Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Džons Grīns. Mūsu zvaigžņu vaina

Apgāds Zvaigzne ABC izdevis Džona Grīna romānu _Mūsu zvaigžņu vaina, _informēja izdevniecības pārstāve Vineta Tropiņa.

Katrā sabiedrībā ir tēmas, par kurām nemēdz skaļi runāt, kur nu vēl jokot, un vārdi, kurus labprātāk aizstājam ar eifēmismiem. Šo tēmu vidū īpaša loma ir slimībai, kuru mēdzam aizplīvuroti apzīmēt par "audzēju" vai "to pašu kaiti", lai tikai nebūtu skaļi jāmin biedējošais un, šķiet, liktenīgi apzīmogotais vārds "vēzis". Taču viens no pašlaik pasaulē populārākajiem jauniešu rakstniekiem – amerikānis Džons Grīns – nav baidījies ar savu literāro talantu ķerties tieši šīs smagās, delikātās un neērtās tēmas. Viņa ar vēzi slimajiem jauniešiem veltītā grāmata Mūsu zvaigžņu vaina (The Fault in Our Stars) iemantojusi pasaules slavu.

Heizelai Greisai ir tikai sešpadsmit gadu, taču jau vairākus gadus viņa pavada nāves ēnā. It visur viņas pastāvīgais pavadonis ir tērauda ratiņi ar skābekļa balonu, caurulītes nāsīs un... audzējs, kuru gan uz laiku apturējis jauns brīnummedikaments, bet kura diagnoze diemžēl ir ja ne neatliekama, tad noteikti neatgriezeniska. Heizela cenšas tikt galā ar dzīvi, kā nu prot – pusaudziska spīts un drudžainas dzīvotalkas viņā apvienojas ar cilvēka, kurš apzinās savu nolemtību, rezignāciju un pārdomu smagumu. Taču kādā no vēža pacientu atbalsta grupas tikšanās reizēm Heizela sastop Augustu – neprognozējamo, romantisko puisi –, kurš apgriež meitenes dzīvi kājām gaisā par spīti tam, ka Heizelas diagnoze ir vai ir bijusi arī viņējā. Banālā klišeja par to, ka katrs dzīves mirklis jātver tā, it kā tas būtu beidzamais, šo jauniešu dzīvēs iegūst baisi, bet arī fascinējoši burtisku nozīmi.

"Kad pirmoreiz izlasīju grāmatu Mūsu zvaigžņu vaina, tā strauji ierindojās manu visu laiku mīļāko grāmatu pašā augšgalā," atzīst grāmatas tulkotājs Ingus Macats. "Tā lika man smieties, raudāt un domāt, un es nespēju atrauties no lasīšanas. Jā, romānā atspoguļotā tēma ir skumja, tomēr darbs nav depresīvs, tieši otrādi: varoņi ir asprātīgi un inteliģenti, nekautrēdamies plēst jokus arī dzīves smagākajos brīžos. Šī nav asaraina grāmata par vēzi, bet gan neliekuļots stāsts par jauniem cilvēkiem, viņu domu un jūtu pasauli. Iesaku visiem."

Pēc grāmatas motīviem uzņemta filma ar tādu pašu nosaukumu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja