Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Klajā nākusi Daniila Harmsa dzejas izlase

Izdevniecībā Neputn klajā nākusi Daniila Harmsa dzejas izlasi, informēja izdevniecībā.

Daniila Harmsa dzejas izlasi sastādījis un atdzejojis Einārs Pelšs, redaktors - Jānis Elsbergs. Grāmata ir otrais izdevums Neputna jaunajā dzejas sērijā, kura iepazīstina ar dažādu valstu modernistu un laikmetīgās dzejas autoru darbiem. Sērijas mākslinieks - Andris Breže.

"Kad ņemat rokā grāmatu, jums ir aptuvens priekšstats, kas jūs sagaida. Jūs zināt, kā raksta vārdus, ko tie nozīmē, pieņemat, kas daiļdarbam ir varonis un sižets. Taču Daniila Harmsa gadījumā nekas nav gluži tā. Viņš maina visu," tā grāmatas priekšvārdā raksta literatūrzinātnieks Aleksandrs Zapoļs.

Lai gan Daniila Harmsa (Даниил Хармс, 1905—1942) vārds ir plaši zināms, šis ir pirmais latviešu valodā izdotais Harmsa dzejas izdevums pieaugušajiem. Par Eināra Pelša veikumu krājuma redaktors Jānis Elsbergs saka: "Eināra Pelša atdzejojums tur līdzi autoram valodiskajā, poētiskajā un tīri cilvēciskajā spēles priekā un humorā. Pilnīga precizitāte te bieži nav no svara, jo ir gluži vienkārši neiespējama. Taču Pelšā Harmss ir sastapis dzejnieku-kolēģi, kuram tāpat ir tuvas vārdu spēles, humors, dažnedažādi absurdi paradoksi, un vienlaikus arī tradicionālā dzejas tehnika ir visaugstākajā līmenī." Pelšs izlasē iekļāvis arī dažus tekstus no Harmsa piezīmju grāmatiņām.

Pirmie Harmsa tulkojumi latviešu valodā parādījās žurnālā Avots 80. gados. Līdz šim ir iznākušas divas Harmsa prozas grāmatas – Gadījumi Vasīlija Voronova tulkojumā (Neputns, 2007) un Prozas izlase, kuru tulkojis Haralds Matulis (Mansards, 2014). Latvijas Nacionālajā teātrī Vladislavs Nastavševs pēc Harmsa prozas motīviem iestudējis izrādi Vecene. Harmsa bērnu dzeju izdevis apgāds Liels un mazs (2020) Kārļa Vērdiņa tulkojumā.

Grāmatu līdz 25. janvārim var iegādāties Neputna interneta veikalā www.neputns.lv.

Neputna galerija  Tērbatas ielā 49/51 darbu atsāks pēc valstī noteikto drošības pasākumu atcelšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja