Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Mazā ērgļa ligzdā tiešraidē izdēta jau otrā ola

Kā zināms, sekot notikumiem ligzdā visu diennakti iespējams Latvijas Universitātes portāla video sadaļā www.lu.lv/tiesraide/3/, savukārt par aktualitātēm ligzdā var uzzināt Twitter vietnē mazā ērgļa profilā @LUerglis vai Dabasdati.lv forumā www.dabasdati.lv/forums.
Mazā ērgļa ligzdā, kas atrodas Mētrienas apkaimē un kurā ērgļu ģimeni var vērot tiešraidē, jau ir izdētas divas olas. Ja abas olas būs veselas un perēšana notiks veiksmīgi, iespējams, pirmo ērglēnu izšķiļamies tiešraides vērotāji varēs redzēt jūnija sākumā.

Skatītāji tiešraidē var vērot, kā mazā ērgļa ģimenē mātīte perē olas, kā tēviņš, par viņu rūpēdamies, nes mātītei resnas peles, kā arī to, kā ērgļa māte ik pa laikam perēšanā ietur pauzi – pieceļas un kārtīgi izstaipās. Ērgļus visvienkāršāk atšķirt pēc apspalvojuma krāsas – mātīte ir tumšāka, savukārt tēviņš – gaišāks.

"Pie ligzdas uzstādītajai kamerai ir laba skaņa – variet klausīties putnu balsis, īpaši no rīta – tad dzirdams rubeņu riests, zosis, dzērves," pastāstīja Uģis Bergmanis, uzņēmuma Latvijas valsts meži (LVM) putnu eksperts. Ērglene esot visai runātīga – proti, daudz ķērcot. Eksperts pastāstīja, ka otrdien ērglis mātītei sagādājis rekordlielu barības daudzumu – proti, atnesot deviņas peles, kuras zinātniski saucamas par strupastēm. "Tas ir labs rādītājs, kas nozīmē, ka ērgļiem ir daudz barības," sacīja U.Bergmanis.

Šāda ērgļu privātās dzīves novērošana palīdz iegūt detalizētu informāciju par to, ko putni ēd ligzdošanas periodā, kā arī palīdz izprast un pamatot tādu biotopu aizsardzību, kas nepieciešami ērgļa barošanai. Ja ērgļu ģimenei izšķilsies mazuļi, videonovērošanas rezultātā tiks iegūta vērtīga informācija par mazā ērgļa barību ligzdošanas periodā. 

Tā kā olu perēšana vidēji ilgst 39 – 42 dienas un pirmā ola ligzdā tika izdēta 1.maijā, tad no 9. līdz 15.jūnijam, ja viss norisināsies veiksmīgi, var sagaidīt izšķiļamies pirmo ērgļu mazuli, pastāstīja U.Bergmanis. 

Īpaši aizsargājamās mazās ērgļu sugas barības izpēti šogad veic LVM sadarbībā ar Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāti, vides apsaimniekošanas apvienību Medņuriests, uzņēmumu Uniparks un Vācijas Savvaļas dzīvnieku aizsardzības fondu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko