Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Operas libretu leksikons

Izdevniecībā Jumava izdota grāmata Operas libretu leksikons, informēja apgāda pārstāve Sanda Freimane.

Opera ir viens no krāšņākajiem mūzikas žanriem — tā sniedz gan muzikālo, gan vizuālo baudījumu, un ne mazāk svarīgs ir arī saturiskais vēstījums. Tieši tādēļ, atsaucoties neskaitāmiem lasītāju lūgumiem, izdevniecība Jumava atkārtoti izdod Operas libretu leksikonu. Šo izdevumu bagātina īpašs — Siguldas Opermūzikas svētkiem veltīts — fotoattēlu ielikums, kurā redzami krāšņākie mirkļi no pēdējos gados rīkotajiem uzvedumiem.

Latviešu operas pirmsākumi meklējami pirms vairāk nekā 100 gadiem, kad 1903. gadā publiski izsludinātajā konkursā uzvarējis arhitektūras studenta Artura Krūmiņa radītais librets, pēc kura komponists Alfrēds Kalniņš sacerēja pirmo latviešu operu Baņuta. Tālāk sekoja aktīvs jaunrades process, radās daudzas jaunas latviešu operas un līdzās operas klasikai parādījās jauni iestudējumi Latvijas Nacionālajā operā.

Mūsdienās opermūzikas tradīciju kopšanu pārmantojis un aktīvi turpina šī mūzikas žanra entuziasts Dainis Kalns, kura kopš 1993. gada rīkotajos opermūzikas svētkos izrādītas pazīstamākās, arī Operas libretu leksikonā pieminētās, operas. Uzstājušies pasaules klases mākslinieki, notikusi sadarbība ar izciliem diriģentiem, režisoriem un scenogrāfiem.

Saskaņā ar pazīstamā režisora, sabiedriskā un kultūras darbinieka Gunta Gailīša vērtējumu, arī paši Operas svētki 20 gadu laikā ir mainījušies, tie kļuvuši mūsdienīgāki, piemēram, šogad repertuārā pirmo reizi parādīsies arī latviešu opera Arvīda Žilinska Zelta zirgs. "Operas mākslas attīstības ceļš bijis sarežģīts un gājis līkločiem daudzu gadsimtu garumā, taču visa sākums un operas mugurkauls ir vārds, teksts — libreta autora domas lidojums, ietverts un sakārtots dzejas formā. Komponists to izsaka mūzikā. Ja idejas un satura sēkla nokrīt auglīgā augsnē, tad rodas mākslas darbs, ko saucam par operu," tā Guntis Gailītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja