Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Dienas receptes: Tomātu trakums turpinās

Tomātu konservēšana uzņem apgriezienus.

Piemājas siltumnīcās tomātu ražas kļūst arvien vairāk. Tik daudz svaigā veidā apēst nav iespējams, tāpēc jāliek burkās un jānes uz pagrabu. Ziemā varēs ēst ar gardu muti.

Šoreiz piedāvāju divas tomātu mērces – klasisko Kaukāza reģiona adžiku un itāļu stila mērci, kas lieliski sader ar malto gaļu un makaroniem vai picu.

Sasmalcinātiem tomātiem savā sulā papildus asumiņam var pievienot sasmalcinātu čili piparu. Ja vēlas, uz visu katlu var pievienot 4 ēd. k. etiķa – tas palīdzēs tomātiem saglabāt spilgtāku krāsu. 

Mājās gatavota adžika

Sastāvdaļas: 2 kg tomātu, 1 kg baklažānu, 2 ķiploku galviņas, 6 asie pipari (vai pēc izvēles), 150 ml augu eļļas, 3 ēd. k. 9% etiķa, 2 ēd. k. sāls, 1 ēd. k. cukura

1. Tomātus noblanšē, noņem miziņu. Baklažānus nomizo. Čili pipariem izņem sēklas. Visus dārzeņus samaļ ar gaļasmašīnu vai sasmalcina virtuves kombainā.

2. Dārzeņus liek katlā, uzvāra, tad samazina uguni un vāra apmēram 50 minūtes, līdz šķidrums iztvaikojis un mērce sabiezējusi.

3. Pievieno eļļu, sāli, cukuru un sasmalcinātu vai ķiplokspiedē izspiestu ķiploku. Laiku pa laikam apmaisot, vāra vēl 10–15 minūtes. Beigās pievieno etiķi, samaisa, uzvāra.

4. Verdošo mērci lej sterilās burkās un aizvāko. Atstāj atdzist. Uzglabā vēsā, tumšā vietā.


Sasmalcināti tomāti savā sulā

Sastāvdaļas: 3 kg tomātu (gatavu) , 1 ķiploka galva, 2 lauru lapas, 1 sauja selerijas vai pētersīļu lapu (pēc izvēles), 1 sauja bazilika lapiņu, 1 tējk. sāls uz 1 l tomātu, 1 tējk. cukura uz 1 l tomātu, 1 tējk. maltu melno piparu

1. Nomazgā tomātus, noblanšē verdošā ūdenī 2 minūtes, nomizo un sagriež gabaliņos.

2. Katlu ar tomātiem liek vārīties uz vidējas uguns, ik pa brīdim apmaisa, lai nepiedeg.

3. Pēc uzvārīšanās nosmeļ putas, ja tādas veidojas. Kad vairs nav putu, pievieno piparus, lauru lapas, sakapātus ķiplokus, sasmalcinātas selerijas vai pētersīļu lapas un sasmalcinātas bazilika lapas.

4. Uzvāra, vāra 5 minūtes, izņem lauru lapas. Verdošus tomātus lej izkarsētās burkās, aizvāko. Apgāž otrādi un ļaujiet lēnām atdzist.


Tomātu mērce itāļu stilā

Sastāvdaļas: 3 kg tomātu, 500 g sīpolu, 500 g burkānu, 500 g selerijas kātu, 2 glāzes sausa sarkanvīna, 100 ml olīveļļas, 3 ēd. k. sāls, 3 ēd. k. cukura, 8 ķiploka daiviņas, 1 tējk. maltu melno piparu, 1 lauru lapa, pa 1 tējk. no katra – kaltēta oregano, timiāna, bazilika

1. Tomātus verdošā ūdenī noblanšē un noņem tiem miziņu. Pēc tam tomātus sasmalcina vai nu gaļas mašīnā, vai virtuves kombainā. Ja gribas biezāku, bagātīgākas garšas mērci, tad pirms malšanas var izņemt tomātiem sēklas, bet tas nav obligāti.

2. Sīpolus un ķiplokus notīra, smalki sagriež. Burkānus notīra un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Selerijas kātus sagriež mazos gabaliņos.

3. Lielā katlā ar biezu dibenu lej olīveļļu un tajā apcep smalki sīpolus, līdz tie iegūst jauku viegli zeltainu krāsu. Tad pievieno sasmalcinātu ķiploku un apcep vēl minūti. Pievieno sarīvētos burkānus un apcep vēl pāris minūšu. Pievieno selerijas kātus un visu sautē uz mazas uguns dažas minūtes.

4. Apceptajiem dārzeņiem pievieno sasmalcinātos tomātus, sāli, cukuru, lauru lapu. Sautē mērci katlā (bez vāka!) uz mazas uguns apmēram stundu, līdz tā sabiezē. Tad pielej vīnu, pievieno kaltētos garšaugus, maltos piparus un vāra uz lēnas uguns apmēram pusstundu līdz stundai vai līdz vēlamajai mērces konsistencei (atdziestot tā vēl nedaudz sabiezēs).

5. Beigās izņem lauru lapu, mērci nogaršo, piekoriģē sāli, cukuru.

6. Verdošo mērci leju izkarsētās burkās. Aizvāko. Burkas apgriež uz dvielīša ar vāku uz leju, silti sasedz un atstāj uz pāris stundām, lai lēnām atdziest. Atdzisušas burciņas uzglabā vēsā, tumšā vietā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vispārdotākais skočs

Šodien turpināšu novembrī iesākto rakstu sēriju par pasaulē populārākajiem viskijiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko