Šogad dārzos labi padevušies zaļie zirnīši. Tāpēc piedāvāju trīs viegli pagatavojamus ēdienus, kuros galveno vijoli spēlē zaļie zirnīši.
Vasarīgās un svaigās receptes lieliski noderēs siltajās jūlija vidus dienās. Nav ilgi jāstāv pie plīts – viens un divi, viss gatavs!
Krēmīga zaļo zirnīšu zupa
Sastāvdaļas: 500 g zaļo zirnīšu (svaigu vai saldētu), 1 sīpols, 2 ēdamk. olīveļļas vai sviesta, 750 ml dārzeņu buljona, sāls, pipari pēc garšas, svaiga piparmētra (pēc izvēles), 50 ml saldā krējuma (pēc izvēles)
1. Sīpolu sasmalcina un apcep eļļā, līdz tas kļūst caurspīdīgs.
2. Pievieno zirnīšus un buljonu, vāra apmēram 10 minūtes.
3. Pievieno piparmētru (ja vēlas), sablendē visu līdz krēmīgai konsistencei.
4. Iemaisa saldo krējumu un uzsilda vēlreiz.
5. Pasniedz ar grauzdiņiem, sēklām vai karoti krējuma.
Zaļo zirnīšu un fetas salāti
Sastāvdaļas: 300 g zaļo zirnīšu (vārītu vai blanšētu), 100 g fetas siera, 1/2 sarkanā sīpola, sauja ķirštomātu, sauja piparmētru vai pētersīļu, zaļumi pēc izvēles, 2 ēdamk. olīveļļas, 1 ēdamk. citrona sulas, sāls, pipari
1. Zirnīšus blanšē 2 minūtes karstā ūdenī, tad atdzesē aukstā ūdenī.
2. Sīpolu sagriež plānās šķēlēs, fetu saberž gabaliņos, ķirštomātus pārgriež uz pusēm.
3. Visu sajauc, pievieno garšvielas, citronu un eļļu. Iecilā izvēlētos zaļumus.
4. Pasniedz kā vieglus salātus.
Makaroni ar zaļajiem zirnīšiem
Sastāvdaļas: 300 g makaronu, 200 g zaļo zirnīšu, 2 ķiploka daiviņas, 3 ēdamk. olīveļļas, 50 g rīvēta cietā siera, sāls, pipari, čili pārslas (pēc vēlēšanās)
1. Uzvāra makaronus, pēdējās 3 minūtēs pievieno zirnīšus.
2. Nokāš, atstājot mazliet novārījuma.
3. Pannā uzkarsē eļļu, apcep ķiplokus.
4. Pievieno makaronus ar zirnīšiem, samaisa ar cieto sieru.
5. Ja vajag, pievieno nedaudz ūdens no novārījuma. Pasniedz siltu.

