Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Runcis jākastrē

Mūsu veterinārā centra apmeklētājs pārsteigts, ka vēl gadu nesasniedzis runčuks jau kož un skrāpē mājiniekiem. Dzīvojot laukos, runcis iesaistās kautiņos ar apkārtnes kaķiem, nāk mājās savainots, netīrs. Vai kastrācija palīdzēs mazināt jaunuļa agresiju?

Minētā, iespējams, ir tipiska jauna nekastrēta runča uzvedība. Dzīvnieks ir sasniedzis pubertātes vecumu, un hormoni viņa dzīvē spēlē ļoti lielu lomu. Kastrācija palīdz mazināt agresiju, kas saistīta ar dzimumnobriešanu un konkurences cīņām. Pēc kastrācijas dzīvnieks kļūst mierīgāks. Runcis vairs neizjūt vēlmi cīnīties ar citiem runčiem par dzimtas turpinājumu. Kastrētam runcim pamazām zūd interese klaiņot, cenšoties atrast kādu meklējošos kaķeni. Ja runcis nav paredzēts kā dzimtas turpinātājs, viennozīmīgi iesaku dzīvnieku kastrēt. Tas samazinās hormonāli radīto agresiju, kā arī, kas nav maznozīmīgi, samazinās nepatīkamo runča urīna smaku. 

Taču ne vienmēr agresivitāti var novelt uz hormoniem – reizēm tās cēloņi ar tiem nav saistīti. Gadās, ka dzīvnieks izjūt lielu stresu mājās. Iemesls var būt mazi bērni, kas viņu kaitina, vai citi dzīvnieki utt., tādēļ, lai izvērtētu agresijas cēloni, jāizslēdz arī šie faktori. 

Šīs vasaras svelmi grūti panes gan cilvēki, gan dzīvnieki. Augusts ir visīstākais atvaļinājumu laiks, kad cilvēku tūkstoši dosies tuvākos un tālākos ceļojumos. Ne vienmēr būs iespēja līdzi paņemt suni vai kaķi. Varbūt arī nevajag mīļdzīvnieku mocīt garā ceļā, kad gaisa temperatūra pārsniedz +30 grādus. Ne pašam, ne jūsu mīlulim tas nesagādās prieku. 

Labāk vērsties pie tuviniekiem vai draugiem, lūdzot uzņemties rūpes par jūsu dzīvnieku saimnieka prombūtnes laikā. 
Ja māja, kur uz laiku ir gatavi pieņemt jūsu mīluli, sunim vai kaķim nav sveša, ja viņš tur jau neskaitāmas reizes ciemojies un pazīstams ar apkārtējo vidi, cilvēkiem un tur mītošajiem dzīvniekiem, varat uzskatīt, ka jums paveicies! 

Ja tomēr tādu vietu nevarat atrast, jāgriežas pēc palīdzības dzīvnieku viesnīcā. Ieteicams iepriekš apmeklēt izraudzīto viesnīcu, pavērot, kā tiek aprūpēti tur dzīvojošie suņi un kaķi. Dzīvnieku mīļotājs no pirmā brīža jutīs, kāda ir personāla attieksme pret viesnīcas iemītniekiem. Turpat vienosieties, vai dzīvnieku atstāsiet ar viņa iecienīto barību un rotaļlietām, vai arī to visu uzticēsiet viesnīcas īpašniekam. No tā būs atkarīgas dzīvnieka uzturēšanās izmaksas viesnīcā. 

Izstāstiet dzīvnieku kopējam sava suņa vai kaķa īpašās vajadzības, informējiet par viņa veselības stāvokli un ieradumiem. Sniegtā informācija tiks ņemta vērā jūsu prombūtnes laikā. Viesnīcās pieņem tikai veselus dzīvniekus, taču, ja sunim vai kaķim  izmitināšanas laikā gadīsies saslimt, dzīvniekam tiks sniegta kvalificēta veterinārā palīdzība (ja vēlaties, varat atstāt sava veterinārārsta koordinātes).

Uzmanību! Dzīvniekam jābūt vakcinētam pret trakumsērgu un ar implantētu mikroshēmu (čipu), kas reģistrēts valsts vienotā mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē. Līdzi jābūt arī vakcinācijas pasei. Mājdzīvnieku viesnīcā vēlams pieteikt laikus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko