Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cilvēki ar kodolu

Mērijas ceļojums un pirmizrādes Latvijas filmu maratonā

Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā, 4. maijā, kinoteātrī Splendid Palace norisināsies tradicionālais Latvijas filmu maratons, ko rīko Nacionālais kino centrs. Tie būs bezmaksas seansi abās kinozālēs visas dienas garumā un brīvdabas seansi kinoteātra priekšpagalmā vakara noslēgumā.

Par Latvijas filmu maratona vienu no centrālajiem notikumiem kļūs režisores Kristīnes Želves dokumentālā spēlfilma Mērijas ceļojums. Tas ir stāsts par jaunu sievieti, muzeja darbinieci Mēriju Grīnbergu, kura kā brīvprātīgā 1944. gadā devās līdzi vilcienam ar 700 kastēs iesaiņotām Latvijas muzeju vērtībām un kopā ar tām atgriezās Rīgā kāda vācu armijas karavīra zābakos.

"Pēc desmitiem vakarā dzirdu piepeši smagus vīrieša soļus aiz finiera sienas. Klausos un redzu šaurajās durtiņās – parādību. Mēriju," savās atmiņās rakstīja viņas māte. Tieši šis zābaku pāris pirms četriem gadiem ir bijis eksponēts izstādē 10 lietu stāsti par cilvēku un varu Stūra mājā (2014), kurā režisore ir iepazinusies ar šīs sievietes dzīvesstāstu, ko realizējusi filmā.

Mērijas Grīnbergas personība ir likusi filmas komponistam Jurim Vaivodam aizdomāties par mūsdienu sabiedrību, kurā mēs runājam par čaulu kompānijām, bet tikpat labi mēs varētu runāt arī par čaulu cilvēkiem. "Es aicinātu atrast drosmi un rast kodolu," piebilst komponists, kuram pirmo impulsu skaņu celiņa radīšanā ir devusi fotogrāfija ar Mēriju Grīnbergu Pērkones vaiņagā, radot skaņradī asociācijas ar Jāzepa Vītola kora dziesmu Karaļmeita.

Šajā dienā varēs noskatīties vēl piecus darbus, kas ir tapuši Latvijas simtgades programmā: Vara Braslas Vectēvu, kas bīstamāks par datoru, Ivara Selecka Turpinājumu, Ilonas Brūveres Ievainoto jātnieku, Askolda Saulīša Astoņas zvaigznes un Madaras Dišleres Paradīzi 89, kā arī Aigara Graubas jaunāko kases grāvēju Nameja gredzens un Lailas Pakalniņas dokumentālo īsfilmu Zirdziņ, hallo!.

Latvijas filmu maratonā ir ieplānotas piecas pirmizrādes. To vidū ir režisora Roberta Rubīna dokumentālā filma Gribētos būt aplim, kas vēsta par pāragri mūžībā aizgājušo baletdejotāju Alekseju Avečkinu. Tāpat arī pirmizrādi piedzīvos režisora Tālivalža Margēviča dokumentālā filma ar inscenējumiem Zigfrīds Anna Meierovics par Latvijai nozīmīgo valstsvīru, pie kura dzīvesstāsta kinoversijas režisors ir sācis strādāt pirms vairāk nekā divdesmit gadiem.

Pie skatītājiem nonāks arī divas īsfilmas, kuras ir pieņemts klasificēt kā "animāciju pieaugušajiem". Viena no tām ir Indras Sproģes Ievads epilogam. Otra – Vladimira Leščova Elektriķa diena. Šīs dienas piektais jaunums būs režisora Arvīda Krieva dokumentālā filma Kamēr tu šo dzīvi spēlē par komponistu Mārtiņu Braunu, kurš mūziku režisora filmām ir rakstījis jau kopš 70. gadu sākuma un tieši 4. maijā saņems Triju Zvaigžņu ordeni.

Latvijas filmu maratona noslēgumā notiks brīvdabas seanss kinoteātra priekšpagalmā. Tā programma ir veidota sadarbībā ar Valsts kinofotofonodokumentu arhīvu, kur ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu norisinās kinodokumentu digitalizācijas un restaurācijas projekts. Šajā dienā būs iespēja noskatīties 50.–70. gadu kinožurnālu izlasi. Savukārt pirms tam brīvdabas seansa ieskaņā muzicēs folkmūzikas grupa Imanta Dimanta un draugi.

Arī šogad Nacionālais kino centrs sadarbojas ar Kalnciema kvartālu, kur 4. maijā tiks demonstrētas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva digitalizētās hronikas, Mērijas ceļojums un piecas Latvijas Kultūras akadēmijas studentu filmas – savus darbus piedāvās jaunās režisores Marta Elīna Martinsone, Elita Kļaviņa, Tīna Zariņa, Adriāna Roze un Elizabete Mežule-Gricmane. Ar visu programmu var iepazīties interneta vietnē
www.nkc.gov.lv
.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja