Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vazaņķīte māksla

Māksla, tāpat kā mūzika, ir pelnījusi īpaši tai celtu ēku, kurā tā uztverama vislabāk un sasniedzama plašākai auditorijai.

Kāds varbūt noticēs, ka Rīgas centrā parādījies jauns modernisma arhitektūras piemineklis – trīsstaru zvaigznes formā, uz betona kājām. Jauns tāpēc, ka nekad iepriekš nav tādā kontekstā minēts. Varbūt kāds tic, ka arhitektu kopienai ļoti aktuāla kļuvusi priekšteču veikuma godāšana. Es arī noticētu, ja diendienā nestaigātu pa Rīgu kājām – garām bijušajai viesnīcai Latvija, garām kinoteātrim Spartaks (uz kluba Vernisāža pusi es izvairos paskatīties), līdz pat Strēlnieku laukumam. Ja kāds grib redzēt gaumes un veselā saprāta apokalipsi, lai uzkavējas šajā vietā! Tur joprojām notiek viss, lai kādreizējo modernisma ansambli pārvērstu nebaudāmā formu un alkatības kakofonijā.

Visi minētie piemēri ir pārbūvētas/uzlabotas/sabojātas modernisma arhitektūras liecības ar vadošo arhitektu biroju svētību un parakstiem. Tāpēc es arhitektu kopienas pēkšņajai grēknožēlai bez detalizēta iepriekš paveiktā izvērtējuma neticēšu vis. Bet atgriezīsimies pie trīsstaru zvaigznes – ir jau izskanējuši pirmie ierosinājumi, ko ar to darīt, – lai tikai tās vietā netiktu uzbūvēta koncertzāle. Apvilkt ar stikla čaulu, kā ierosina kāda arhitekte deputāte. Koncertzāli paslēpt biroju mājas "padusē". Tomēr visi laikam saprot, ka, turpinot parka stūrī uzturēt administratīvu ēku, tā nebeigtu izstarot nepieejamības un arogances auru, kuras dēļ arī patiesībā tika uzcelta. Jo arhitektūra jau nav par betonu un marmoru, ziniet, bet to, kam tas domāts.

Lūk, atskanējis arī žilbinošs ierosinājums – izvietot ēkā laikmetīgās mākslas muzeju. Bingo! Jo laikmetīgā māksla, arhitektuprāt, ir tāda bezpajumtniece vazaņķīte, kuru iebāzt jebkurā vietā, kam citi met līkumu, kurai vienalga, kur galvu nolikt, ka tik kāds grausts vai kakts. Diemžēl reti kurš arhitekts bieži apmeklē koncertus un izstādes. Mūzika, māksla šajā koncepcijā ir tikai instruments, lai īstenotu pašu izfantazētas vizualizācijas ar skeiteriem, riteņbraucējiem un bērniem, kas nez kādēļ sēž uz kāpnēm. Te man kā mākslas kritiķim nākas iebilst – nē, māksla, tāpat kā mūzika, ir pelnījusi īpaši tai celtu ēku, kurā tā uztverama vislabāk un sasniedzama iespējami plašākai auditorijai.

Pilsētas revitalizācija ir tikai blakusprodukts, kas rodas, cilvēkiem iemīlot mākslu un mūziku. Taisnība, māksla mājo pielāgotās telpās arī Berlīnē un Londonā, bet šajās pilsētās netrūkst muzeju, kuros tai ierādīta galvenā loma. Arī Rīgā putekļus krāj vismaz divi laikmetīgās mākslas muzeju maketi, ievērojamu arhitektu darināti, – viens Andrejsalā, kurš jau aizmirsies, un Hanzas ielā, kas vēl būtu virzāms. Tiem arhitektu atbalstu nedzird – aiz koncertzāles celšanas vai necelšanas kņadas. Modernā arhitektūra nav tikai morāli līķi, kurus šā vai tā piepūderēt, – tā ir arī lieliski mūsdienu projekti, kuriem vienkārši būtu jāļauj notikt. 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka "lapseņu pūzni" Elizabetes ielas trīs-staru "zvaigznes" sakarā satracināja viena politiķa trimdas tautiešiem raksturīgajā stilā paustā ideja par ēkas nojaukšanu kā komunisma seku likvidēšanas aktu. Par cik šis "politiķis" patiesībā nav politiķis, viņš nespēja pa-domāt perspektīvā un saprast, ko vajag un ko nevajag skaļi gvelzt. Ja nopietni... ideja par "arhitektūras pieminekļiem ir pēc savas būtības absurda. Arhitektūra ir priekš cilvēka, nevis cilvēks - priekš arhitektūras. Nebūtu pilnīgi nekādu problēmu nojaukt trešo daļu no Maskavas ielas rajona un uzbūvēt to nelaimīgo koncertzāli. Nojaukt principā var jebko, ja tas ir nepieciešams cilvēkiem. Jo, līdz kādam absurdam var novest akmeņu un praulu pielūgsme?
Baiba
B
"Diemžēl reti kurš arhitekts bieži apmeklē koncertus un izstādes". Jums tiešām tā liekas???
Espaliekusavāvietā
E
Kopš ir pieņemts lēmums saglabāt t.s. "Okupācijas muzeja" bleķa kasti un (ārprāts) piebūvēt tam klāt vēl vienu kasti... atvainojiet ne par kādu arhitektūru vispār vairs nevar runāt. Varbūt der apzīmējums "kolhozs"... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja