Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Izstāde Bīstamie sakari. Pasts

Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī atklāta izstāde Bīstamie sakari. Pasts, kurā eksponēti ar pasta vēsturi saistīti vēsturiski priekšmeti, ne tikai no Ventspils muzeja krājuma, bet arī no Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja, Ogres Vēstures un mākslas muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Kara muzeja, Latvijas Dabas muzeja, Kārļa Ulmaņa piemiņas muzeja Pikšas un arī privātpersonu devums.

Izstāde vēsta par pasta vēsturi Latvijas, bet īpaši Kurzemes teritorijā no regulārā pasta pirmsākumiem līdz 20. gs. 80. gadiem. Pasta sakaru attīstību atspoguļo gan šādai izstādei tik pašsaprotami eksponāti kā vēstules un pastmarkas, tā arī pastnieku uniformas un to elementi, daudzveidīgu un šobrīd jau piemirstu pastkaršu klāsts, pasta zīmogi, svari un citi ar pastu saistīti eksponāti. Nesteidzīgais laikmets, kuru raksturo unikāli eksponāti, piemēram, 19. gs. sākuma steidzamās vēstules ar vaska zīmogā iespiestām putnu spalvām vai Pirmā pasaules kara laika karavīru vēstules uz Krievijas impērijas ierēdniecības gādīgi sarūpētajām vēstuļu formām ar jau gatavu tekstu, – gan ne dzimtajā latviešu valodā. Spriegumu izstādes vizuālajā tēlā rada mākslinieces Lauras Feldbergas instalācija Savienotā telpa, kas asociējas gan ar reiz nozīmīgajiem sakaru vadiem, gan savienojumiem arī netiešā nozīmē.

Pasts, kura nozīme digitālajā laikmetā ir mainījusies – lai gan parastās vēstules un ar pastu saistītie telefona, telegrāfa un radio pakalpojumi aiziet pagātnē, pasta pakalpojumiem joprojām ir nozīmīga vieta mūsu dzīvē.

Izstādei ir arī sava mainīgā daļa jeb satelītprojekts – Vārds kolekcionāriem - brīvā vitrīna, kurā tiek eksponētas privātpersonu kolekcijas, kas saistītas ar izstādes tematiku. Patlaban tajā skatāma Anitas Burkovskas aplokšņu kolekcija no 20. gs. 60. -80. gadiem. Decembra sākumā, Nikolaja dienā 9. decembrī kā satelītprojekts tiks atklāta arī Ungārijas vēstniecības veidotā pastmarku izstāde bērniem Pastmarku stāsti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Livonijas ordeņa pils, Jāņa 17, Ventspils

Kad?

26. oktobris, 2017 – 1. septembris, 2018

Ot. -Sv. 10 -18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja