Lai arī visapkārt dzird, ka lietainā laika dēļ šogad neražas gads, tomēr tieši tagad ir brīdis, kad visus izaugušos kabačus, papriku, tomātus apēst nevaram. Jāgatavo ziemas krājumi. Šoreiz piedāvāju trīs receptes, kuru pamatsastāvdaļās ir tomāti, arī paprika, kabači. Atšķirīgu garšas niansi piešķir pievienotās sastāvdaļas.5
Zapte ar adžiku
Sastāvdaļas: 1 kg kabaču, 2 paprikas, 1 sīpols, 2 ēd.k. tomātu pastas, 3 ēd.k. adžikas, 1 tējk. koriandra sēklu, 2 ēd.k. sasmalcinātu pētersīļu, 4 ķiploka daiviņas, 100 ml eļļas, 1 ēd.k. 9% etiķa, 1 ēd.k. sāls, 1 ēd.k. cukura
1. Dārzeņus noskalo, izņem sēklas. Kabačus un papriku sagriež kubiņos, ķiploku un sīpolu sasmalcina.
2. Katlā, kurā tiks vārīta šī zapte, uzkarsē eļļu. Liek iekšā sagatavotos sīpolus un ķiplokus. Maisot apcep 2–3 minūtes. Tad pievieno kabačus un papriku un maisot apcep vēl 5 minūtes.
3. Pievieno tomātu pastu un adžiku, sasmalcinātos pētersīļus, koriandra sēklas, sāli un cukuru. Visu vāra uz lēnas uguns, laiku pa laikam apmaisot, aptuveni stundu, līdz dārzeņi mīksti. Pusstundu pirms vārīšanās beigām iemaisa etiķi.
4. Verdošu pilda izkarsētās burkās. Aizvāko, atdzesē un uzglabā vēsā, tumšā vietā.
Zapte ar seleriju
Sastāvdaļas: 3 kg gatavu tomātu, 700 g selerijas saknes, 1 kg sīpolu, 2 buntes pētersīļu, 6 ēd.k. cukura, 3 ēd.k. sāls, 2 ēd.k. maltu melno piparu, 1 čili pipars, 4 ēd.k. galda etiķa (9%)
1. Tomātus blanšē verdošā ūdenī, novelk tiem miziņu un sagriež mazos gabaliņos.
2. Sīpolus notīra un smalki sakapā.
3. Selerijas saknes notīra un sarīvē uz rupjās rīves.
4. Zaļumus noskalo un smalki sakapā.
5. Čili izņem sēklas un smalki sakapā.
6. Visus dārzeņus, čili un zaļumus liek lielā katlā un vāra uz lēnas uguns 1 stundu.
7. Pievieno sāli, cukuru, piparus, etiķi un vāra vēl 30 minūtes.
8. Karstu pilda tīrās burciņās un aizvāko. Uzglabā vēsā vietā.
Ar kaltētiem tomātiem un rozīnēm
Sastāvdaļas: 1 kg tomātu, 5 burkāni, 1 liela selerijas sakne, 1 sauja rozīņu, 2 saujas žāvētu dzērveņu, 3 lielas ķiplokgalvas, 1 kg sīpolu, 300 g saulē kaltētu tomātu, 700 g tomātu pastas, 2 čili pākstis, sāls, pipari pēc garšas, 3–4 ēd.k. cukura, zaļumi – dilles, kindza, pētersīlis
1.Tomātus verdošā ūdenī pāris minūtes noblanšē, tad izņem no ūdens, novelk mizu un izņem serdītes.
2.Sagriež lielos gabalos un ar blenderi viegli sablendē.
3.Pievieno tomātu pastu un garšvielas.
4.Pievieno uz rupjās rīves sarīvētu vai gabaliņos sagrieztu burkānu un selerijas sakni, sakapātus ķiplokus un sīpolus, arī rozīnes un dzērvenes, kā arī smalki sagrieztus žāvētos tomātus.
5.Uz ļoti lēnas uguns vāra, kamēr visas sastāvdaļas mīkstas. Jāraugās, lai no viruma izgaro viss liekais šķidrums.
6. Kad liekais šķidrums izgarojis un mērce sāk biezēt, to karstu pilda iepriekš izkarsētās burciņās un uzreiz aizvāko.
7.Uzglabā vēsā vietā.

