Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sestā Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā izstāde

Šogad konkurss Jāzepa Pīgožņa balva Latvija ainavu glezniecībā bija pulcējis 180 māksliniekus, kas žūrijas vērtējumam kopumā iesniedza 327 mākslas darbus. Iesniegtos darbus vērtēja profesionāla žūrija.

Mākslas zinātniece un šī konkursa vairākkārtējā žūrijas komisijas locekle Ingrīda Burāne par Jāzepa Pīgožņa balvu Latvija ainavu glezniecībā saka šādi: “Šī izstādē ir viena no ilglaicīgākajām, daudzpusīgākajām, mākslinieku un mākslas interesentu atbalstītākajām mākslas dzīves norisēm glezniecībā mūsu valstī pēc neatkarības atjaunošanas. Kopš tā saucamajās vizuālajās mākslās vairs nav valsts iedibinātas atzinības balvas par profesionālo veikumu, kā tas ir citās nozarēs (Lielā mūzikas balva, Latvijas Literatūras gada balva, Nacionālā kino balva Lielais Kristaps un Spēlmaņu nakts balvas teātra jomā).

Preiļu novada domes un Rīgas domes kopdarbs, atbalstot mākslinieka Jāzepa Pīgožņa (1934–2014) draugu Jāņa Anmaņa, Jāņa Streiča un Jāņa Strupuļa iniciatīvu sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju un Latvijas Zinātņu akadēmiju, faktiski ir vienīgā šāda veida oficiālu institūciju līdzdalība mākslas procesu veicināšanā, izvērtēšanā un tālāk virzībā. Savā ziņā šis ir pašlaik Latvijā demokrātiskākais un atvērtākais mākslas dzīves notikums, kurā piedalās autori no visiem novadiem. Nav līdzīga savā apjomā un autoru rokrakstu dažādībā otra tāda mākslinieciskās kopainas redzējuma, kas vienotu pilnīgi atšķirīgas izglītības, tautības, māksliniecisko tieksmju un varēšanas, paaudžu piederības un citu savrupu pazīmju personības. Līdz ar to var secināt, ka tādā skaitliskā izvērsumā, kāds bija un ir redzams pamatekspozīcijās un kāds saglabājas Latvijas mākslas vēstures dokumentēšanā, mākslas darbu saglabāšanā iespieddarbā, laikmeta ainas fiksācijā piecos katalogos, ka tādā nozīmē iecere un profesionāli veiktais darbs ir devis nenovērtējamu ieguldījumu Latvijas mākslā 21. gs. pirmajā desmitgadē. Turklāt tas loks ir plašāks un paliekošāks arī tādā nozīmē, ka stimulējis, veidojis, audzējis spēku Latvijas mākslas izglītībai. Īpaši tiem māksliniekiem, kuri strādā mākslas skolās, kompetenču centros un regulāri lielā skaitā veido autoru pamatkodolu.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Rīgas Sv. Pētera baznīca, Skārņu iela 19

Kad?

20. maijs, 2020 – 9. augusts, 2020

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja