Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Padomi pagalma labiekārtošanai

Kaut arī piemājas teritorijas (un jebkuras, arī sabiedriskas ēkas apkārtnes) iekārtošanas pamati ir estētika un funkcionalitāte, izpratne par šiem jēdzieniem, kā arī mode to izpildījumā ik pa laikam mainās. Gludi nopļauts mauriņš ap māju, kuru ieskauj skujeņu stādījumi un kārtīgi apcirpts dzīvžogs, iespējams, aktualitāti daļā aizņemtu cilvēku sabiedrības nezaudēs, taču arvien vairāk palielinās interese par dažādiem interesantākiem veidiem, kā padarīt sava mājokļa apkārtni pievilcīgu.

Ieplānojiet vietu dārzeņu dobēm

Ķeroties pie teritorijas iekārtošanas, vērts jautāt padomu speciālistam – ainavu arhitektam. Ieteicams arī paredzēt iespējas, ka, mainoties gaumei un dzīvesveidam, gribēsies kaut ko pamainīt arī dārzā. Ja teritorija ļauj, ieplānojiet vietu dārzeņu dobēm vai vismaz kādam dekoratīvam garšaugu stādījumam, kas pēdējos gados guvis īpašu aktualitāti. Ja esat lielas teritorijas īpašnieks, varbūt vērts izveidot nelielu dīķi? Savu sakopto vidi noteikti gribēsiet baudīt, pavadot laiku ārā, tātad bez ērtas terases vai lapenes neiztikt! Ja jums ir bērni, jāpadomā par rotaļu zonas izveidi, bet varbūt jums un viesiem tīk sportiskas aktivitātes, kam nepieciešama sava zona vai vismaz pietiekami plašs zālājs, lai nebūtu jāuztraucas, ka tiks nobradāta kāda puķe vai izsists logs… Tāpat vērts savlaicīgi izsvērt, kur un kā veidosiet dārza apgaismojumu – izmantosiet pagalma, piebraucamā ceļa vai ēkas apgaimojumu, ierīkosiet dārza lampas un lapenes gaismekļus vai vēlaties izcelt kādu konkrētu objektu –  augu grupu, koku vai ūdeni. Svarīgi arī saprast, kā laistīsiet dārzu.

Pirms ķeraties pie praktiskiem darbiem, visu vēlams uzskicēt uz papīra lapas, aprēķināt darbu paveikšanai nepieciešamo laiku un līdzekļus. 

Svarīgs ir materiāls

Lai nokļūtu no punkta A līdz punktam B, jebkurā dārzā nepieciešamas takas, tāpēc jāplāno, kā tās tiks izvietotas, kur atradīsies objekti. Pamēģiniet vispirms tās dabiski iestaigāt – nereti rodas situācijas, kad tiek izveidotas pamata taciņas, taču mājinieki iestaigā alternatīvus celiņus, jo tā viņiem šķiet ērtāk nokļūt pie vēlamajiem objektiem. 
Plānojot dārza celiņa izveidi, svarīgs ir materiāls, no kā to veidot. Gan no izmaksu un funkcionalitātes, gan estētikas un kopējā piemājas teritorijas stila viedokļa. 
Populārākais ir betona bruģakmens segums, jo tas ir izturīgs un demokrātisks, taču savā ziņā arī bezpersonisks, jo izmantots sabiedrisko vietu ceļu noklāšanai. Tas ir ērts piebraucamā ceļa veidošanai, turklāt, veidojot piemājas teritorijas takas, varat kombinēt atšķirīgām zonām dažādus segumus. Ja budžets ļauj, visilgmūžīgākais un estētisks būs granīta bruģakmens – skaldītu akmeņu plātnes. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko