Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Suņa uzvedības un apmācības ABC

Ikviena suņa saimnieka sapnis ir labi audzināts, paklausīgs un gudrs suns, ar kuru patīkami baudīt gan ikdienas dzīvi, gan kopā doties sabiedrībā. Sapni nav grūti realizēt, ja kopš suņa bērnības ieguldīsiet viņa audzināšanā un apmācībā laiku, pacietību, sapratni un mīlestību.

Pirmie dzīves mēneši ir vissvarīgākais suņa dzīves posms. Tam, ko piedzīvo augošs kucēns, ir būtiska nozīme viņa uzvedībā nākotnē un nosaka kvalitatīvu saikni ar cilvēkiem un vidi, kā arī mācīšanās un pielāgošanās spēju. Šis posms tiek saukts arī par socializācijas logu. Suņa primārais svarīgākais socializācijas periods beidzas 4-4,5 mēnešu vecumā. Būtiski, lai šajā laikā kucēns sastaptos ar dažādām situācijām, kādas var notikt dzīves garumā, ieteicams kucēnu iepazīstināt ar visdažādākajām lietām, priekšmetiem, cilvēkiem, ar visu, kas notiek uz ielas.

Kāds ir veiksmīgas apmācības noslēpums? Patiesībā tas ir gaužām vienkāršs. Ir jāsaprot un jāpieņem, ka suns nedomā kā cilvēks, arī uz dažādām darbībām vai situācijām nereaģē kā cilvēks, bet gan kā suns. Praksē pierādīts, ka gan kucēna, gan suņa audzināšanā un apmācībā vislabākos rezultātus dod tieši pozitīvās apmācības metodes. Par pareizu rīcību un labu uzvedību suni vienmēr apbalvo ar kārumu, uzslavām vai rotaļu.

Būtībā uz suņu skolu mācīties dodas saimnieks. Nodarbībās kinologs parāda un pastāsta, kā pareizi rīkoties, lai panāktu vēlamo rezultātu. Suns var būt gudrs un apķērīgs, taču, ja saimnieks nepratīs sunim saprotamā veidā parādīt, ko viņš no sava kompanjona vēlas, rezultāta nebūs.

Kā novērst uzvedības problēmas? Zināšanu trūkuma dēļ cilvēks bieži neizprot suni, tā ķermeņa valodu un nepārprotamos signālus. Ja vien sunim nav laikus iemācīts atbilstoši uzvesties sociālajā vidē, viņš visu darīs tā, kā viņam konkrētajā brīdī liek rīkoties instinkts. Piemēram, atbilstošā situācijā pilnīgi normāla suņa uzvedība ir riešana, gaudošana, lēkšana uz atnācēja ar priekšķepām, mājdzīvnieku tramdīšana, teritorijas iezīmēšana. Tas saimniekam visbiežāk ir pilnīgi nepieņemami un traucējoši.

Lai sunim nerastos uzvedības problēmas, saimniekam ir jākontrolē situācija un jāmāca dzīvnieks uzvesties atbilstoši apstākļiem, nedrīkst dot iespēju rasties nevēlamai uzvedībai. Piemēram, ja suns, palicis mājās viens, grauž apavus - neatstājiet tos sunim pieejamā vietā, un viņš tos vairs negrauzīs; ja suns regulāri uzrok dārzu un izposta puķu dobes - neatstājiet viņu pagalmā vienu bez uzraudzības, bet piedāvājiet viņam fiziskās aktivitātes ārpus mājas, izstaigājieties un izskrienieties; ne pats, ne mājinieki nebarojiet suni no galda, un viņš nekad nezinās, ko nozīmē diedelēt.

Citiem vārdiem sakot - nedodiet sunim iespēju kļūdīties, un viņam neradīsies uzvedības problēmas.

Izplatītākās suņu uzvedības problēmas: atstāts mājās viens, suns rej, gaudo un posta mājokli; pastaigas laikā aizrautīgi velk saimnieku pavadā; suns nav piesaucams, kad palaists vaļā no pavadas; ir agresīvs pret citiem dzīvniekiem un/vai cilvēkiem; uzvedas hiperaktīvi, kad ierodas ciemiņi; nokārtojas iekštelpās.

Ja arī jums ikdienā nākas saskarties un sadzīvot ar iepriekšminētajām vai citām suņa uzvedības problēmām, jāmeklē palīdzība, jāmācās pašam. Jāatrod iespēja saņemt kinologa konsultāciju, ieteikumus un padomus, lai kopīgi risinātu problēmas. Tikai tad dzīve ar suni būs harmoniska, nevis smagu problēmu pilna desmit un vairāk gadu garumā.

*Kinoloģe, portāla kinologs.lv veidotāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko