Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Velta Emīlija Platupe Piedošana nav iespējama

Māksliniece Velta Emīlija Platupe veidojusi animētas gleznas, zero waste skulptūras un zīmējumus par nepiedošanas tēmu.

Piedošana ir viena no mākslām, kuru cilvēks mācās un neiemācas. Tas, kurš piedod, izrādās dubultzaudētājs – viņam nodarīts pāri, viņu iznīcināja, atņem pat atriebību. Tas, kuram piedod, ir divkārt uzvarētājs – uzspiedis savu nežēlīgo gribu, viņš tagad nesaņems sodu.

Nepiedošana ir universāla. Visam ciešanām vajag izlīdzinājumu. Tev nebūs mierīgi gulēt naktī pēc tā, ko tu esi izdarījis, es gribu, lai tu ciet, kā cietu es. Tagad, nevis debesu valstībā. Es domāju – kvēla nepiedošana ceļas no mīlestības uz dzīvi. Tās ir dusmas par neatgriezeniski sabojātu pēcpusdienu, vasaru vai pusgadsimtu.
 
Mazs būdams, mācās piedošanu lūgt. Pieaudzis domā – nepiedot ir nepiedodami. Lietas, par kurām lūgt piedošanu, kuras dara pāri un sāpina, mitinās pelēkajā zonā; tur izrādās viss kārtībā, es tev piedodu ir tikai tukša skaņa, tā nelīdzsvaro sāpes. Piedošana ir zaudēta balansa atgūšana. Piedošana ir dievišķa žēlastība, uz kuru mēs neesam spējīgi. Man gribas, lai būtu taisnīgi, bet piedošanā nav taisnības, tā ir pārāka par to.

Vakaros es mēģinu pastāstīt par mākslu slimiem bērniem slimnīcā. Stāstu gan durstīgiem, noslēgtiem pusaudžiem, gan kautrīgiem mazuļiem, kas pat neuzdrīkstas ieskatīties man acīs, lai viņi slēgtajās telpās neaizmirstu par brīvību, kādu katram nodrošina balts papīrs un otas.

Daži bērni atgūstas pēc operācijām un viņiem ir tik vien spēka, lai uzvilktu mazu triepieniņu. Pēc tam viņi atstāj savus darbus man. Dažiem es izstāstu, kas ar viņu darbiem vēlāk notiks – tie kļūs par gleznām un skulptūrām. Ja viņiem tāda mākslas darbu pēcnāves dzīve netīk, lai aši ņem zīmējumus līdzi uz palātu. Es viņu darbus neiznīcinu, tikai dodu tiem otro vai pat trešo dzīvību. Bērnu darbi gleznu pamatā ir ielikuši savu pieredzes lauku, netveramu substanci. Eksperimentālā materiāla mūža ilgums nav iepriekš paredzams. Toties mums uz zemes paliks vairāk skābekļa vēl pāris elpas vilcieniem

Velta Emīlija Platupe

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Žaņa Lipkes memoriāls, Mazais Balasta dambis 9

Kad?

11. jūlijs, 2019 – 5. oktobris, 2019

O., t., pt., sv. 12–18 C. 12–20 S. 10–16

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja