Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vladislavs Todorovs. Dzifts

Apgādā Mansards iznācis bulgāru rakstnieka Vladislava Todorova debijas romāns Dzifts, informēja izdevniecības pārstāve Aija Rozenšteine.

Dzifts ir Vladislava Todorova pirmais romāns, ievērojams sociālisma melnā detektīva, roman noir žanra paraugs ar postmodernas hibriditātes elementiem. Tas izdots lielajās svešvalodās (angļu, vācu) un tagad Dena Dimiņa tulkojumā lasāms arī latviski. Todorovs ir arī scenārija autors tāda paša nosaukuma filmai, kas uz ekrāniem parādījās 2008. gadā.

Romāna darbība noris 1963. gada 21. decembrī. Bez vainas vainīgs slepkavībā un atsēdējis par to veselus 20 gadus, "Kode" iznāk no Sofijas Centrālcietuma ar cerībām uz pirmo nakti brīvībā. Bet, kas tev deva, viņš nonāk jaunā – svešā un murgainā pasaulē, kur valda sociālistiskās Bulgārijas totalitārais terors. Pirmajās brīvības stundās viņš šķērso apsēstas pilsētas rēgaino ģeogrāfiju, kur ik uz soļa draud briesmas un apkārt čum un mudž dīvaini un groteski tēli.

"Pārsteidzoši lasāms gabals!" atzīst bulgāru rakstnieks, Dabiskā romāna autors Georgijs Gospodinovs. "Vladislavs Todorovs kombinē amerikāņu detektīvu klasikas un film noir metodes ar sociālisma simboliem un komunistu ideoloģijas klišejām. Kā slepkavīgs stalkers Todorovs seko šī žanra prasībām, vienlaikus parodējot to. Romāna darbība noris vienā naktī, vienā elpas vilcienā, un romāns arī lasās tieši tāpat, vienā paņēmienā... Melnbalta kinematogrāfiska 1960. gadu Sofijas versija."

Vladislavs Todorovs dzimis 1956. gadā Sofijā, filozofijas zinātņu doktors Pensilvānijas Universitātē (1996), kur patlaban pasniedz radošo rakstniecību un Austrumeiropas kino, literatūras un kultūras vēsturi. Viņš ir sarakstījis grāmatas Ādama komplekss (1991), Sarkans kvadrāts, melns kvadrāts: revolucionārās iztēles organons (1995), Teātra un citu dzīves figūru mazais paradokss (1995), viņa spalvai pieder politiskā publicistika Haotiskais svārsts (2005). Pirmie mēģinājumi beletristikā parādījušies amerikāņu periodikā, žurnālos Postmodern Culture un Chelsea. Viens no pulciņa Sintēze dibinātājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja