Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Survival Kit 10.1 notiks Krišjāņa Santa un Ievas Gaurilčikaites izrāde Labrys

Svētdien, 16. jūnijā, plkst. 9 un plkst. 13 bijušajā LU fizmatu fakultāte Zeļļu ielā 25 laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit 10.1 aicina uz jauno skatuves mākslinieku Krišjāņa Santa (LV) un Ievas Gaurilčikaites (LT) izrādi Labrys, informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra saziņas vadītāja Marta Krivade.

Labrys ir mākslinieku centieni caur kustību radīt mitoloģisku arhitektūras veidojumu, labirintu, un izaicināt savas fizisko spēju robežas, konfrontējot ķermeni ar prāta radītu konceptu. Izrādē telpa netiek izmantota, lai radītu kustību, bet gan caur kustību tiek modelēta telpa, kurā dejotāja ķermenim un prātam ir nemitīgi jāstrādā kopā, lai izpildītu matemātiski sarežģītas kombinācijas labirinta konstruēšanai. Kustību izrādei būs ar telpu un kustību saistīta skaņa.

Tiem, kuri vēlas apmeklēt kādu no izrādēm, nepieciešams pieteikties iepriekš, aizpildot šo formu un norādot izrādi, kuru vēlas apmeklēt (plkst. 9 vai plkst. 13) https://forms.gle/S3AqgDx2quDeXV8u5

Abu mākslinieku radošā prakse raksturojama kā laikmetīgās dejas un scenogrāfijas hibrīdforma. Abus interesē cilvēka dabas pētīšana, un katru reizi šie pētījumi manifestējas jaunu un neparastu mediju un formu izmantojumā. Šobrīd mākslinieku fokusā ir darbs ar telpu pārejas stāvoklī, iemācoties telpas “valodu” un pielietojot to caur horeogrāfiskās domāšanas filtru. Sants un Gaurilčikaite rūpīgi pēta telpu ar mērķi savu performatīvo darbu ievietot tajā tā, lai tie viens otru papildinātu, nevis pārveidotu.

Krišjānis Sants pēc Latvijas Kultūras akadēmijas (2011) un Beļģijas laikmetīgās dejas skolas P.A.R.T.S. (2014) pabeigšanas atgriezies Latvijā turpina strādāt Eiropā, sadarbojoties ar horeogrāfiem Danielu Linehanu (Daniel Linehan), Heini Avdalu un Jukiko Šinozaki (Heine Avdal; Yukiko Shinozaki). Santu interesē veidi, kā dažādus ritmiskus folkloras ornamentu, dziesmu un rotaļu kodus pārcelt kustībā. Pēdējos gadus ciešā sadarbībā strādājis ar Ievu Gaurilčikaiti un zviedru horeogrāfu un dejotāju Ēriku Ēriksonu (Erik Eriksson), veidojot starpdisciplinārus darbus.

Ieva Gaurilčikaite profesionālo izglītību guvusi Skotijā (2015) un Izraēlā (2016). 2018. gadā pabeigusi scenogrāfijas maģistra studijas Latvijā. Gaurilčikaite sadarbojusies ar vairākiem horeogrāfiem Eiropā, piemēram, Heini Avdalu un Jukiko Šinozaki. Gaurilčikaiti interesē pasaulē trūkstošo dziļu un personīgu attiecību veidošana gan dzīvē, gan uz skatuves, kur dažkārt laužot ierasto distancētību starp māksliniekiem un skatītājiem.

Festivālā Survival Kit 10.1 Outlands līdz 30. jūnijam Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs kopā ar kuratorēm Solvitu Kresi, Ingu Lāci, Anželsu Miraldu (Àngels Miralda) un 34 vietējiem un ārvalstu māksliniekiem pievēršas jēdzienam outlands (ārpuszemes, svešzemes), apšaubot tradicionālo ģeopolitisko un kultūrtelpas dalījumu centrā un perifērijā un izgaismojot sarežģītos identitātes veidošanās procesus. Izstāde ir atvērta trešdienās, ceturtdienās un piektdienās no plkst. 14 - 20, bet sestdienās un svētdienās no plkst. 12 - 20.

Arī šoreiz par festivāla norises vietu izraudzīta kāda Rīgas tukšā ēka, lai pievērstu cilvēku uzmanību tās nākotnes attīstīšanas potenciālam. Bijusī LU fakultāte Zeļļu ielā 25 ir uzcelta 1888. gadā un vispirms kalpojusi par vācu bāreņu namu, bet vēlāk - milicijas skolu.

Festivāla programma pieejami tīmekļa vietnē www.survivalkit.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja