Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Āda, lakrica un citas smaržas

Iepriekšējā reizē sāku stāstīt par svarīgākajiem aromātiem vīnā. Šoreiz par tiem turpināšu.

"Svaigas un grauzdētas maizes aromāts" ir jēdziens, kas pieder pie vīna valodas tradicionālā vārdu krājuma. Šis aromāts izpaužas galvenokārt baltvīnos – vistipiskākajā Chardonnay, kas izturēts ozolkoka mucās. Grauzdētas maizes nots visbiežāk parādās Chardonnay vīniem no Burgundijas reģiona (piemēram, Chablis), jauniem Austrālijas un ASV baltvīniem.

Krustnagliņas

Lai gan mūsdienās krustnagliņas audzē visā Indijas okeāna piekrastē, krustnagliņu koka dzimtene ir Moluku salas. Šīs ļoti izteiksmīgās garšvielas smarža ir raksturīga nobriedušiem sarkanvīniem, kas sevišķi piemēroti glabāšanai.

Parasti tajos bez krustnagliņām jaušams arī kanēļa, muskatrieksta un piparu aromāts.

No baltvīniem krustnagliņu aromāts piemīt Gewürztraminer, kā arī baltvīniem no Bordo reģiona vai izsmalcinātiem Sauternes.

Karamele

Smalkais karameļu aromāts caurvij daudzus izcilākos sarkanvīnus no Bordo un Burgundijas reģiona, to uzskata par izsmalcinātības un elegances zīmi. Vīnu valodā vārdu "karamele" lieto arī, raksturojot krāsu, kādu iegūst galvenokārt vecāki sarkanvīni.

Medus

Medus un vīns ir saistīti jau kopš antīkās pasaules laikiem, jo tur vīnus parasti aizdarīja ar medu. Medus ziedu aromāts parasti atgādina žāvētas aprikozes, tam piemīt arī vaska smaržas nianses.

Smalkās, viegli saldenās medus notis parādās visiem baltvīniem, kas darīti no dižciltīgās puves skartajām vīnogām. Ja šīs notis ir skaidras un ziedainas, tad labākajiem deserta vīniem tas liecina par ļoti augstu kvalitāti.

Kafija

Mūsdienās kafiju audzē lielākoties Vidusamerikas un Dienvidamerikas valstīs. Kafijas aromātiem ir vairāk nekā 850 nianšu. Visbiežāk sastopami grauzdējuma aromāti, tie parādās vīnos, kas darīti jaunās ozolkoka mucās. Arī vecāka gadagājuma šampaniešiem bieži gadās neuzkrītoša kafijas nots.

Zaļā paprika

Ļoti izteiksmīga ir zaļās paprika smarža, kas daļēji atgādina arī sparģeļus. Šis raksturīgais aromāts sastopams gandrīz visos Cabernet Franc un Cabernet Sauvignon vīnos un to uzskata par tipisku jauniem Bordo vīniem un šo vīnu analogiem no Jaunās pasaules.

Lakrica

No lakricas saknes tiek iegūta lakricas esence, kas uz aukslējām rada vienlaikus saldas un pikantas garšas sajūtu. Lakricas notis galvenokārt sastopamas sarkanvīnos, kuros ir daudz tanīnu un kuri darīti no klasiskajām vīnogu šķirnēm koka mucās, piemēram, Merlot, Cabernet Sauvignon un Pinot. Lakrica jūtama gan izcilākajos Bordo vīnos, gan sarkanvīnos no Ronas ielejas, Burgundijas un Jaunās pasaules.

Āda

Ādai ir savs īpatnējs aromāts, ko pazīst ikviens, kas paostījis jaunus ādas izstrādājumus. Ādas smarža galvenokārt ir smaržu maisījums, ko veido dzīvnieku ādas ģērēšanai izmantotie augu tanīni. Ādas smarža pieder pie tā dēvētajiem dzīvnieku aromātiem un lielākoties ir sastopama vecākos vīnos, visbiežāk Cabernet Sauvignon.

Muskatrieksts un mandeles

Muskatriekstu audzē visās tropu zemēs uz ziemeļiem un dienvidiem no ekvatora. Labākās šķirnes ir Rietumindijā un Indonēzijā. Ugunīgais un viegli rūgtenais muskatrieksta aromāts parādās, tikai parīvējot tā kodolu, un tad ātri izgaist.

Koka vai ozolkoka mucās izturētiem vīniem lielākoties piemīt muskata nots.

Savukārt viegli rūgtie mandeļu toņi parādās galvenokārt vēlīniem burgundiešiem, kuru vīnogas audzētas krītainās augsnēs, spēcīgiem baltvīniem vai sarkanvīniem ar nenobriedušiem tanīniem.

Apelsīns

Apelsīnu dzimtene ir Ķīna un Indija. Svaigajā apelsīnu aromātā parādās arī smalki rūgtenie toņi, kas harmoniski pieklusina saldo garšu. Tipiskais apelsīnu aromāts jaušams saldajiem vīniem, it īpaši tad, ja vīnogas skārusi Botrytis sēnīte. Vīni ar izteiktu apelsīnu smaržu ir Grand Cru kvalitātes vīni no Elzasas Altenberg de Bergheim reģiona.

Greipfrūts

Šis citrusauglis garšo atsvaidzinoši, bet vienlaikus arī mazliet rūgti. Smaržā var jaust arī nelielu sēra pieskaņu. Smalkās greipfrūta notis jūtamas svaigos jaunajos rīslingos, Tokay Pinot Gris un Chardonnay, kā arī izsmalcinātos saldajos vīnos, kas darīti no dižciltīgās puves skartajām vīnogām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko