Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Oskara balvas ceremonijā triumfē filma Nomadland

ASV Kinoakadēmijas jeb Oskara balvu ceremonijā svētdien kategorijā Labākais režisors uzvarējusi Hloja Džao ar filmu Nomadland (Klejotāju zeme).

Nomadland arī saņēmusi Oskaru kategorijā Labākā filma, bet kinolentes zvaigzne Frānsisa Makdormanda godalgota ar balvu kategorijā Labākā aktrise.

Kategorijā Labākais aktieris balvu saņēma Entonijs Hopkins par lomu filmā The Father.

39 gadus vecā Pekinā dzimusī Džao ir pirmā Āzijas izcelsmes režisore sieviete un otrā sieviete, kas saņēmusi Oskaru kategorijā Labākais režisors. 2010. gadā Oskaru šajā kategorijā saņēma Ketrīna Bigelova par filmu The Hurt Locker (Sapieris), kļūstot par pirmo sievieti, kas ieguvusi šo balvu.

Mazbudžeta drāma Nomadland ar Makdormandu galvenajā lomā vēsta par sievieti, kas krīzes dēļ zaudējusi mājokli un ar auto apceļo ASV Vidējos Rietumus.

Nomadland ir ieguvusi arī Venēcijas kinofestivāla galveno balvu Zelta lauva, divas balvas Zelta globuss kā labākā dramatiskā filma un par labāko režisora darbu, četras Critics'Choice (Kritiķu izvēle) balvas, tostarp kā labākā filma un par labāko režisora darbu, kā arī citus apbalvojumus.

Uz Oskaru labākā režisora kategorijā šogad pretendēja arī filmas Promising Young Woman režisore Emeralda Fenela, Deivids Finčers par biogrāfisko drāmu Mank, Lī Aizaks Čuns par kinolenti Minari un Tomass Vinterbergs par filmu Another Round.

Parastos gados Oskara balvu pasniegšana jau būtu notikusi, tomēr pandēmijas dēļ ceremonija tika pārcelta uz 25. aprīli un norisinās vairākās vietās.

Par galveno ceremonijas vietu tika izraudzīta vēsturiskā dzelzceļa stacija Union Station.

Balvu kategorijā Labākais adaptētais scenārijs saņēma filma The Father, bet kategorijā Labākais oriģinālais scenārijs uzvarēja filma Promising Young Woman.

Oskaru kategorijā Labākais otrā plāna aktieris saņēma britu aktieris Denjels Kaluja par lomu kinolentē Judas and the Black Messiah. Savukārt ar labākās otrā plāna aktrises balvu tika godināta 73 gadus vecā dienvidkorejiešu aktrise Jona Jadžana par veikumu filmā Minari.

Oskaru kategorijā Labākā starptautiskā filma saņēma dāņu kinolente Another Round ar Madu Mikelsenu galvenajā lomā. Komēdija vēsta par četriem draugiem, kuri eksperimentē ar alkohola daudzumu asinīs un tam atbilstošu laimes izjūtu.

Savukārt balvu kategorijā Labākā dokumentālā filma saņēma Dienvidāfrikas režisora Kreiga Fostera filma My Octopus Teacher, bet par labāko animācijas filmu atzīta studijas Pixar filma Soul.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja