Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LMT 4G modema un tīkla ātruma tests

LMT ir sācis piedāvāt 4G mobilā interneta pakalpojumus Jūrmalas teritorijā jau kopš maija beigām. Pakalpojuma "Mobilais internets 19" lietotājiem, iegādājoties ZTE MF820 modemu, iespējams saņemt internetu datorā 2G, 3G un 4G tīkos. Viennozīmīgi, ja meklējiet iespēju šodien iegādājieties datoram pievienojamu ārējo modemu, izvēlieties tādu, kas atbalsta 4G. Vai 4G ātrums šodien mums tiešām ir nepieciešams, tas ir cits jautājums, taču ņemot vērā, ka modemu nepērkam dienai, bet ilgākam laikam, nākotnē šāds pirkums noteikti atmaksāsies.

Kāds ir reālais vidējais ātrums, ko Jūrmalā vidēji iespējams saņemt? Kā modems strādās vietā, kur 4G nav pieejams? Lai noskaidrotu atbildes, testam saņemu ZTE MF820 modemu un pieslēgumu.

Instalācijas faili atrodas pašā modemā, sekojoši papildus CD vai instalācijas pakotnes meklēšana internetā nav nepieciešama. Ievietojot Modemu USB ligzdā, Windows 7 to atpazīst un izsauc instalācijas logu. Kā noklusētais fails tiek izvēlēts setup.exe. "InstallShield" vadītais instalācijas process aizņem pusminūti bez pavadošām reklāmām. Apsveicami, ka instalācijas mape tiek veidota "Programm Files" mapē.

Pēc instalācijas ekrāna vidū parādās neliels lodziņš ar pieejamā tīkla protokola nosaukumu un ikonām uz iestatījumiem. Labajā pusē liela ieslēgšanas "poga", kuru nospiežot saņemu paziņojumu "Please set APN first", pēc kura nepieciešams izvēlēties LMT no operatoru saraksta. Ieslēgšanas pogu nospiežu vēlreiz un tieku pie interneta. Lodziņā papildus uzrādās augšuplādes un lejuplādes ātrumi, kā arī pavadītais laiks.

Rīgas centrā darba dienas vidū saņemu EDGE pieslēgumu ar 0,09 Mbit sekundē lejupielādei un augšupielādei 0,08 Mbit/sekundē. Atceros, ka veicot līdzīgu testu ar Bite modemu, iestatījumos kā noklusētais bija EDGE pieslēgums. Arī šeit, pārbaudot iestatījumus, nomainu noklusēto "EDGE/GPRS only" uz "Prefer 4G", jeb iespēju lietot augstāko pieejamo ātrumu. Lodziņā parādās "Turbo3G" un Speedtest man uzrāda jau krietni patīkamākus rezultātus - 4,43 Mbit sekundē lejupielādei un 0,59 augšupielādei. Lai saņemtu 4G piedāvāto ātrumu, dators ar modemu jāved uz Jūrmalu.

Izraujot modemu no ligzdas, parādās virsraksts "device not detected", bet programma no ekrāna nepazūd. Iespējams, iestatījumos var pievienot atzīmi, ka darbu beidzot, programmai ir jāaizveras pašai.

Ātrumu pārbaudīšu ar vairākiem mērījumiem katrā vietā, norādot vidējos. Mērījumu veikšanai izmantošu "Speedtest.net" savienojumu uz Rīgas serveri. Šādā veidā tiks izslēgti "pīķa" rādījumi, kas nereti ir labāki par vidējo savienojuma ātrumu.

Atkārtoti pievienojot modemu Jūrmalā, ir jāgaida kāds brīdis, kamēr modema programma izdomā atļaut veikt savienojumu. Pirmais mēģinājums pievienoties Interneta tīklam Neste benzīntanka teritorijā, blakus "Hesburger", iebraucot Jūrmalā, uzrāda 9,21 Mbit/s lejupielādes ātrumu, tomēr modems ir noķēris 3G. Iestatījumos uzstādu "4G Only" un rezultāts ir 25 Mbps lejupielādei un 14,6 Mbps augšupielādes ātrumam.

Turpmākie mērījumi citās Jūrmalas vietās uzrādīja salīdzinoši līdzīgus vidējā ātruma rezultātus:

Bulduru dzelzceļa stacija. 20,8 Mbps lejupielādes ātrums, 13,39 Mbps augšupielādes ātrums.

Dzintaru koncertzāle. 22,23 Mbps lejupielādes ātrums, 14,85 Mbps augšupielādes ātrums.

"Baltic Beach Hotel", Majori. 19,19 Mbps lejupielādes ātrums, 14,3 Mbps augšupielādes ātrums.

Dzelzceļa stacija "Dubulti". 23,48 Mbps lejupielādes ātrums, 14,83 Mbps augšupielādes ātrums.

Mellužu pludmale. 17,84 Mbps lejupielādes ātrums, 7,02 Mbps augšupielādes ātrums.

Dzelzceļa stacija "Asari". 20,26 Mbps lejupielādes ātrums, 3,25 Mbps augšupielādes ātrums.

Rehabilitācijas centrs "Vaivari". 21,69 Mbps lejupielādes ātrums, 15,74 Mbps augšupielādes ātrums.

"Rimi" Kauguri. 21,83 Mbps lejupielādes ātrums, 8,37 Mbps augšupielādes ātrums.

Dzelzceļa stacija "Sloka". 21,72 Mbps lejupielādes ātrums, 4,06 Mbps augšupielādes ātrums.

Saskaņā ar LMT mājas lapā pieejamo informāciju, Jūrmalā ir uzstādītas 24 LMT bāzes stacijas. 4G tīkls man nebija pieejams, atrodoties Valteros un, iespējams, citās Lielupes krasta vietās otrpus Dubultiem, jo tuvākā bāzes stacija ar stiprāko signālu atrodas Piņķos, kas ir viņpus upei. Preses relīzēs minētos 91 megabitus sekundē man sasniegt neizdevās, tomēr tie paši 20 – 25  manām šodienas vajadzībām būtu vairāk nekā pietiekoši. Testi tika veikti "zemes līmenī". Ņemot vērā Jūrmalas priežu augstumu, ēku augstākos stāvos signāls varētu būt stiprāks un ātrums lielāks.

Pie papildus bonusiem ir jāpieskaita dažādi sīkumi, piemēram, iespēja saņemt un nosūtīt datorā īsziņas, jo modema SIM kartei ir savs numurs, un citus sīkumus. Iespējams, lielākā daļa no mums šodien nevarēs atbildēt ko tādu ir iespējams veikt ar 25 Mbps ātrumu, ko mēs nevarētu veikt ar 3G pieslēguma 6 – 8 megabitiem sekundē. Taču tehnoloģija tiks attīstīta, ātrumi pieaugs, parādīsies iespēja iegādāties jaudīgākus un lielāka ātruma modemus, veikalu plauktos guls viedtālruņi ar 4G atbalstu. Šis ir sākums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko