Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Vietējā virtuve

Daudz labas latviešu mūzikas joprojām paliek šaurā uzticamo fanu lokā, jo komercradiostacijas izvairās to atskaņot, nevēloties zināt, ka tāda ir.

Iebraucot kādā valstī un ieslēdzot radio, interesantas un nedzirdētas mūzikas meklētāji cer sadzirdēt kaut ko vēl neizzinātu, paklausīties, kā dziesmās skan vietējā valoda. Līdzīgi kā tie, kuriem nav ieraduma jebkurā pasaules valstī ēst Makdonaldā, grib iepazīt vietējo virtuvi. Diemžēl Latvijā tādas iespējas nav, jo lielākā daļa radiostaciju atskaņo tādu pašu mūziku, kādu var dzirdēt vai jebkurā pasaules malā. Pagājušā gada sākumā Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijā deputāti konceptuāli atbalstīja latviešu mūzikas kvotu noteikšanu raidstacijās pēc Latvijas Mūzikas industrijas attīstības biedrības ierosinājuma, bet reāli vēl nekas no vietas nav izkustējies.

Komercradiostacijas uzskata, ka piespiedu kārtā likt tām atskaņot vismaz 40 procentus Latvijā radītas vai Latvijas mūziķu izpildītas mūzikas ir iejaukšanās biznesā, rezultātā kritīsies reitings un līdz ar to – reklāmas ieņēmumi. Tas liecina par aprobežotām zināšanām tajā, kas notiek latviešu mūzikā, uzskatot, ka ar koncertu biļešu rekordistiem Prāta vētru, Donu, Instrumentiem un Gacho viss beidzas. Vēl jo šaurāku Latvijas muzikālā piedāvājuma pārzināšanu pērn apliecināja Star FM pārstāve, vērtējot kopainu pēc Eirovīzijas nacionālās atlases fināla dalībnieku snieguma kvalitātes. Patiesībā Latvijā ir ļoti daudz talantīgu mūziķu, kuri Eirovīzijas virzienā vispār neskatās, jo viņiem vienkārši ir kauns būt kaut kādā kontaktā ar šo balagānu, kas izmisīgi cenšas iegūt nopietna konkursa statusu, bet pat lielā starptautiskā fināla uzvarētāji tikai dažos gadījumos ir kļuvuši par zvaigznēm, kuras klausās un pieņem vēl kāds cits, izņemot Eirovīzijas fanus. Un arī tie, iespējams, 2015. gadā nemaz vairs neatceras 2000. gada uzvarētāju.

Tādas grupas kā Martas asinis, Manta, Bērnības milicija, Hipstokrātija, Dodo, Starmetis, Laika suns, Konstrukcija u. c. būtu pelnījušas, lai to darbus sadzirdētu arī tie, kuri no radio lietošanas vēl nav atteikušies, jo viņiem nav laika vai vēlēšanās meklēt sev tīkamu mūziku internetā. Nupat jaunus un izcilus albumus ir izdevuši latviešu jaunā viļņa un blūzroka veterāni – Ingus Baušķenieks un Alis P. Viņi visi rada mūsdienīgu, konkurētspējīgu mūziku latviešu valodā. Jā, iespējams, daļai no iepriekšminētajiem ierakstu tehniskais līmenis atpaliek no radošā lidojuma augstuma, jo, nesaņemot nekādu atbalstu vismaz atskaņošanas veidā, ne visi var atļauties ierakstu gala apstrādi uzticēt ārvalstu profesionāļiem, un, ja tevi tik un tā neatskaņo, nav jēgas to darīt – labāk palikt zināmiem tikai savā nelielajā uzticamo fanu lokā. Ja nekas nemainīsies, vairākums dziedošajiem "makdonaldiem" dos priekšroku arī turpmāk. Jo, kā teica Rīgā nupat pabijušais latviešu un igauņu izcelsmes skaņu mākslinieks no Vācijas Kalle Lārs: "Ir grūti atrast to, par ko nezini, ka tas vispār eksistē."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja