Lai arī upeņu audzēšana ir izplatīta visā Ziemeļeiropā, pasaulē slavenākie upeņu liķieri ir cieši saistīti ar Franciju, kur radās ikoniskais Crème de Cassis – upeņu liķieris ar senu vēsturi un izsmalcinātu reputāciju.
Crème de Cassis – franču klasika
Crème de Cassis ir upeņu liķieris, kas radies Burgundijas reģionā Francijā. Tā izcelsme meklējama 1841. gadā, kad augļu tirgotājs Ogists Denī Lagūts izstrādāja jaunu recepti, aizvietojot tobrīd populāro ratafiju (augu un augļu liķieri) ar tīrāku upeņu uzlējumu. Viņš izmantoja vietējās Noir de Bourgogne šķirnes upenes, kas ir īpaši aromātiskas un bagātas ar antocianīniem (dabīgajiem pigmentiem).
Recepte ātri kļuva populāra, un viņa uzņēmums izveidoja pamatu tam, ko vēlāk pazina kā klasisko Crème de Cassis de Dijon, kas kļuva par Francijas standartu šim dzērienam. XX gs. 40. gadu beigās liķieris kļuva par neatņemamu slavenā kokteiļa Kir sastāvdaļu – baltvīnu sajaucot ar nedaudz upeņu liķiera. Šo dzērienu popularizēja Fēlikss Kirs, Dižonas mērs un franču pretošanās kustības dalībnieks, kurš to pasniedza diplomātiem un oficiālām delegācijām.
Kas padara Crème de Cassis īpašu?
Crème de Cassis tiek gatavots no svaigām, nogatavojušām upenēm, kuras vispirms tiek aplietas ar spirtu, lai iegūtu aromātisku uzlējumu. Pēc noteikta laika šķidrumam pievieno cukuru, veidojot saldu, bet izteikti ogainu liķieri ar aptuveni 15–20% alkohola saturu. Francijas regulas nosaka, ka Crème de Cassis jāsatur vismaz 400 gramu upeņu uz litru, bet īpašajai Crème de Cassis de Dijon versijai – pat 700 gramu uz litru.
Uzņēmums Lejay Lagoute tiek uzskatīts par Crème de Cassis izgudrotāju un joprojām pastāv mūsdienās. Lejay Lagoute dibināts 1841. gadā Dižonā, kur turpina ražot liķieri pēc oriģinālās receptes, izmantojot vietējās upenes un tradicionālās metodes. Mūsdienās tas eksportē produkciju uz vairāk nekā 60 valstīm un lepojas ar vienu no augstākajiem kvalitātes rādītājiem šajā kategorijā.
Gabriel Boudier (Francija)
Vēl viens izcils ražotājs, kas ražo Crème de Cassis de Dijon kopš 1874. gada. Boudier mūsdienās ir viens no vadošajiem liķieru ražotājiem pasaulē, kas uztur augstas kvalitātes standartus un piedāvā arī inovācijas, piemēram, organiski audzēto vai eksotisko augļu liķierus, bet upeņu liķieris paliek viņu pamatsortimentā.
Vedrenne (Francija)
Šis uzņēmums atrodas netālu no Dižonas – Nui Senžoržas pilsētiņā. Vedrenne ir slavens ar vairākiem augļu liķieriem, taču Crème de Cassis ir uzņēmuma lepnums. Viņi sadarbojas ar vietējiem lauksaimniekiem, lai nodrošinātu augstākās kvalitātes izejvielas.
Lielākā daļa oriģinālo ražotāju joprojām atrodas Burgundijā un uztur gan reģionālo identitāti, gan tradicionālās metodes. Turklāt Crème de Cassis de Dijon ir aizsargāts ar ģeogrāfiskās izcelsmes norādi (IGP – Indication Géographique Protégée), kas nozīmē, ka to var ražot tikai Dižonas pilsētā un tuvākajā apkārtnē, ievērojot konkrētus kvalitātes standartus.
Citu valstu upeņu liķieri
Upeņu liķierus ražo arī citās valstīs, piemēram, Vācijā, Austrijā, Japānā un ASV, tomēr tie reti iegūst tādu pašu reputāciju kā franču Crème de Cassis.
Japānā upeņu liķieris (pazīstams kā kurokasisu) ir iecienīts kokteiļos, īpaši populārs bija XX gs. 90. gados.
Mūsdienu pieejamība un pielietojums
Crème de Cassis mūsdienās iespējams iegādāties gan lielākajos alkoholisko dzērienu veikalos, gan internetā. Tas tiek izmantots ne tikai klasiskajos kokteiļos (piemēram, Kir Royal – ar šampanieti), bet arī desertu, mērču, saldējuma un konditorejas pagatavošanā.
Turklāt Crème de Cassis piedzīvo renesansi kokteiļu kultūrā, kļūstot par iecienītu sastāvdaļu gan modernajos bāros, gan mājas bāriņos.
Upeņu liķieris, it īpaši Crème de Cassis, ir piemērs tam, kā lokāla tradīcija var pārtapt par pasaules mēroga fenomenu. Sākot no neliela Burgundijas uzņēmuma XIX gadsimtā līdz starptautiskai atpazīstamībai mūsdienās – upeņu liķieris joprojām turpina bagātināt gardēžu ikdienu.

