Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rafaels Alberti. Jūrnieks uz sauszemes

Izdevniecība _Liels un mazs _laidusi klajā spāņu dzejnieka Rafaela Alberti dzejas izlasi Jūrnieks uz sauszemes, pavēstīja izdevniecības pārstāve Kristīne Dzene.

Šajā izlasē, kas adresēta bērniem un jauniešiem, atdzejotājs Leons Briedis iekļāvis spāņu dzejas klasiķa Rafaela Alberti (1901 – 1999) jūras dzejoļus no viņa leģendārā pirmā krājuma Marinero en tierra (Jūrnieks uz sauszemes) – skaistus un romantiskus, skumjus un vētrainus. Kad 1924. gadā iznāca šis krājums, tas tūdaļ pat iemantoja lasītāju un kritikas atzinību, un dzejniekam 1925. gadā par to piešķīra Spānijas Nacionālo prēmiju literatūrā.

Spāņu dzejnieks šos dzejoļus rakstīja, kad viņam vēl bija tikai septiņpadsmit, un tajos mājo visa viņa bērnība, tie spilgti ataino viņa bērnības un pusaudža gadu izjūtas, ilgas un ideālus. Dzimis pie Atlantijas okeāna Kadisas līča – tur, kur reiz Kolumbs kāpa uz kuģa klāja un devās uz Ameriku, šis zēns auga kopā ar jūru, un jūra dzīvoja viņa dzejā visu mūžu. Alberti allaž mēdzis uzsvērt, ka viņa pirmie un arī visi turpmākie dzejoļi radušies, pateicoties jūras smaidam, spēlei, ritmam, dejai.

"Daudzējādā ziņā Alberti sauszemes jūrnieciņš, kurš skraida pa viļņiem atklātā jūrā vai tiecas ienirt dzelmē "pie zemūdens dārzu dārzniecītes", ir rada Sudrabu Edžus Dullajam Daukam," uzskata Leons Briedis.

Izdevums ir krāšņi ilustrēts – izsmalcinātā ilustratore Gita Treice uzsvērusi grāmatas ideālistisko, sapņaino stīgu, fantazējot par jūras pasauli un iedvesmojoties spāniskajās Alberti zēnības laika reālijās. Grāmatas dizainu veidojusi Ūna Laukmane.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja