Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Katram savs lācis

Berlīnē uzvar politiski aktuālas, skaudras filmas, taču pārmetumi konjunktūrā žūrijai nav vietā – apbalvoti ir spēcīgi mākslas darbi

Nedēļas beigās punktu aizgājušajam gadam pieliks ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars pasniegšanas ceremonija. Būs pagājusi tikai nedēļa, kopš Oskaru rekordistu listei piederīgā Merila Strīpa izsniedza lācīšus Berlīnes kinofestivāla laureātiem. Latvijai tas atnesa prieku un pacēlumu nozarei, kuru ierasts biežāk atspārdīt nekā uzslavēt, jo filmu ir maz, bet katra kategoriskie priekšstati, kādai jābūt "īstai latviešu filmai", ir īpaši. Latvijas kino kontā nu ir Renāra Vimbas filmas Es esmu šeit un studijas Tasse Film sarūpētais Kristāla lācis (to gan piešķir jauniešu, nevis Merilas Strīpas vadītā žūrija). Šajās dienās Es esmu šeit sāk ceļu Latvijā, un cerams, ka tie, kuriem viedoklis par filmu jau ir to neredzējušiem, to tomēr noskatīties.

Galvenie Berlināles lāči tikuši filmām, kuras līdz Rīgai nonāks vien intensīvajā rudens festivālu sezonā. Kopš pirmajām festivāla dienām droša kandidāta uz Zelta lāci bija itāļa Džanfranko Rozi dokumentālā filma Uguns jūrā/Fuocoammare – būtībā labākajās latviešu poētiskā dokumentālā kino tradīcijās veidots stāsts par nelielo Sicīlijas Lampedūzas salu, kuras iedzīvotāji pirmie saskaras ar bēgļu straumi. Ja Eiropas lielāko festivālu konkursa programmās tiek ietverta dokumentālā filma, kas ir izņēmums, tā vien ir zīme, ka var sekot uzvara. Savulaik tas noticis ar citu Rozi filmu Sacro GRA Venēcijā, vēl senāk – ar skandalozā amerikāņa Maikla Mūra Fārenheitu 9/11 Kannās.

Eiropas norieta tematika un asprātīgā forma (filmas darbība notiek viesnīcā reālajā laikā) atnesa balvu oskarotajam serbu režisoram Danisam Tanovičam par darbu Nāve Sarajevā/Death in Sarajevo. Šīs ir politiski aktuālas filmas, taču pārmetumi konjunktūrā Merilai Strīpai un žūrijai nav vietā – apbalvoti ir spēcīgi mākslas darbi. Mana favorīte Berlīnē godalgoto filmu vidū ir dāņu režisora Tomasa Vinterberga Komūna/The Commune – balvu saņēma aktrise Trīne Dirholma. Populārā dāņu aktrise ir lieliska novecojošas TV dīvas lomā, kura paspēlē sāncensībā ar sava vīra jaunāko mīļāko. Filmā ir daudz refleksiju par paša Vinterberga bērnību, kas pavadīta intelektuāļu komūnā, un viņa ģimenes krīzēm, jau pieaugušam esot. Laba, skatītājam draudzīga filma bez globālās krīzes klātbūtnes.

Spēcīga ir arī Polijā tapusī filma Mīlestības apvienotās valstis/United States of Love, kura četru sieviešu neatbildētās mīlestības drāmas rāda kā atsvešinātības un vientulības universu. Darbība risinās 1990. gadā Polijā, un tās režisors Tomašs Vasilevskis saņēma Sudraba lāci par labāko scenāriju. Bija arī citas balvas, piemēram, balva "par jaunām perspektīvām" astoņas stundas ilgajam režisora Lava Diasa melnbaltajam vēstījumam par Filipīnu vēstures griežiem Šūpļa dziesma skumjajam noslēpumam/A Lullaby to the Sorrowful Mystery. Šī filma līdz Latvijai visdrīzāk nenonāks. Savukārt filmai ar Izabellu Ipēru – režisores Mias Hansenas-Lēves drāmai Lietas, kas nāks/L’avenir (Sudraba lācis par labāko režiju) – ir visas iespējas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja