Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izdota Dinas un Jāņa Zuzānu mākslas kolekcijai veltīta grāmata

Izdevniecībā Neputns klajā nākusi grāmata Zuzānu kolekcija, kas veltīta Dinas un Jāņa Zuzānu mākslas kolekcijai, kuras darbi kopš 2011. gada regulāri tiek izstādīti ģimenei piederošā izstāžu telpā – Mūkusalas Mākslas salonā, kā arī deponēti izstādēm muzejos Latvijā un ārzemēs, informēja izdevniecības pārstāve Dace Krecere.

“Mūsu ģimenes veidotā kolekcija ir mēģinājums radīt hrestomātisku Latvijas mākslas portretu – tādu, kādu to redzam un izjūtam,” stāsta kolekcionārs Jānis Zuzāns.

Grāmatā reproducēta kolekcijas darbu izlase – 230 mākslas darbi. Tekstu autori ir Mūkusalas Mākslas salona darbinieki – Diāna Barčevska, Ingūna Ģēģere, Sniedze Sofija Kāle, Līga Lindenbauma, Valts Miķelsons, Arta Vārpa, kā arī Dina un Jānis Zuzāni, un viņu meitas Elīna Janevica un Kristīne Zuzāne.

Izdevuma sastādītāja un idejas autore Sniedze Sofija Kāle: “Domājot par kolekcijas reprezentācijas veidiem, Jānis Zuzāns rosināja Mūkusalas Mākslas salona darbiniekus veidot labāko darbu topus. Vairākās sapulcēs un karstās debatēs izšķīlās grāmatas kodols – 230 vienību, kas piesaistīja ne tikai tāpēc, ka ir neapšaubāmas mākslas pērles, bet arī tāpēc, ka tajās slēpjas kāds stāsts, ko gribējām uzrakstīt. (..) Šīs grāmatas koncepcijas pamatā ir personīgs dialogs, bet savāktās pērles ir savirknētas secībā, kādā tās ienākušas kolekcijā. Subjektīvas atmiņas un sajūtas atklāj arī pati Zuzānu ģimene – Dina, Jānis un viņu meitas Elīna un Kristīne. Arī rakstītāji no Mūkusalas Mākslas salona kolektīva centās atkāpties no muzejiskās pieejas, lai nodibinātu dzīvu saikni ar izvēlēto mākslas darbu.”

Līdzās darbu reprodukcijām un tekstiem, grāmatā apkopota Mūkusalas Mākslas salona izstāžu hronika, kā arī nozīmīgāko ārpus salona notikušo izstāžu saraksts, kurās eksponēti Zuzānu kolekcijas darbi.

“Mākslinieka galvenais uzdevums ir fiksēt laiku un emocijas no sava individuālā skatpunkta. Mans mākslas kolekcionāra pienākums ir saglabāt spilgtākās un būtiskākās mākslas liecības – gan aizgājušo laiku, gan laikmetīgi aktuālās – un dalīties tajās ar ikvienu mākslas cienītāju. Varbūt tas skan ideālistiski, taču man ir svarīgi, lai arī citiem būtu iespēja izdzīvot to sajūtu un emociju amplitūdu, ko šajā grāmatā redzamie mākslas darbi arvien sagādā manai ģimenei. Jo nekas cits neļauj uztaustīt laikmeta nervu tik trāpīgi kā ar patiesām jūtām radīts mākslas darbs," stāsta Jānis Zuzāns.

Grāmatas sastādītāja: Sniedze Sofija Kāle, dizainu veidojusi Anta Pence.

Savukārt no 29. jūlija līdz 17. septembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā eksponēta Dinas un Jāņa Zuzānu kolekcijas izstāde TOP no top.

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja