Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Harisons Fords: Zvaigžņu karus arvien cauraudis emocionāli atpazīstams, cilvēcisks stāsts

Amerikāņu aktiera Harisona Forda vārds iegājis kino vēsturē ar tādu avantūristu kā Indianas Džonsa un Hana Solo tēliem.

Tieši Solo loma pirmajās Zvaigžņu karu filmās Fordu padarīja par superzvaigzni. "Zvaigžņu kari tiek pieminēti gandrīz ikvienā manā intervijā par jebkuru tēmu," atzīst aktieris, kuru 73 gadu vecumā piedalīties jaunākajā kosmosa sāgas daļā vilinājis sižets - tas, kāda filma taps. Zvaigžņu karu septītajā epizodē Spēks mostas atkal tiksies vairāki oriģinālās triloģijas varoņi, atgriezušies arī aktieri Marks Hemils un Kerija Fišere. Intervijā, kura tapusi Disneja studijā, Harisons Fords stāsta par atgriešanos Zvaigžņu karos un sadarbību ar režisoru Dž. Dž. Eibramsu.

Vai jūs bija jāpierunā atgriezties?

Man bija zināma interese. Kad ieraudzīju scenāriju un atklāju, ka tajā ir dažas fantastiskas idejas, jutos ļoti iepriecināts. Vēlāk biju sajūsmināts par iespēju strādāt ar Dž. Dž. Eibramsu, ar kuru jau sen biju pazīstams.

Vai bija patīkami sniegt savu ieguldījumu jaunās filmas tapšanā?

Zvaigžņu karu veidošanas laikā esmu strādājis ar trim dažādiem režisoriem, un katram no viņiem bija atšķirīgs stils un attieksme pret procesu. Es teiktu, ka attiecības ar viņiem bijušas dažādas, bet vienmēr esmu jutis, ka notiek tāda sadarbība, kurā visi iesaistītie jūtas ērti.

Kas raksturīgs režisora Dž. Dž. Eibramsa stilam?

Viņš ir ļoti uzmanīgs un gudrs, domājot par cilvēka dabu, kā arī raksturu un attiecību veidošanu. Viņš tajās ienes patiesumu un emocionālu sapratni, un man bija ļoti patīkami to ieraudzīt. Eibramss ir ārkārtīgi talantīgs filmu veidotājas - īsts profesionālis kā režisors un producents. Radot Zvaigžņu karu turpinājumu, bija prieks strādāt kopā ar viņu un viņa komandu.

Kāda bija atgriešanās Tūkstošgades piekūna dekorācijās?

Šajās dekorācijās biju pavadījis vairākus gadus, tāpēc bija aizraujoši atkal tās ieraudzīt. Es gan secināju, ka neatceros tās tik labi, kā man likās. Šo to atcerējos no pilota kabīnes un interesantajām lietām, ar ko saskārāmies. Lidošana sasaucās ar iepriekšējām filmām, un viss palēnām sāka ataust atmiņā. Bija jautri.

Runājot par oriģinālo pilota kabīni, pirmās filmas uzņemšanas laikā lūdzu, lai Džordžs Lūkass mūs tajā ielaiž un varam izjust, cik liela tā ir. Galu galā mums tika dota tāda iespēja, un mēs ar Čūiju (angliski Chewbacca jeb Chewie, filmas tulkojumā Zelēklis - red.) iegājām pilota kabīnē. Čubaka (kuru filmā atveido 2,21 m garais Pīters Mejhevs - red.) nemaz nespēja iesēsties savā vietā.

Cik svarīgi filmai ir varoņi, ar kuriem iespējams identificēties?

Šī zinātniskā fantastika vienmēr ir bijusi ģeniāla ar savu fantāzijas kontekstu, bet to arvien cauraudis emocionāli atpazīstams, cilvēcisks stāsts, ar ko visi zināmā mērā spējam identificēties. Mēs visi atpazīstam šo attiecību spēku un sarežģījumus, kādus tās rada cilvēku dzīvē. Tieši tas šīs filmas padarījis tik svarīgas, ka tās tiek pārmantotas no paaudzes paaudzē. Zvaigžņu karus droši var dēvēt par ģimenes filmām, jo tie simboliski atspoguļo to, ko mēs atpazīstam kā sarežģījumus mūsu dzīvē.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 17. decembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja