Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ir laiks gatavoties sniegam

Aukstajā gadalaikā bez labām riepām gluži kā bez labiem zābakiem - slīd uz visām pusēm! Ziemas riepu ekspluatācijas sezonu Latvijā jau ilgāku laiku nosaka ar likuma spēku un bardzību, un pirmā sniega trakumam gatavojas visas ieinteresētās personas - automašīnu īpašnieki, servisi, montāžās darbnīcas un riepu tirdzniecības centri.

Latvijā 67% jaunu riepu tirgus ir tieši ziemai domātie modeļi. Pēdējos gados iezīmējas tendence, ka reizi trijos četros gados katrs ražotājs tirgū ievieš jaunu modeli.

Katram savas riepas

Ir noteikts, ka no 1. decembra līdz 1. martam automašīnām, kas pārvietojas pa koplietošanas ceļiem, obligāti jābūt aprīkotām ar ziemas riepām un to minimālajam protektora dziļumam jābūt četri milimetri. Riepu ražotāji iesaka lietot ziemas riepas jau tad, kad temperatūra sasniegusi +7 grādu atzīmi pēc Celsija, jo pie šādas temperatūras vasaras riepas zaudē funkcionalitāti. Ziemas riepām ir īpaša veida protektora zīmējuma elementi (lameles). Riepas ar mīkstāku gumijas sastāvu un smalkākām lamelēm (Skandināvijas tipa) nodrošina lielisku saķeri un vadāmību uz sniega un ledus. Savukārt riepas ar cietāku gumijas sastāvu un mazāk smalkām lamelēm (Eiropas tipa) nodrošina labāku veiktspēju uz slapja asfalta, degvielas ekonomiju un samazinātu trokšņa līmeni. Riepas ar radzēm ir ideālas ekspluatācijai uz apledojošiem ceļiem vai arī uz ceļiem, kas klāti ar blīvu sniega kārtu, taču uz sausa asfalta vai slapja bruģa piemērotākas ir parastās ziemas riepas bez radzēm. Jāpievērš uzmanība, ka dažās Eiropas valstīs radžu riepu izmantošana ir aizliegta.

Jaunumi un pārmaiņas

Ziemas riepu tirgu skāruši gan jaunievedumi likumdošanā, gan tirgus lokālās un globālās tendences. Pēdējo gadu jaunievedums - daži Premium produktu ražotāji, piemēram, GoodYear un Pirelli, ieviesuši papildu garantiju, kas pasargā lietotāju no neadekvāta nodiluma vai neloģiskiem bojājumiem (vandalisms pret riepu garantijā nav iekļauts). Pirms pāris gadiem novembrī Eiropas Savienībā (ES) spēkā stājās norma, kas pieprasīja ražotājiem deklarēt riepas klasi pēc trim parametriem - bremzēšanas īpašībām uz slapja seguma, rites pretestības un trokšņa -, tos atzīmējot ar pirmajiem sešiem latīņu alfabēta burtiem. Pašlaik jau esam pieraduši, ka jaunām riepām piestiprinātas līdzīgas uzlīmes kā ledusskapjiem vai veļas mašīnām. Sagaidāms, ka šogad no 1. novembra spēkā stāsies jauna ES prasība - visus 2015. modeļu gada auto jāaprīko ar riepu spiediena sensoriem un spiediena monitorēšanas sistēmu.

Nākamā tendence - nu jau pāris gadu radžotu protektoru radzes no cilindriem mainījušas formu par trīsstūru, piecstūru un pat astoņstūru (Nokian Hakkapeliitta 8) korpusiem. Ražotāji dažādojuši arī radžu stiprinājuma veidus, taču jāuzsver, ražotājs, kas stiprināšanā lieto ielīmēšanas tehnoloģiju, ir vācu Continental. Pēdējos gados būtiski mainījusies arī radžu «ģeogrāfija» un daudzums. Jau pāris gadu radzes izpletušās visā protektora virsmā. Bremzējot uz ledus, šāda radžota riepa atstāj 22 švīkas, nevis 12 švīku kā vēl nesenie modeļi. Tiesa, arī Skandināvijā ceļu uzturētāji aktīvi cīnās pret radžu riepām raksturīgo kaitīgo iedarbību uz asfaltu, tādēļ jau pašlaik aktuālajos modeļos ierobežots radžu skaits līdz 130 vienībām 16 un 17 collu riepās un līdz 110 eksemplāriem 14 un 15 collu protektoros. Veiksmīgā Nokian Hakkapeliitta 8, kā arī izmēģinājumu modeļi liecina, ka jau tuvākajā laikā plānots radzes aizvākt no protektora vidusdaļas, jo tieši šī riepas centrālā daļa viskaitīgāk iedarbojas uz ceļu. Arī bezradžu riepās jāpanāk kompromiss, jo ekspluatācijai uz sniega vajadzīgas riepas ar mīkstāku protektoru, uz asfalta - cietāku. Pēdējo sezonu modeļos kompromiss atrodams lameļu savstarpējā saslēgšanās jeb bloķēšanās principā. Tas nodrošina riepai gan labu saķeri uz sniega un ledus, gan klusu gaitu uz asfalta.

Nevienam nav noslēpums, ka Latvijā dominē tā saucamās Skandināvijas jeb Nordic tipa riepas, kuru protektora bloki veidoti no mīksta gumijas sastāva. Nordic bezradžu klasē dominē virzienveida protektori, taču starp testu līderiem atrodami arī asimetriskie modeļi, kā Continental Viking Contact6. Tā sauktajās Eiropas klases bezradžu riepās, kas, kā zināms, vairāk piemērotas maigākam Rietumeiropas klimatam, taču bieži ir ar augstākiem ātruma indeksiem nekā Skandināvijas riepas, šogad iezīmējas vairāki līderi - piemēram, Good Year Ultra Grip 5 un Michelin Alpin 5. Radžoto riepu grupā interesanti jaunumi gaida apvidus jeb 4x4 auto - Good Year ražojums Ultra Grip Ice Artic un Continental Ice Contact. Vieglo mašīnu segmentā populārs jaunums ir Nokian Hakkapeliitta 8.

Baltijas klimatam

GoodYear Ultra Grip Ice+ ir jaunākais šī zīmola neradžotais protektors, kas no konkurentiem atšķiras ar sīki lameļotiem virzienveida V blokiem riepas vidusdaļā, kā arī masīviem, cietiem blokiem tās plecu daļā. Ar UG Ice+ GoodYear spēris lielu soli uz priekšu salīdzinājumā ar UG Ice Navi ZEA. Iepriekšējās tika izstrādātas un ražotas Japānā, orientējoties uz šo tirgu, savukārt Ice+ ir domātas tieši Ziemeļeiropas specifiskajām prasībām. Tās paredz gan lielāku ātruma indeksu, gan arī virzienveida protektora zīmējumu, nodrošinot labāku veiktspēju šķīdonī, labāku saķeri ne tikai uz ledus, bet arī uz asfalta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko