Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ķibele šovā

Svētdien Losandželosā notikusī Oskara pasniegšanas ceremonija bija lemta rekordiem un iekļūšanai vēsturē.

Lai kā mediji bija kalkulējuši un pareģojuši potenciālos Oskara rekordus pirms ceremonijas, vēsturisko mirkli svētdienas ceremonijā neradīja ne kādas konkrētas filmas vai aktiera rekordlielais balvu skaits, bet kļūda. Filmai La La Land. Kalifornijas sapņi, kas bija nominēta četrpadsmit Oskariem – un tādas filmas Oskara vēsturē ir tikai trīs –, bija iespēja kļūt par visu laiku visvairāk Oskaru saņēmušo filmu, ja vien tā būtu ieguvusi divpadsmit zelta vīriņu. Savukārt Merilai Strīpai bija iespēja savu 20. nomināciju – augstāko viena aktiera nomināciju skaitu Oskara vēsturē – pārvērst savā ceturtajā Oskarā. Taču tas viss nenotika. Kopš agra pirmdienas rīta pasauli ir pārplūdinājušas ziņas par "vēsturisko kļūdu" un jucekli, kas norisinājās parasti tik perfektajā ASV Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijā.

Kā pasaules galvenajā šovā var notikt tāda ķibele? Kas tajā ir vainīgs? Vai tiešām klasiķi Vorens Bītijs un Feja Danaveja, kuri pirms 50 gadiem triumfēja kā romantiskie banku aplaupītāji filmā Bonija un Klaids, nespēj no kartītes nolasīt labākās filmas nosaukumu?! Varbūt sirmais Klaids un viņa Bonija glamūrās publikas acu priekšā veica kādu īpašu konceptuālu akciju, graujot sistēmas (šoreiz gan ne banku, bet prestižu kino trofeju) pamatu pamatus? Īsi atgādināšu ķezas būtību – Vorens Bītijs un Feja Danaveja par labākās filmas Oskara ieguvēju pasludināja La La Land, tika pasniegtas statuetes laimīgajai filmēšanas grupai, producenti teica skaistas pateicības runas, un vienlaikus uz skatuves sākās jancīga rosība, skraidīja ļaudis, un pēc īsa brīža tika paziņots, ka labākās filmas balvu tomēr saņem Mēnessgaisma/ Moonlight, nevis La La Land. Pār Vorena Bītija un Fejas Danavejas galvu jau ir pārgāzies globālā sašutuma vilnis, un diez vai daudzus īpaši interesē, ka pie vainas ir sajauktās aploksnītes un vainu uzņēmusies auditorkompānija PricewaterhouseCoopers, kas skaita Oskara balsis.

Mūziklam La La Land ir gana ar sešām balvām – nepārspīlēsim, šis kinodarbs nav visu laiku satricinošākais šedevrs. Mēnessgaisma – smalka drāma, pieaugšanas stāsts ar homoerotiskiem elementiem – ir tikusi pie trim Oskariem un apliecinājusi, ka akadēmiķi ir ņēmuši vērā pērnā gada intensīvās diskusijas par rasu – afroamerikāņu aktieru, režisoru un filmu – disbalansu Oskaros. Nu līdzsvars ir ievērots, turklāt Mēnessgaisma ir laba filma. Jāpiebilst, ka narkotiku dīlera lomas atveidotājs Mēnessgaismā Maheršala Ali, kurš saņēmis Oskaru kā labākais otrā plāna aktieris, tiek pieteikts kā pirmais musulmanis, kurš saņēmis šo godalgu.

Patiesi žēl, ka labākās aktrises Oskaru nesaņēma Izabella Ipēra par lomu Pola Verhovena trillerī Viņa/Elle. Labākās ārzemju filmas Oskars tika Irānas drāmai Komivojažieris/The Salesman – arī ne bez politiskā konteksta (Donalda Trampa imigrācijas politika) ietekmes. Filmu patlaban rāda Rīgas kinoteātros – noskatieties!

Top komentāri

reptilis
r
Gluži ,kā PSRS laikos Staļina prēmija...Ļeņina prēmija par pareizo politisko kontekstu:))))...šitie idioti vienkārši to nezina un nespēj salīdzināt ,cik smieklīgi šis farss izskatās....
ap
a
Apriebusies gan rietuma, ga viņas iecienītās perversijas kinofilmās...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja