Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Vecā plate

Bezvārda pelēkās masas terorā visvairāk cieš talantīgākie, kuru vajāšanā beztalantīgie saskata savu lielo izdevību

Nesenā domu apmaiņa par Jāni Sudrabkalnu, kas jūlija beigās laikraksta Diena lapaspusēs izraisījās starp dzejnieku Jāni Peteru un izdevēju Jāni Ogu, noteikti bija noderīga, lai gan abi kungi drīzāk runāja unisonā nekā viens otram pretī, kā pašiem varbūt likās. Patiesībā šādas īslaicīgas saķeršanās starp lietpratējiem par padomju gadu kultūras mantojumu notiek laiku pa laikam, pārāk reti piedāvājot jaunus argumentus, skatpunktus un perspektīvas. Bīstos, ka lielum lielajai latviešu daļai par tām viens pīpis, jo ne īsti zināms, kas tas Sudrabkalns tāds, ne kādā laikmetā dzīvojis. Tikai nogulsnējas atmiņā, ka kaut kas aizdomīgs ar tiem dzejniekiem bija.

Patiesi, trūkstot jelkādam uzticamam pārskatam par veselu vēstures periodu, var rasties iespaids, ka padomju režīms Latvijā pastāvēja tāpēc, ka varu bija sagrābusi neuzticamā inteliģences šķira. Tās grēki tiek pieminēti atkal un atkal, it kā garāmejot, un ir jau ko pieminēt – rakstniekiem, dzejniekiem un māksliniekiem ir katram savs vārds un uzvārds, parakstītie darbi un pati profesija labi pamanāma.

Varbūt vajadzētu sākt no otra gala – kaut vai paturot atmiņā, ka Padomju Savienība pozicionējās kā strādnieku un kolhoznieku valsts, kurā piederība pie kalpotāju šķiras jau toreiz nozīmēja modrāku uzraudzību un mazāk uzticības. Patiesi – materiālie labumi, ar kuriem padomju vara it kā esot uzpirkusi kultūras darbiniekus, piemēram, atsevišķs dzīvoklis Tautas dzejniecei pensijas vecumā vai vasarnīca aktrisei – drīzāk līdzīga dārza būdiņai –, bija nožēlojami, salīdzinot ar lauku paraugsaimniecību ciematiem. Bet kādu atbildību paprasīsi no parastajiem izdzīvotājiem un sadzīvotājiem, kas lieki muti nevārstīja un publikas priekšā nerāvās, bet ne viens vien sadzīvoja tīri labu puķu naudu?

Protams, praksē privileģētāka par citām bija valdošā Komunistiskās partijas elite un nomenklatūra, bet kam ir laiks sazīmēt visus balsotājus vienmuļajās plēnumu un kongresu bildēs vai šķirstīt papīrus valodā, kas nav vis nekāda dzeja. Lai gan tieši tajos starp citiem vadošajiem norādījumiem inteliģencei tika uzkrauta nasta būt atbildīgai par visu, kas notika un kas nenotika, un, kā rādās, šī nasta nav noņemta no tās pleciem joprojām. Lai gan radošo brīvību kā daļu no vārda brīvības, tāpat kā pārvietošanās brīvību, godīgu konkurenci un citus demokrātijas pamatprincipus, represīvā iekārta ierobežoja ar visbrutālākajiem līdzekļiem, bet par pasviestajām druskām prasīja pazemojošu cenu.

Varbūt veco plati par atbildību kolektīva priekšā laiks nomainīt pret citu, piemēram, par radošo personu tiesību pārkāpumiem? Bezvārda pelēkās masas terorā visvairāk cieš talantīgākie, kuru vajāšanā beztalantīgie saskata savu lielo izdevību. Starp citu, tieši polemiku izraisījušā dzejnieka simboliskā figūra it labi derētu upura, nevis atbildīgā lomai, ja vien mēs būtu tiesīgi spriest par viņa veselības stāvokli, tāpat kā to bez ceremonijām izdarīja padomju vara, kas pēc dzejnieka nāves, kad bija izspiestas visas nodevas, vienā mierā pasludināja viņu par nepieskaitāmu. Gan jau šī atzinuma sniedzējiem arī bija gan vārds, gan uzvārds, tikai kuru tie interesē.

Top komentāri

janvāris
j
Dublējas ar Krievijas tiesiskām normām mediju uzraudzībā
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gors izsludina izstāžu projektu konkursu 2025. gadam

Latgales vēstniecība Gors izsludina izstāžu projektu konkursu Gors Mākslas galerijā 2025.gadā skatāmajām izstādēm. Projektu konkursā aicināti piedalīties gan mākslinieki, gan izstāžu kuratori vizuālās...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja