Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Iznācis Viļa Lācīša sviestroka romāns un albums

Izdevniecība Apostrofs klajā laidusi ar mūzikas albumu apvienotu sviestroka mikroromānu Garais ceļš uz Hantimansijsku. To sarakstījuši divi autori – Vilis Lācītis un Šmidzis Klonatans Vāverts, informē izdevniecības pārstāvji. Celtnieks Vilis Lācītis Latvijā kļuva pazīstams ar romāniem Stroika ar skatu uz Londonu un Pamodināt Lāčplēsi, savukārt Šmidzis K.

Vāverts sevi raksturo kā grupas Zupski Rubin jauno māksliniecisko vadītāju, alternatīvās skoliņas direktoru un zemnieku, kā arī šlāgermūzikas entuziastu.Abi autori sadarbojas alternatīvā šlāgera grupā Zupski Rubin. Savulaik viņi iepazinušies Baņu kultūras namā, kur rakstnieks Vilis Lācītis tikās ar lasītājiem, savukārt Šmidzis Vāverts iepazīstināja baņiešus ar alternatīvajām lauksaimniecības metodēm un alternatīvās skoliņas pieredzi. Abi ātri atrada kopīgu valodu gan mūzikas, gan literatūras laukā.

"Garais ceļš uz Hantimansijsku apraksta dramatiskus notikumus galvenā varoņa Konana Banāna dzīvē, kuri viņu noved pie albuma ierakstīšanas. Grāmata tā īsti neiekļaujas nevienā žanrā. Tajā ir gan aizraujoša sižeta līnija ar neticamiem piedzīvojumiem, gan aforismi un dzeja," skaidro līdzautors Vilis Lācītis. "Grūti pateikt, vai grāmata ir pielikums mūzikai, vai arī mūzika papildina grāmatu."

Katram romāna eksemplāram uz aizmugurējā vāka ir pievienots kompaktdisks ar Zupski Rubin 1999. gada albumu The Long Way to Hantymansyisk. Šmidzis K. Vāverts saka: "Pasmeļot grupas Zupski Rubin muzikālā mantojuma arhīvā, tika atlasīts materiāls, kura mākslinieciski augstvērtīgais sniegums nespēs atstāt vienaldzīgu nevienu. Grāmata ir kā sviestains papīra iesaiņojums šim alternatīvā šlāgera tīrradnim."

„"Garais ceļš uz Hantimansijsku ieved latviešu lasītāju maz zināmā un maz aprakstītā Latvijas rokmūzikas pagrīdes vidē, kur ar varoņiem notiek visneiedomājamākie piedzīvojumi. Tekstu bagātina subkultūrai raksturīgs svaigi sulīgs humors un leksika. Būtībā tas ir vēstījums par to, kā jauni vīrieši cenšas nonākt pie dzīves jēgas: viņi spēlē mūzikas instrumentus, dzer alkoholu, pīpē, dzied, spontāni sacer dziesmu tekstus, sarunājas un, izmantojot pašhipnozi, dodas integrālas realitātes izziņas ceļā ar nolūku paplašināt savu apziņu. Puiši noraida plakanu domāšanu, primitīvu patērniecību un kautrīgi ilgojas pēc mīlestības. Proza, kas saprotošā lasītājā burtiski izraisīs smieklu lēkmes! Lai arī pilnīgi atšķirīgs, šis teksts turpina NSRD iekopto praksi lūkoties uz dzīvi skaisti un neparasti. Maz cerību, ka to kādreiz varētu iekļaut skolu literatūras mācību programmās. Lai gan – vajadzētu!" uzskata grāmatas redaktore Liāna Langa.

„"Sviestroka mikroromāns uzrunās ļaudis, kuri saistīti ar 90. gadu roka andergraundu Latvijā un citur. Tas ir sociāls, humoristisks un alkoholisks teksts ar krietnu devu psihodēlijas. Mikroromāns ir radoši iedvesmojošs, romantisks un mīlīgs. Pēc izlasīšanas izjutu labu pēcgaršu. Domāju, ka pasaku mājā Undīne tam būtu jāstāv goda vietā," saka Dambis, grupas Inokentijs Mārpls dalībnieks.

Abi autori aicina uz grāmatas un diska prezentāciju 24. maijā plkst. 18 Rīgā, veikalā-kafejnīcā Upe Vaļņu ielā 26. Skanēs dzīvā mūzika, un abi rakstnieki uzburs brīnišķas ainas dzejas un prozas valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja