltējot. Savukārt pupiņas, kas ēdamas ar visām pākstīm, uzturā jālieto, kamēr sēkiņas ir nenobriedušas un arī pākstis svaigas, tad tās ir visgaršīgākās. Arī šīm pupiņām ir daudz šķirņu, bet zināmākās ir sviesta pupiņas – zaļas, dzeltenas, pat violetas. Ne visi zina, kā šīs pupiņas pagatavot, taču ražas laikā vērts nogaršot, iekļaujot dažādu ēdienu receptēs, un nākamgad, iespējams, gribēsies tās iesēt savā dārzā.

Dekoratīvas un garšīgas

Sviesta pupiņas ne tikai atšķiras pēc krāsas īpatnībām un nelielām garšas un pagatavošanas niansēm – tām ir arī dažādi augstumi, krūmu kuplums, bet Yardlong bean sugai pākstis ir pat 50 centimetru garas. Zemās pupiņas aug kā krūmājs un tām nav vajadzīgi balsti, taču jārēķinās, ka krūmi veidojas kupli un aizņems gana daudz vietas dobē, tādēļ agronome Mārīte Gailīte iesaka – starp dēstiem jāievēro ap 40 cm attālums. Savukārt garo šķirņu pupiņām balstus vajadzēs. Līdzīgi kā daudzas citas garo šķirņu pupas, arī sviesta pupiņas veido blīvas audzes un izskatās dekoratīvi, tādēļ, sējot šo šķirni, var "nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu" – iegūt gardu ražu un ātri noslēpt kādu ne pārāk izskatīgu žogu vai ēkas sienu, nodalīt dārza zonas vai izveidot ēnainu nojumīti, kur rotaļāties bērniem vai paslēpt dārza piederumus, izvietojot balstus, ap kuriem pupiņām vīties, telts formā. 

Sviesta pupiņām tīk saulainas un siltas vietas, taču tās necieš iekaltēšanu – jālaista regulāri, it sevišķi ziedēšanas laikā. 

Pupiņas var sēt uzreiz dobē, taču, tā kā tās ir siltummīles, šādi pie ražas tiksiet vēlāk, jo sēt var tad, kad augsne kārtīgi iesilusi. Ja ražu gribas agrāk, var sēt dēstu kastēs, un pēc divām trim nedēļām pupiņas būs gatavas pārstādīšanai ārā. 
 

Jāēd, kamēr svaigas 

Lai pupiņu garšu novērtētu visā pilnībā, tās savlaicīgi jānovāc, neļaujot pāraugt. Raža lielākoties gatava jūlija otrajā pusē, augustā. Lai ražu baudītu ilgāk, vērts iesēt dažādas šķirnes ar atšķirīgu ražas ienākšanās laiku, jo sviesta pupiņas jāēd to nogatavošanās sezonas laikā, tad tās ir visērtāk pagatavojamas, bet, ja gribas saglabāt ziemai, vispiemērotākās metodes ir konservēšana un saldēšana. Saldēt, protams, ir ātrāk, ērtāk un vienkāršāk. Galvenais atcerēties sadalīt nelielās, gatavošanai nepieciešamās porcijās, lai nebojātu šo dārzeņu garšu un struktūru atkausējot un atkārtoti saldējot, jo sviesta pupiņu pākstis ir plānas, sulīgas, tieši tādēļ tām nepieciešama minimāla termiskā apstrāde. Kaut arī šīs pupiņas bieži pievieno dažādiem salātiem un izmanto kā to pamatsastāvdaļu, jāatceras, ka jebkurā gadījumā tās nepieciešams vārīt, tvaicēt vai apcept – svaigas tās nav ēdamas, jo satur toksisku vielu alkaloīdus. Termiski apstrādāti, tie ātri noārdās. Protams, pupiņas nav tik indīgas, lai, kādu porciju apēdot, cilvēks nokļūtu slimnīcā, taču var piemeklēt nepatīkamas sajūtas. Un arī garša nebūs laba. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits