Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Neparasti izdejota neparasta vide

Lūznavas muižā notiks laikmetīgās dejas festivāls Vides deja

No 5. līdz 11. augustam Lūznavas muižā Latgalē norisināsies jau astotais laikmetīgās dejas festivāls Vides deja. Neparasti dejas iestudējumi neparastā vidē un gaisotnē jau ir ilgstoša šī starptautiskā projekta vizītkarte. Arī šogad, kā norāda organizatori ar festivāla idejas autori un māksliniecisko vadītāju horeogrāfi Liliju Liporu priekšgalā, festivāla pamatā ir izrāžu un performanču veidošana dažādās īpašās vides vietās, apspēlējot un apdejojot vides objektus, teritorijas un to dabisko scenogrāfiju un jaunrades procesā izmantojot stāstus, ko pauž gan pati attiecīgā vieta, gan vietējie iedzīvotāji. Jau no šīs svētdienas Lūznavas muižas rezidencē pulcēsies horeogrāfi, dejas entuziasti un citi mākslinieki vides dejas iestudējumu radīšanai, savukārt 8., 9. un 10. augustā ikviens interesents aicināts uz bezmaksas publisko pasākumu programmu un vides dejas pirmizrādēm.

8. augustā festivāla publisko programmu plkst. 19 atklās pašmāju dejas izrāde Manu acu tulkojums (horeogrāfe Alise Madara Bokaldere). Tai sekos dejas izrāde Connext – Igaunijā rezidējošas latviešu horeogrāfes Rūtas Ronjas Pakalnes un igauņu horeogrāfes Lauras Kvelsteinas sadarbības projekts kopā ar meksikāņu skaņas mākslinieku Israelu Banjuelosu. Šajā vakarā būs skatāma arī dejas izrāde Faux Pas (Piezīme nevietā) – laikmetīgās dejas un cirka simbioze, kurā savijas trauslas metaforas par divu cilvēku privāto, citiem neredzamo attiecību pusi, kavējoties atmiņās par to, kas reiz bijis. Izrādes izpildītāji izmanto Sīra ratu, kas kļūst par jaunu līdzekli stāsta un iztēles rosināšanai.

9. augustā no plkst. 13 līdz 16 festivāls piedāvā noskatīties divas dejas filmas – režisora Olivjē Asaja Eldorado (Francija, 2007) un Brigites Krāmeres Saša Valca. Portrets. Abas kinolentes būs skatāmas arī 10. augustā plkst. 11–14. Savukārt ceturtdienas vakarā jebkurš interesents aicināts piedalīties latviešu dejas un laikmetīgās dejas eksperimentā – Danču vakarā, kuru vadīs Edgars un Lilija Lipori. Vakaru noslēgs laikmetīgās dejas izrāde Vaigs pie vaiga (CheekToCheek), ko veidojušas horeogrāfes Olga Žitluhina un Ramona Galkina, bet izdejos 15 Latvijas Kultūras akadēmijas 2. kursa bakalaura programmas Laikmetīgās dejas māksla dejotāji. Izrāde veidota pēc Federiko Garsijas Lorkas lugas Bernardas Albas māja motīviem un pēta sievietes lomu sabiedrībā gan lugas varoņu laikā, gan mūsdienās.

10. augustā no plkst. 14 skatītāji Lūznavas muižas apkārtnē varēs baudīt festivāla nedēļas laikā radītās vides dejas performanču pirmizrādes. Šīgada festivāls finišēs piektdien plkst. 21 ar ungāru viesmākslinieku dueta Emese Cuhorka un László Fülöp dejas izrādi Your Mother at My Door (Tava māte pie manām durvīm).

Sīkāk – www.videsdeja.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja