Sulīgi, kraukšķīgi, saldi – tādi, bezgala gardi, patlaban dārzos izauguši jaunie burkāniņi. Ir īstais laiks tos grauzt svaigus un likt lietā dažādās receptēs.
Ar āboliem un medu pagatavotie salāti ir īsta vitamīnu bumba – atsvaidzinoši un kraukšķīgi!
Sacepums ar sieru un olām ir vienkāršs, sātīgs ēdiens ikdienai vai līdzņemšanai uz darbu.
Pēc šīs receptes gatavotā burkānu kūka būs mitra un aromātiska, garšos svaigi.
Burkānu salāti ar ābolu un citronu
Sastāvdaļas: 2 vidēji burkāni, 1 saldskābs ābols, ½ citrona sula, 1 tējk. medus, šķipsna sāls, sauja rozīņu vai sakapātu valriekstu pēc izvēles
1. Uz rupjās rīves sarīvē burkānus un ābolu.
2. Pārlej ar citronu sulu, pievieno sāli un medu.
3. Sajauc un ļauj ievilkties 5–10 minūtes.
4. Pasniedz kā piedevu pie pamatēdiena vai vieglu launagu
Burkānu un siera sacepums
Sastāvdaļas: 3 burkāni 150 g labi kūstoša siera (rīvēta), 2 olas, 3 ēdamk. krējuma, sīpols, 2 ēdamk. mannas vai auzu pārslu, sāls, pipari, zaļumi pēc izvēles
1. Sarīvē vai sagriež burkānus, sajauc ar sieru. Sakapā sīpolu un pievieno burkāniem.
2. Olas sakuļ ar krējumu, pievieno garšvielas un mannu vai auzu pārslas.
3. Visas sastāvdaļas sajauc un liek ietaukotā formā. 4. Cep 180 grādos apmēram 25–30 minūtes, līdz virsiņa zeltaina.
5. Ļauj atdzist pāris minūšu un pasniedz ar zaļumiem, krējumu vai zaļumu un ķiploku mērci.
Klasiskā burkānu kūka
Sastāvdaļas: mīklai – 3 olas, 200 g cukura, 150 ml neitrālas eļļas, 200 g miltu, 1 tējk. kanēļa, 1 tējk. cepamā pulvera, ½ tējk. sodas, 250 g sarīvētu burkānu, 50 g riekstu vai rozīņu, vai dzērveņu pēc izvēles; glazūrai – 200 g krēmsiera, 50 g sviesta (istabas temperatūrā), 100 g pūdercukura, daži pilieni citrona sulas
1. Bļodā sakuļ olas ar cukuru, pievieno eļļu.
2. Sajauc kopā miltus, cepamo pulveri, sodu, kanēli un samaisa ar olu un eļļas maisījumu.
3. Pievieno burkānus un riekstus/rozīnes/dzērvenes.
4. Cep 180 grādos aptuveni 40–45 minūtes (20 cm diametra apaļajā formā).
5. Glazūru pagatavo, saputojot kopā visas sastāvdaļas.
6. Uzklāj uz atdzisušas kūkas un pagaida, līdz glazūra sacietē, tad pasniedz.

