Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Saldi rūgtenie

Apelsīnu (un citrusu aromāts vispār) ir ieņēmis stabilu pirmo vietu populārāko liķieru aromātu sarakstā. Apelsīnu liķieri ir visbiežākie viesi kokteiļu receptēs, ja runa ir par tropisku aromātu un garšu. Pastāv ļoti daudz šādu liķieru gan uz konjaka, gan arī brendija un ruma bāzes. Lūk, trīs populārākie!

 

Cointreau

Šo pasaulslaveno rūgteni saldo apelsīnu liķieri radīja Eduārs Kuantro pirms 150 gadiem Anžē destilētavā Francijā. Tas ir liķieris uz brendija bāzes, alkohola saturs 40%. Tā ražošanā tiek izmantotas žāvētas rūgto apelsīnu mizas no Karību salām (Haiti un Antiļu), saldo apelsīnu mizas no Seviljas un Valensijas kopā ar citām garšvielām, alkoholu un cukuru. Cointreau vajadzībām firma apelsīnus ražo savās plantācijās Spānijā un Haiti.

Izsmalcināts dzēriens ar perfektu rūgto un saldo aromātu līdzvaru, ko pavada viegls garšvielu tonis. Cointreau var dzert vienu, kā didžestīvu, labi garšo on the rocks (iemet glāzē ledus gabaliņus un uzlej dzērienu), kā piedeva kafijai, kūkām. Tas ir arī pasaulslaveno kokteiļu, piemēram, Margarita, Cosmopolitan, sastāvdaļa.

 

Grand Marnier

Salds tropisko apelsīnu un konjaka liķieris, briedināts ozolkoka mucās. 1880. gadā netālu no Versaļas to radīja Luijs Aleksandrs Marnjē. Maiga konjaka un eksotiska apelsīnu destilāta kompozīcija perfekti atbilda tā laika gaumes izjūtai. Sākumā viņš to pieticīgi nosaucis par Curacao Marnier, taču draugi iebilduši, ka tik izcilam dzērienam vajag citu nosaukumu, – tā dzēriens kļuva par Grand Marnier.

Liķiera dzintarainā krāsa ir tā, kas atšķir Grand Marnier no Cointreau un pārējiem liķieriem.

Visslavenāko recepti ar Grand Marnier – Crêpe Suzette (deserts Suzetes pankūkas ar karamelizēta cukura un šī liķiera pildījumu) – radījis modernās franču virtuves tēvs Žans Ogists Eskofjē.

Izsmalcināts dzēriens. Kokteiļos labāk nejaukt. Grand Marnier baudāms viens pats, pie desertiem un zilā pelējuma sieriem.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, varat pamēģināt kēksu, pudiņu receptēs, kur paredzēts pievienot izmērcētus žāvētus augļus. Ja ūdens vietā izmanto Grand Marnier, garša ir daudz, daudz iespaidīgāka. 

 

Triple Sec

Sausāks, trīs reizes ne tik salds kā citi apelsīnu liķieri. Gatavo tāpat kā pārējos – no žāvētām rūgto apelsīnu miziņām. 

Oriģinālo dzērienu ar šādu nosaukumu 1834. gadā radīja un joprojām ražo Combier destilētavā Francijā, izmantojot tikai Haiti augušu apelsīnu saulē kaltētās mizas. Taču mūsdienās Triple Sec ir kļuvis par īpašvārdu, ar ko apzīmē gandrīz visus liķierus ar apelsīnu aromātu.

Piemēram, savs Triple Sec ir franču kompānijai Marie Brizard, holandiešu DeKuyper Royal Distillers, franču liķieru namam Monin.

Maigi saldeni rūgtenie Triple Sec liķieri parasti ir dzidri caurspīdīgi, jo netiek iekrāsoti ar krāsvielām. Tieši Triple Sec visbiežāk tiek izmantoti kokteiļu aromatizēšanai – gan pasaulslavenajos White Lady, Long Island Iced Tea, gan arī pašsacerētos – ar citrusu sulām, gāzētu ūdeni, limonādēm.

Baudot vienus pašus, atcerieties – liķieri savas unikālās īpašības vislabāk parāda istabas temperatūrā. Taču gaumes lieta –  daudzi tos malko arī stipri atdzesētus, ar ledu. 


RECEPTES

Cosmopolitan
Sastāvdaļas: 30 ml degvīna, 15 ml apelsīnu liķiera, 15 ml laima sulas, 15 ml dzērveņu sulas
Gatavošana: Rūpīgi sajauciet sastāvdaļas šeikerī ar ledu, pārlejiet martīni glāzē, izrotātā ar laima šķēlīti, un baudiet. 

Margarita
Sastāvdaļas: 35 ml tekilas, 20 ml apelsīnu liķiera, 15 ml laima sulas, ledus, laima šķēle

Gatavošana:

1. Ar laima šķēli saslapina glāzes malu un pēc tam to pamērcē sālī.
2. Citā glāzē sajauc pārējās sastāvdaļas un uzmanīgi – tā, lai neviens sāls grauds neiekļūst kokteilī, pārlej Margaritas glāzē.
3. Pievieno ledu un dekorē ar laima šķēlīti.


ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko