Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Sterilizācija. Pirms un pēc operācijas

Suņa vai kaķa sterilizācija (no latīņu valodas sterilis - neauglīgs) ir plaši izplatīta operācija. Daudzos pētījumos apstiprinājies, ka kuces, kuras sterilizētas līdz pirmajai meklēšanās reizei, neslimo ar piena dziedzeru audzējiem. Kaķus (gan runčus, gan kaķenes) vēlams sterilizēt sešu mēnešu vecumā, suņus - atkarībā no šķirnes. Pamatprincips kucēm ir veikt operāciju pirms pirmās meklēšanās. Lielāku šķirņu suņus var sterilizēt vēlāk. Operāciju nav vēlams veikt meklēšanās laikā, kad asinsvadi ir pilnasinīgi. Labāk operāciju veikt ne ātrāk kā nedēļu pēc meklēšanās.

Kad esat norunājis operācijas dienu, galvenais ir dzīvnieku nebarot 12 stundas pirms tam, lai operācijas laikā nenotiktu aspirācija (atvemto barības masu iekļūšana elpošanas ceļos).

Pēcoperācijas periods ilgst desmit dienas. Svarīgi katru dienu tīrīt brūci, lai neveidotos kreveles. To dara ar fizioloģisko šķīdumu vai ar ūdeņraža pārskābi, taču jaunākie pētījumi liecina, ka pārskābe kavē dzīšanu. Var izmantot arī speciālu brūču tīrīšanas līdzekli Diclorex Foam - putas ar ādu attīrošu un dezinficējošu darbību. Ir veterinārārsti, kas iesaka pēcoperācijas brūci neaiztikt un ļaut tai sadzīt dabiski - ir dažādi faktori, kas ietekmē veterinārārstu viedokli šajā jautājumā - te labāk uzticēties profesionālim.

Dzīšanas procesa laikā nedrīkst ļaut dzīvniekam laizīt brūci. Lai tas nenotiktu, izmanto speciālas apkakles vai, piemēram, bandāžas, ko saimnieks var uzšūt arī pats. Šādi aprīkojumi, protams rada diskomfortu dzīvniekam, tāpēc, ja brūce ir neliela, var iztikt bez šiem līdzekļiem.

Pēc operācijas dzīvniekam jāietur miera periods, nedrīkst viņam ļaut skriet, lekt, pirmajās dienās arī kāpt pa kāpnēm.

Svarīgi visā turpmākajā sterilizētā suņa un kaķa dzīvē ievērot mērenību ēšanā, jo dzīvniekiem var rasties tendence aptaukoties. Sabalansētu un vieglāku barību ieteiks veterinārārsts. Un, protams, dzīvniekam jākustas. Gulšņājot uz dīvāna vai būdā, mīlulis ātri vien apvelsies.

*Universitātes Vetfonda veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko