Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Gribētāji

Debitantu iekļūšana _Zelta mikrofona _nominantu rindās līdzās Prāta vētrai liek domāt, ka pašmāju muzikālās stagnācijas ledus ir sakustējies

Dabūt balvu par saviem labajiem darbiem grib ikviens – pat tas, kurš apgalvo, ka viņu šādas lietas neinteresē. Neiegūt Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu Zelta mikrofons ir pavisam vienkārši – nesamaksājot dalības maksu un savu darinājumu neiesniedzot vērtēšanai. Tomēr gribētāju vēl gana – balvām par 2015. gadu kopumā iesniegts 271 albums, dziesma, klips, koncertieraksts vai debijas pieteikums, kuru šoreiz īpaši daudz, tātad jaunas asinis gāžas straumēm, un Zelta mikrofonu kalēji vicina savus veserus jau divdesmito gadu.

Žūrija darbu padarījusi, un nominēto piecnieku izziņošana pagājušajā nedēļā jau izlējusi lērumu asaru, un bibliorestorāna grīda, ja kāds to pārbaudītu, būtu rūgtena, jo saldajām aizkustinājuma asarām vēl par agru – tās līs 15. martā Latvijas Nacionālajā operā, jo ieskaitīšana nominēto piecniekā vēl nav nekāds "hop". Dažs pat savu nominēšanu noteikti uzskata par likumsakarīgu, jo to jau piedzīvojis ne reizi vien. Nu, ar ko gan vēl varētu pārsteigt Prāta vētru, kas ik gadu, kad veikusi kādu kustību, ir nomināciju līdere, vai Donu? Varbūt vienīgi Aminatu, bet droši vien arī viņa ar visu Eirovīzijas ažiotāžu pie atzinības jau pieradusi.

Ir lietas, kas nemainās. Piemēram, nominēto dziesmu piecnieks rada iespaidu, ka žūrijas vairākuma dzirde tālāk par komercradiostaciju repertuāru nesniedzas. Neko darīt – šāda situācija vērojama arī Grammy pasniegšanas ceremonijā, kurā ASV ierakstu industrijas profesionāļu vērtējums nereti pārsteidzoši seko masu viedoklim. Pagaidām vismaz oficiāli mūsu Zelta mikrofona pilnajā nosaukumā vārds "industrija" nefigurē un žūrija veidota no nosacīti neatkarīgiem ekspertiem, kuru prātus tirgus skaitļiem grozīt nevajadzētu.

Jāatgādina, ka Zelta mikrofons nav vienīgais, no kura svara ar katru gadu arvien draiskāk ieliecas mūziķu goda plauktiņi. Jau sadalītas ilggadējās metāla mūzikas balvas, tāpat Krogs Aptieka jau vairākus gadus piešķir savējās. Tautas balsojums turpinās portālā Alternative.lv, balvas tiks pasniegtas 12. februārī.

Pērn pirmoreiz tika piešķirta Austras balva labākajam albumam – viena vienīga, bez žanru sadalījuma, un par tās īpašnieci kļuva dziesminiece Alise Joste. Iespējams, Austras iespaidā arī Zelta mikrofonā šogad ir jauninājums – nominācija Gada albums, kurā iekļūt (vismaz teorētiski) varēja ikviens no Tranzīta līdz Emīlam Dārziņam. Taču tik un tā, kaut Zelta mikrofona un Austras balvas žūrijas sastāvs nedaudz pārklājas, šīs godalgas nav un nebūs līdzīgas – kaut vai tāpēc, ka Alises Jostes Gada albuma nominantu vidū nemaz nav. Toties patīkami pārsteidzoša ir divu muzikāli svaigu, bet vēl nebūt ne tik populāru debitantu – Sigmas un Zāles – nokļūšana uzreiz līdzās Prāta vētrai, Skyforger un The Sound Poets. Varbūt ar bļitkotāju urbjiem bruņoto mikrofonskeptiķu gadiem skādētais vietējās muzikālās stagnācijas ledus beidzot ir kaut nedaudz sakustējies? 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja