Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ziemas zupas

Trīs zupas, kas garšos pēc kārtīgas slēpošanas vai ragaviņu braukšanas.

Tik sniegainās dienās kā šīs jāpaspēj kārtīgi izslēpoties un bērniem izvizināties ar ragaviņām, jo nevar jau zināt, cik ilgi sniegs turēsies.

Pēc šādiem ziemas priekiem šķīvis vai pat vairāki kārtīgas ziemas zupas būs tieši laikā. Vāriet pilnu lielo katlu, lai sanāk vairākām ēdienreizēm. Turklāt soļanka ir viena no tām zupām, kas, kārtīgi ievilkusies, nākamā un aiznākamā dienā ir vēl labāka nekā pirmajā dienā, kad tikko izvārīta.

 

Soļanka

Sastāvdaļas: 500 g liellopa gaļas, 500 g cūkgaļas, 100 g vistu mādziņu, 250 g kūpinātas cūkgaļas krūtiņas, 5 lieli sīpoli, 250 g tomātu pastas, 3 lauru lapas, sāls, malti melnie pipari, 2 citroni, 2 saujas melno olīvu, 4 kartupeļi, eļļa cepšanai, 3 sālīti vai marinēti gurķi, skābs krējums, svaigi zaļumi (pētersīļi, dilles) pasniegšanai

Pagatavošana

1. Svaigo gaļu noskalo, liek katlā, uzlej ūdeni un liek vārīties. Kad parādās putas, gaļu noputo, katlā liek lauru lapas, katlam uzliek vāku, samazina liesmu un vāra, līdz gaļa gandrīz mīksta. 2. Apmēram pusstundu, pirms gaļa gatava, pievieno vistu mādziņas. Vāra, līdz mādziņas un gaļa gatava. Tad gaļu un mādziņas izņem no katla un noliek malā. 3. Kartupeļus notīra, noskalo, sagriež nelielos gabaliņos un liek buljonā. 4. Sīpolus notīra un smalki sagriež. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini brūni un ir kārtīgi sacepti. Tad tos pievieno gaļas buljonam. 5. Žāvēto gaļu sagriež nelielos gabaliņos un apcep uz pannas zeltaini brūnu. Pievieno buljonam. 6. Zupai pievieno arī vārīto gaļu, kas sagriezta gabaliņos, strēmelēs sagrieztas mādziņas. Buljonā iemaisa tomātu pastu, sāli, piparus un vāra, līdz kartupeļi ir mīksti. 7. Sagriež marinētos gurķus, pievieno zupai, uzvāra un tūlīt ņem nost no uguns. 8. Pasniedz ar skābo krējumu, sakapātiem zaļumiem, melnajām olīvām un citrona šķēlītēm. Visgaršīgākā soļanka būs nākamajā dienā, kad garšas būs savilkušās.

 

Skābeņu zupa

Sastāvdaļas: 500 g cūkgaļas (svaigas vai kūpinātas), 0,5 l burciņa konservētu skābeņu, 100 g kartupeļu, 100 g grūbu, 1 sīpols, 2 zariņi pētersīļu, 4 vārītas olas, 40 g sviesta, 2 l ūdens, skābs krējums, dilles pasniegšanai, 1 lauru lapa, sāls

Pagatavošana

1. Iepriekšējā vakarā ieliek mērcēties aukstā ūdenī grūbas. 2. Nākamajā dienā katlā ielej ūdeni, pievieno lauru lapu, cūkgaļu sagriež palielos gabalos un liek vārīties, laiku pa laikam nosmeļot putas. 3. Apmēram 20‒30 minūtes, pirms gaļa gatava, katlā liek grūbas un sagrieztus kartupeļus. Vāra, līdz gaļa, kartupeļi un grūbas mīksti. 4. Kamēr gaļa vārās, notīra un sagriež skābenes (ja izmanto svaigas). Notīra un sagriež gabaliņos sīpolu. 5. Pannā izkausē sviestu un apcep sīpolu. 6. Zupai pievieno skābenes, apcepto sīpolu un sāli, ja nepieciešams. 7. Pasniedz ar skābu krējumu un uz pusēm pārgrieztu vai gabaliņos sagrieztu olu.

 

Frikadeļu zupa

Sastāvdaļas: frikadelēm ‒ 0,5 kg maltās gaļas, 1 ola, 1 strīķēta tējk. sāls, 2 pienā izmērcētas baltmaizes šķēles vai 2 ēd. k. rīvmaizes, 1 neliels sīpols, svaigi malti pipari; buljonam ‒ 1 puravs, 1 pētersīļa sakne un/vai selerijas kāts, 1 burkāns, 1 sīpols, 1 lauru lapa, 5 veseli piparu graudi, sāls pēc garšas; zupai ‒ 2 burkāni, 2 kartupeļi; zaļumi – pētersīļi, dilles, lociņi

Pagatavošana

1. Vispirms izvāra buljonu. Visus buljonam domātos dārzeņus notīra un sagriež lielos gabalos. Sīpolu var pārgriezt uz pusēm, bet atstāt nemizotu, jo tā ārējā miza piešķirs buljonam skaistu zeltainu krāsu. 2. Dārzeņus un garšvielas liek katlā, pielej aukstu ūdeni un vāra 20‒30 minūtes. 3. Pa to laiku pagatavo frikadeles. 4. Visas frikadelēm domātās sastāvdaļas bļodā ar rokām kārtīgi sajauc (mērcētajai maizei kārtīgi jānospiež piens, sīpols jānotīra un jāsakapā). Ar rokām veido mazas, apaļas frikadelītes. 5. Kartupeļus un burkānus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. 6. Kad buljons novārījies, to nokāš, dārzeņus izmet, jo tie savu darbu jau būs padarījuši ‒ garšu atdevuši. 7. Buljonā ber sagrieztos kartupeļus un burkānus, uzvāra. Ja nepieciešams, pielej vēl mazliet verdoša, tējkannā uzvārīta ūdens. 8. Uzmanīgi ar putu karoti karstajā zupā iegremdē frikadeles. Uzvāra, noputo. 9. Katlam daļēji uzliek vāku, un zupu vāra kādas 20 minūtes, līdz dārzeņi mīksti. 10. Pasniedzot dekorē ar sakapātiem zaļumiem. Ja vēlas, pievieno skābu krējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 19.04.2024.

Eskalatorus izdomājuši vārguļi, kas nespēja kāpt augšā vai lejā pa kāpnēm bučojoties.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko