Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Austra, nevis Laura

Gada labākajam pašmāju mūzikas albumam 11. decembrī tiks piešķirta pirmā Austras balva. Bez žanru sadalījuma – žūrija nosaka vienu vienīgo

Pašiem uzprasīties uz balvām, iesniedzot savus gada laikā iznākušos ierakstus, vienmēr licies kaut kā nepareizi. Pieredze rāda, ka daudzi talantīgi mākslinieki ir pietiekami paškritiski, lai citiem bāztos virsū ar savu izperēto jaundarbu. Pašam iesniegt savu paveikto vērtēšanai – tas ir kā sevi lielīt: re, kur mans albums, es nešaubos, ka tas ir izcils, jo mamma teica, ka esmu ultratalantīgs, turklāt centīgs, tāpēc iesniedzu to balvai (un pamēģiniet tikai to neiedot!), neskopojoties ar dalības maksu un noteiktu albumu eksemplāru skaitu, ko izdalīt žūrijas locekļiem, kuri tos turklāt, ja diez kā neiepatiksies, iespējams, vienreiz noklausīsies un nosviedīs kaut kur nevajadzīgo lietu kaudzē. Šis trūkums gadu gadiem piemitis Latvijas mūzikas ierakstu gada balvai Zelta mikrofons.

Daudzi mūziķi savus darbus gluži vienkārši neiesniedz, jo neuzskata, ka tas viņiem ir svarīgi un kaut ko dos, tāpēc balvu sadalījuma rezultāti tikai daļēji atspoguļo mūsdienu latviešu mūzikas kopainu. To iespējams iegūt, sekojot līdzi arī citām balvām, kas tiek piešķirtas par gada laikā paveikto, – ir valsts apbalvojums Lielā mūzikas balva, vairākus gadus pēc saviem ieskatiem labākos sumina portāls alternative.lv, tiek piešķirtas gada metāla mūzikas balvas, taču tai arī albumi ir jāiesniedz pašiem māksliniekiem. Savus favorītus sveic Krogs Aptieka, izvēloties, protams, tos, kuri tajā koncertējuši, klausītāju masām tīkamāko dziesmu meklē Latvijas Radio Muzikālā banka.

Savulaik aktīvi bija hiphopa kultūras pārstāvji, kuri sveica labākos savā žanrā, pirms daudziem gadiem tika piešķirta balva Raimonds dažādās nominācijās. Šogad pēc portāla intro.lv jauniešu iniciatīvas pirmo reizi tiks pasniegta Austras balva gada labākajam albumam (iedvesmas avots – britu Mercury Prize un kanādiešu Polaris Music Award) – viena vienīgā, bez sadalījuma pēc žanriem. Te nav nekāda sakara ne ar dziesminieci Austru Pumpuri, ne Kanādas grupu Austra, kuras līdere ir latviešu izcelsmes dziedātāja, turklāt viņas īstais vārds nemaz nav Austra. Šis vārds piestāv balvai nenoliedzami labāk nekā otrs izskatītais variants – Laura – par godu izcilajai trompetista, diriģenta, aranžētāja un komponista Gunāra Rozenberga 1979. gada platei.

Katrs Austras balvas žūrijas loceklis ieteica sev zināmos iznākušos albumus, pēc tam katrs bez vietu sadalījuma izvēlējās savu desmitnieku. Tā tika noteikts fināla desmitnieks. Žūrija otrreizējā balsojumā sakārtoja pretendentus pa vietām no pirmās līdz desmitajai. Matemātiski izvelkot vidējo, tika atrasts gada labākais albums. Vai ozolkoka statuete tiks Mona De Bo, Sigmai, Laika sunim, Alisei Jostei, Skyforger, Kashukam, Instrumentiem, The Sound Poets, The Pink Elephant vai Ozolam, uzzināsim 11. decembrī Latvijas Radio Pieci.lv ēterā. Šoreiz balva tiks pasniegta bez svinīgas un vērienīgas ceremonijas, taču nākotnē domāts arī par kaut ko tādu. Vēlams, ar Džeku Vaitu viesa statusā. Pie bungām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja