Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Liels un mazs izdod poētisku bilžu grāmatu Karš

Bērnu grāmatu izdevniecībā Liels un mazs iznāk portugāļu autoru Žuzē Žorži Letrijas (José Jorge Letria) un Andrē Letrijas (André Letria) kopīgi radītā bilžu grāmata Karš, ko no portugāļu valodas tulkojis Edvīns Raups.

Grāmata tēlaini un metaforiski atklāj kara dabu. Tam nav ne roku, ne kāju, un spārnu ne tik. Tam nav ne tēva, ne mātes, ne māju, ne mīlestības. Tas ir tik skumjš, neglīts un vecs, un tik daudz reižu nomaldījies... Tas neprot stāstīt stāstus un nekad nav iemācījies nevienu dzejoli no galvas. Tomēr tas spēj izrakt krāterus, kas ir lielāki par tiem, kas atrodas uz Mēness virsmas. Grāmata atspoguļo gan kara ļaunumu un bailes, ko izjūtam, ar to sastopoties, gan cilvēcisko vēlēšanos šo ļaunumu atvairīt un uzveikt. Grāmata piemērota visu paaudžu lasītājiem.

Žuzē Žorži Letrija (1951) ir izcils portugāļu žurnālists, dzejnieks un dramaturgs, kurš grāmatās bērniem un pusaudžiem pievēršas svarīgiem vides un sociālajiem jautājumiem un gūst atzinību visā Eiropā. To apliecina dažādi literārie apbalvojumi, tostarp trīs balvas par vides atspoguļojumu bērnu literatūrā (Environment in Children Books). Viens no viņa darbiem iekļauts arī Eiropas Savienības izveidotajā sarakstā Grāmatas un lasīšana starpkultūru izglītībai.

Ilustrators un izdevniecības Pato Lógico dibinātājs Andrē Letrija (1973) saņēmis Portugāles ilustrāciju balvu, viņa grāmatas tikušas augstu novērtētas daudzviet pasaulē. Māksliniekam piemīt mūsdienīgs un drosmīgs skatījums uz bērnu grāmatu dizainu un ilustrāciju, kas padara viņu par autoritāti šīs grāmatniecības jomas attīstīstībā pasaulē.

Edvīns Raups (1962) pazīstams ne vien ar inovatīvu, oriģinālu dzeju, bet arī ar izsmalcinātiem tulkojumiem no spāņu un portugāļu valodas, sarūpējot latviešu lasītājiem daudzu slavenu autoru prozu un lugas (Markess, Borhess, Lorka, Vilass u.c.) No angļu valodas izdevniecībai Egmont Latvija tulkojis daudzas grāmatas bērniem. Izdevniecība Liels un mazs veiksmīgi sadarbojusies ar viņu, izdodot gan Ž.Ž. Letrijas un A. Letrijas bilžu grāmatu Ja es būtu grāmata, gan Izabelas Miņošas Martinšas un Marijas Manuelas Pedrozas apjomīgo izziņas grāmatu Te, iekšā. Smadzenes tavā galvā, kura zinātniski argumentētā, tomēr literāri rotaļīgi uzrakstītā tekstā atklāj lasītājam, kas īsti notiek viņa galvā.

Grāmatas Karš izdošana ir daļa no izdevniecības īstenotā projekta Bērnu Eiropa, kas saņēmis atbalstu ES programmā Radošā Eiropa. Šī projekta laikā latviešu valodā tiks tulkots un izdotas 15 grāmatas, savukārt Jura Kronberga dzejoļu krājums Mākoņu grāmata ar Anetes Meleces ilustrācijām tiks tulkots un izdots spāņu valodā.

Grāmatas izdošanu līdzfinansē Eiropas Savienības programma Radošā Eiropa un Portugāles grāmatu, arhīvu un bibliotēku galvenās pārvaldes atbalstu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja