Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sērijā Orbītas bibliotēka iznācis Ērikas Bērziņas dzejoļu krājums

Izdevniecība Orbīta laidusi klajā dzejnieces Ērikas Bērziņas dzejas krājumu Ardievas bohēmai, informēja izdevniecības pārstāve Zane Volkinšteine.

Ardievas bohēmai ir Ērikas Bērziņas otrais dzejoļu krājums pieaugušajiem. Krājumā atklājas ikdienas dzīve ar tās mazajiem priekiem un bēdām, rūpes par tuvajiem cilvēkiem, vēlme pēc mīlestības, personiskās brīvības un pašizpausmes.

Grāmatas redaktors Kārlis Vērdiņš par krājumu teic: "Autore rāda, kā dzīve piespiež jauneklīgos bohēmistus nomest spilgtās, svešās spalvas, lai pieņemtu dzīvi ar stoiciskumu un cerību. Krājums tapis ilgu gadu gaitā, kad jaunības sapņi un pozas nomainītas pret sievas un ģimenes mātes atbildības nastu, bet sintētiski mākslīgā urbāno jauniešu bohēma sen izgaisusi ikdienas sīkumu, darbu, prieku un bēdu straumē. Šīs dzejas balss uzdod jautājumus par pieaugšanas un ģimenes dzīves jēgu un sūtību, kā arī meklē kaut nelielu privātu telpu savas patības saglabāšanai situācijās, kad ģimenes mātes statuss uzliek par pienākumu uzupurēties citu labā. Autores asociatīvā pieeja dzejai pa šiem gadiem kļuvusi vienkāršāka un vaļsirdīgāka, tā provocē uz uzticēšanos un līdzpārdzīvojumu."

Ērika Bērziņa (1977) ir dzejniece, redaktore, žurnāliste. Studējusi filoloģiju Latvijas Universitātē. Galvenā redaktore žurnālos Mans mazais un Pūcīte, galvenās redaktores vietniece žurnālā Ievas veselība. Organizējusi vairākus starpdisciplinārus kultūras pasākumus, iesaistās kultūras projektu īstenošanā. Kopš 2004. gada Dzejas dienu programmā vada Ceļojumu ar dzejniekiem – poētiskas ekskursijas pa dažādām Rīgas apkaimēm. 2006. gadā iznācis Ērikas Bērziņas dzejas krājums pieaugušajiem Ziemeļu lapsa, 2020. gadā – dzejas krājums bērniem Mammas dzejoļi (nominēts Latvijas Literatūras gada balvai 2021 un Jāņa Baltvilka balvai). Darbojusies Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijā. Kopš 2018. gada darbojas Dzejas dienu padomē.

Ērika Bērziņa par Ardievām bohēmai stāsta: "Šis dzejoļu krājums ir tapis vairāku gadu garumā, un šajā laikā esmu piedzīvojusi daudz transformāciju, taču, neskatoties uz ikdienas lielo skrējienu, bērnu kņadu un daudzajiem pienākumiem, neesmu pazaudējusi savu balsi. Par katru dzejoli varu izstāstīt veselu stāstu un, iespējams, ar kādu no tiem padalīšos arī dzejas krājuma atvēršanas svētkos (7. septembrī plkst. 19 bārā Aleponija). Dzejai ardievas vēl nesaku."

Grāmatas redaktors: Kārlis Vērdiņš. Korektore: Ildze Jurkāne. Sērijas redaktors: Aleksandrs Zapoļs. Dizaina autors: Tom Mrazauskas. Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja