Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Tikai trīsdesmit

Šajā nedēļas nogalē festivāls Bildes aicina uz ikgadējiem koncertiem Rīgas Kongresu namā, taču turpina slēpt savu apjomīgo un vērtīgo videoarhīvu

Atkal tās Bildes! Pienākot rudenim, ik gadu atrodas skeptiķi, kuriem šķiet, ka šis mūzikas un mākslas festivāls jau simts gadu pulcē vienus un tos pašus cilvēkus, no kuriem daļa sen nevienu vairs neinteresē. Tā nav taisnība – šogad Bildēm aprit tikai trīsdesmit gadu. Cilvēkam tas nekas nav, bet, kopš izbeidzās Liepājas dzintars, otra populārās mūzikas festivāla ar tādu stāžu un vēsturi mums nav.

Sācies Anglikāņu baznīcā neformālā gaisotnē kā vienreizējs notikums, kā jau daudz kas, kam sākumā dotais ieskrējiens neļauj apstāties, festivāls Bildes jau vairākus gadus mājo Rīgas Kongresu namā. Pateicoties Bilžu koncertiem, par leģendāru vietu kļuvusi nama kafejnīca jeb, kā Fredis parasti mīļi pa vecai modei saka, – bufete, kur mūziķi nodevās bohēmai kopā ar saviem klausītājiem, uzklausīja cits cita viedokļus par priekšnesumiem un mūziku vispār. Cilājot glāzītes, jaunus sadarbības projektus izdomāja pat tādi cilvēki, kuri bez Bilžu starpniecības citādi varbūt nemaz nebūtu iepazinušies. Tāpat notiek festivāla vasaras nometnes, kurās tiek sagatavoti darbi ikgadējai izstādei – iepriekšējos gados apgleznoti šķīvji, krēsli, datorgaldi, no pogām veidotas kompozīcijas u. c.

Bilžu birojs ir arī izdevniecība, kuras klāstā ir festivāla dalībnieku Borisa Grebenščikova un Līvu koncertu DVD, Latvijas blūza grupu izlase un aktiera Vara Vētras albumi. Arī grāmatas – 2000. gadā iznāca apjomīgs izdevums Tikai tā… ar bildēm un – kas pats noderīgākais – Klāsa Vāveres savulaik žurnālā Liesma ar turpinājumiem publicēto latviešu roka enciklopēdiju beigās. Šogad izdots Bilžu izstādēm gatavoto mākslas darbu albums, un neskaitāmi mūziķi un klausītāji nespēj vien sagaidīt, kad tiks laists tautās festivāla videoarhīvs, kas ir milzīgs un unikāls, – gandrīz visi koncerti ir filmēti, bet joprojām nekas no tā nav ne izdots, ne pieejams internetā. Žēl.

Festivāls ik gadu pulcē vienkop visplašāko dažādu mūziķu kompāniju, katrs spēlē īsu programmu – divas trīs dziesmas, klausītājam ir iespēja trijos vakaros izskriet cauri vismaz daļai no Latvijas mūzikā notiekošā un starp māksliniekiem, kuri neinteresē un šķiet uzaicināti tikai vecas draudzības vārdā, atklāt sev arī kaut ko, ja ne gluži jaunu, tad vismaz pirms tam nezināmu. Jauno grupu un Bilžu veterānu kopprojektu koncertā daudz kas šķiet aiz matiem pievilkts, bet reizēm sanāk arī kaut kas interesants. Vēl jo vairāk tāpēc, ka šogad jauno grupu un mūziķu sarakstā nav gandrīz neviena pazīstama vārda. Tik sēdi, skaties un brīnies, no kurienes Bilžu rīkotāja Tija Auziņa tos visus izvilkusi. Kaut kas tāds ir jāprot. Tāpat kā pierunāt senas, gadus trīsdesmit neredzētas grupas un mūziķus atkal kāpt uz skatuves un tās trīs dziesmas nospēlēt. Šogad tāda būs grupa Inversija un dziedātāja Lolita Vambute. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja