Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Intervija ar Maiklu Boltonu. Kad vīrietis mīl sievieti

Dzīvē un mākslā nekas nenāk viegli, apgalvo klasisko popmūzikas vērtību piekritējs maikls Boltons, kurš 12. maijā sniegs koncertu Rīgā

Amerikāņu popdziedā­tājs un komponists Maikls Boltons, kura īs­tais vārds Mihails Bolo­tins atklāj viņa krievis­kās saknes, Latvijā jau reiz ir uzstājies – festi­vālā Jaunais vilnis Jūr­malā 2007. gadā –, taču tagad savas 60. jubilejas gadā atgriežas, lai sniegtu pirmo solokon­certu Rīgā. Maikls Boltons ir vērienīga zvaigzne: līdz šim izdevis 18 albumu, kas pasaulē pārdoti vairāk nekā 53 miljonos eksemplāru. Viņam ir sava zvaigzne Holi­vudas Slavas alejā, divas balvas Grammy, viņš ir populāra televīzijas seriālu un šovu seja, turklāt vairākkārt iekļauts žurnāla People pievilcīgāko vīriešu sarakstā.

Savā liriskajā, ekspresīvajā balsī, kas sniedzas līdz kontrtenora augstumam, viņš dzied galvenokārt paša sacerētās mī­las balādes soulmūzikas un R&B stilā. Maikls Boltons ir popmūzikas zvaigzne, lai gan sākumā bija cerējis uz smagā roka mūziķa ceļu – bijis grupas Blackjack so­lists, kurš dziedāja skarbi ķērcošā balsī un reiz pat apceļoja Ameriku koncertturnejā ar Oziju Osbornu. Populārākos hitus – When a Man Loves a Woman, Can I Touch You... There, Said I Loved You... But I Lied, Love is a Wonderful Thing, How Am I Supposed to Live Without You, Missing You Now – viņš nodziedās savā koncertā Arēnā Rīga 12. maijā.

Maikls Boltons ir talantīgs un atzīts dziesmu autors. Viņa sacerētās kompozī­cijas izpildījuši Kanje Vests, Džejs Zī, Džons Ledžends, Bārbra Streizande, Džo Kokers, grupa Kiss un pat Lēdija Gāga. Sa­vukārt viņš pats vienā no saviem albu­miem ierakstījis Frenka Sinatras dziesmas (Bolton Swings Sinatra, 2006). Maikla Bol­tona mūzika un balss bieži dzirdama fil­mās un seriālos. Piemēram, kompozīcija Go the Distance, kuru viņš iedziedājis ani­mācijas filmas Herkuless skaņu celiņā, ti­ka nominēta Oskaram kā labākā oriģināl­dziesma. Arī pats Maikls Boltons labprāt filmējas, tostarp nesen piedalījies popu­lārajā komēdijseriālā Divarpus vīru, un jūtas kā zivs ūdenī amerikāņu televīzijas šovu kultūrā. Maikls Boltons ir viens no retajiem komponistiem, ar kuriem sadar­bojies Bobs Dilans, – abi kopā radījuši dziesmu Steel Bars. Maikls Boltons ir uz­stājies duetā ar B. B. Kingu, Šēru, Sīlu un pat ar operas leģendām Lučāno Pavaroti, Plasido Domingo un Hosē Karrerasu.

Viņš neapjūk arī rupja hiphopa kontek­stā, kura triviālo saturu – sieviešu "mak­šķerēšanu" klubā – pārliecinoši nobīda malā, svinot romantisma un paša iemīļo­tāko filmu asociāciju uzvaru. To, kā tas notiek, ieskaitot repotāju bezspēcīgo pu­košanos, ikviens var baudīt hiphopa pa­rodijas Lonely Island videoklipā Jack Sparrow, kurā Maikls Boltons nofilmēts Karī­bu jūras pirātu kapteiņa tēlā un pavīd pat sieviešu halātā ar zīdaini rokās. Starp citu, tas kļuva par 2011. gadā You Tube trešo visvairāk skatīto video. Pēc četrdesmit ga­diem mūzikas industrijā kļuvis par vienu no veiksmīgākajiem mūsu laika mūzi­ķiem, mākslinieks ir dāsns: jau 20 gadu Maikls Boltons vada savu labdarības fon­du, kas rūpējas par vardarbībā cietušām sievietēm un bērniem. 

Cik būtiski jūs uz skatuves ietekmē publikas raksturs un noskaņojums? Vai varat pateikt, kur esat sastapis savu ideālo klausītāju?

To ir grūti tā nešaubīgi pateikt. Vissvarī­gākais ir, kā es jūtos uz skatuves, atrodo­ties tur pusotru vai divas stundas klausī­tāju priekšā. Man ir jautāts, kā man pati­cis ceļot uz to vai citu zemi vai pilsētu. Piemēram, kā patikusi Buenosairesa. To­mēr tieši publika ir tā, kas mūsos, māksli­niekos, rada vēlēšanos atgriezties. Tas var notikt jebkurā zemē. Spēcīgākais piedzī­vojums ir tāda klausītāju emocionālā at­saucība, kas man liek justies gaidītam un mīlētam. Tad uz skatuves jūtos tiešām la­bi, pat ja uz tās ir pārāk karsts. Mana misi­ja ir katru reizi tik patiesi saviļņot publiku, lai koncerts klausītājus atkal pārsteigtu. Tas ir mans uzdevums atgriežoties. Mans darbs ir uzstāties augstā vokālā līmenī, lai cilvēki sajustu, cik šie koncerti man ir sva­rīgi.

Kāpēc tik krasi mainījāt savu stilu: no hārdroka, smagā metāla un blūza līdz melodiskām, liriskām popmūzikas mīlas balādēm?

Es kļuvu pazīstams kā R&B izpildītājs. Taču vispirms biju aizrāvies ar blūzu, jo īpaši ar Čikāgas blūza stilu, spēlēju ģitāru. Mani pirmie ieraksti tapa 16 gadu vecu­mā. Nosūtīju tos divām mūzikas kompā­nijām – Epic Records un RCA. Pirmā laida klajā manu pirmo singlu, savukārt otrā – divus pirmos albumus. Pēc tam menedžeris, kurš bija strādājis ar Led Zeppelin, noorganizēja rokgrupu Blackjack, kurā es biju solists. Ierakstījām divus albumus, kurus izdevusi Polydor. Tā pievērsos hārd­rokam un ieskaņoju vēl divus albumus firmā Columbia Records. Tie bija rokenro­la ieraksti, taču jau tolaik es pats sacerēju melodiskas popmūzikas balādes un R&B dziesmas citiem izpildītājiem. Viņi sāka arvien biežāk ierakstīt manu mūziku, un es kļuvu arvien pieprasītāks tieši kā dzies­mu autors. Tad kādudien ierakstu kompānijas prezidents uzaicināja mani pie sevis uz biroju. Viņš teica: "Paklau, Maik! Mēs kopā esam ierakstījuši divus albumus, taču tu tajos nestrādā ar īsto, pareizo mūzikas materiālu. Tā vietā tu to atdod citiem dziedātājiem. Tev ir lieliskas dziesmas un burvīga, saviļņojoša balss. Lūk, kādus ierakstus es gribu ar tevi veidot! Šīs dziesmas tavā emocionālajā balsī cilvēkiem ies pie sirds daudz vairāk. Beidz ārdīties smagajā rokmūzikā un ķeries klāt jaunam, pavisam citādam albumam!"

Viņam bija taisnība. Viņš mainīja manu dzīvi. Tas bija īstais padoms īstajā laikā. Man bija 16 gadu, kad ierakstīju pirmo albumu. Taču tikai 18 gadu vēlāk – 34 gadu vecumā – izveidoju savu pirmo īsto autoralbumu. Vēl viens viņa padoms bija turpināt komponēt dziesmas citiem dziedātājiem – jo tā tās būs dziļāk iesētas.

Kā opera kļuva par jūsu "slepeno kaislību"?

Kopš esmu guvis panākumus kā dziedātājs, jums pat sapņos nerādās, cik daudzi man zvana un aicina piedalīties visdažādākajos notikumos. Reiz mani ielūdza Modēnā Itālijā dziedāt ar Lučāno Pavaroti, un es tiešām dziedāju! Man tā bija milzīga uzdrošināšanās, jo neko tādu nebiju dziedājis. Bija jāsagatavo divas operārijas, jāielaužas pavisam citā vokālajā manierē, dziedāšanas veidā. Es mācījos un sapratu, ka manai balsij nav vokālo ierobežojumu, ja vien to attiecīgi skolo.

Pēc tam es uzstājos kopā ar Plasido Domingo un Hosē Karrerasu. Visbeidzot, kad nolēmu ierakstīt opermūzikas albumu My Secret Passion (1998, izdevējs Sony Classical), es satiku slaveno amerikāņu operdīvu Renē Flemingu, ar kuru jau bijām kļuvuši labi draugi. Apjautājos, vai viņa piedalītos. Renē Fleminga ar prieku piekrita, un mēs kopā ierakstījām Rūdolfa un Mimī duetu O soave fanciulla no Džakomo Pučīni operas Bohēma pirmā cēliena. Sniedzām arī opermūzikas koncertu, kas ilga divas stundas, un publika to uzņēma ar ovācijām. Bija lieliski, ka spēju ielēkt šajā mūzikā, ko visi pazīst. Tā es ieguvu jaunu attieksmi pret dziedāšanu, jaunu pieeju.

Jūs kļuvāt par lielu opermākslas fanu?

Ne tajā nozīmē, ar ko saprot operas izrāžu apmeklējumu teātrī. Taču es kļuvu par operas komponistu fanu, apbrīnoju viņu talantu sacerēt brīnišķīgas, izcilas melodiskas ārijas. Es cienu operu kā mūzikas teātri, tomēr mūzikā joprojām meklēju dziesmas – saviļņojošas un spēcīgas. Tādas kā, piemēram, Nessun dorma – Kalafa ārija no Pučīni operas Turandota, kuru tenors Lučāno Pavaroti tieši koncertizpildījumā padarīja tik slavenu visā pasaulē. Es dodu priekšroku opermelodiju baudīšanai kā tādai, nevis sēdēšanai vairākas stundas garā izrādē. Jā, arī operā es mīlu dziesmu! Operas pasaulē esmu māceklis, bet ne eksperts.

Par ko rakstāt savā grāmatā The Soul of It All, kas nākusi klajā šā gada ziemā?

Tie ir mani memuāri. Es tos rakstīju gandrīz gadu – pēc četrdesmit mūzikas industrijā pavadītajiem gadiem –, atskatoties uz visu savu dzīvi. Par to, kā es izveidoju karjeru, un par grūtībām, kuras šajā ceļā ir bijis jāpārvar. Par to, kā no tīņa gadu muzicēšanas dzimtās Ņūheivenas bāros un cīņas, lai nopelnītu dienišķo iztiku ģimenei, nonācu līdz pasaules zvaigznes statusam. Es stāstu ne tikai par sevi, bet arī par to, kāda ir mūslaiku mūzikas industrija – ar tās spožumu un postu. Es stāstu par izklaides biznesu un veiksmi – no kā tā ir atkarīga. Par to, kā nepalaist garām savas dzīves vienīgo lielo iespēju kaut ko paveikt ar balsi. Arī par sāpēm, vilšanos un cīņu. Par to, ka nekas nenāk viegli.

Arī par to, cik grūti ir izlaipot starp radīšanu no sirds uz sirdi un mūzikas biznesa prasībām?

Tie ir savstarpēji saistīti pretpoli, kas kalpo viens otram. Mākslas vēsturē allaž pastāvējusi cīņa starp biznesu un jaunradi. Par radošo brīvību un pašizpausmi ir bijis jācīnās vienmēr. Gan baroka laika, gan šodienas māksla – vai tā ir glezniecība, literatūra, mūzika vai filmas scenārijs – tam visam ir radošā un biznesa puse. Ja tu saproti biznesu, tev ir vieglāk strādāt ar cilvēkiem. Māksliniekiem ir nepieciešama publika, un ir vajadzīgs atbalsts un palīdzība, kuru sniedz bizness. Tāpēc es sadarbojos ar ierakstu kompānijām, sniedzu intervijas un daru visu, lai projekts gūtu panākumus.

Maikls Boltons 

Arēnā Rīga 12.V plkst. 19

Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 20–50

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja