Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dāvja Sīmaņa filma Tēvs Nakts sākusi ceļu pie skatītājiem ASV

Savu ceļu pie skatītājiem ASV sākusi Dāvja Sīmaņa filma Tēvs Nakts (The Mover). Filma Tēvs Nakts ir Latvijas pieteikums ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars kategorijā Labākā ārzemju filma, kur šogad atlasīts rekordliels skaits - pavisam 93 filmas no visas pasaules.

Jau 13. novembrī notika pirmais filmas Tēvs Nakts seanss ASV Kinoakadēmijas locekļiem Losandželosā. Kā informēja filmas publicitātes veidotāja ASV, Keen&Kollar pārstāve Jana Kīna, tad vairāki ASV Kinoakadēmijas locekļi pēc seansa atzīmējuši spēcīgo filmas stāstu. Nākamais filmas īpašais seanss un pieņemšana ASV Kinoakadēmijas locekļiem Losandželosā notiks 3. decembrī ar filmas režisora Dāvja Sīmaņa un Latvijas Republikas goda konsula Kalifornijā Jura Buņka piedalīšanos, bet 8. decembrī filma tiks izrādīta Santa Monikā.

Filma Tēvs Nakts ir patiess stāsts par latvieti Žani Lipki, kurš 2. pasaules kara laikā Rīgā izglāba vairāk nekā piecdesmit cilvēkus. Filma veidota filmu studijā Mistrus Media Nacionālā Kino centra programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei ietvaros. Filmas starptautiskā pirmizrāde bija Maskavas Starptautiskā festivāla ietvaros 2019. gada aprīlī. 2018. gadā filmas režisors, operators, māksliniece un aktrise par savu sniegumu saņēma Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps.

“Žaņa Lipkes stāsts nav vienkāršs, un filma par Žani Lipki nav tipiska Holokausta filma. Viņa personība bija ļoti pretrunīga – Žanis bija ļoti empātisks, tajā pašā laikā arī azartisks, viņš bija cilvēks no kura neviens neko negaidīja. Tieši šo savu īpašību dēļ viņš vācu okupācijas laikā Rīgā spēja no drošas nāves izglābt daudzus ebrejus. Un, kas ir apbrīnojami, Žanis šīs glābšanas operācijas atšķirībā no citiem tādiem slaveniem glābējiem kā Šindlers, kuram piederēja fabrika, vai Vallenbergs, kuram bija pieejami dažādi diplomātiski kanāli, spēja paveikt bez kādiem palīglīdzekļiem. Tieši Žaņa Lipkes personības mistērija bija viens no lielākajiem iedvesmas avotiem filmas tapšanas laikā”, tā intervijā novembra vidū ASV kinopublicistei Sidnijai Levinai stāstīja filmas režisors Dāvis Sīmanis.

Filma jau demonstrēta vairāk nekā 40 filmu festivālos visā pasaulē. Novembra beigās filma bija skatāma Eiropas Savienības filmu festivālā Kanādas pilsētās - Toronto, Otavā, Vankūverā un Kalgarijā, bet 18. novembra vakarā filmu demonstrēja Lielbritānijā Londonas Ebreju filmu festivālā. Oktobrī 35. Starptautiskajā Haifas filmu festivālā, konkursā programmā Between Israeli ans Jewish Identity Competiton filma ieguva labākās ārzemju filmas balvu. Konkursa žūrija, kurā bija Izraēlas filmu festivāla Parīzē direktore, rakstniece un žurnāliste Helene Šūmane, bijušais Telavivas sinematēkas direktors Alons Garbuzs, operators Amnons Zlajets, savu lēmumu apbalvot filmu Tēvs Nakts pamatoja, ka filma ir stāsts par cilvēku, kurš, negribēdams būt varonis, ar savu rīcību parādīja izcilu cilvēcisku lielumu.

 

 

Top komentāri

Itamars Toledano
Lai Dāvim veicas, jo nekas virs zemes nav tik labs, kā paust PATIESĪBU. Un šie patiesība ir tā šausmonīgākā latviešu tautas vēsturē, un VAI tiem, kas to realizēja, un vai tiem, no kuriem tie nāca, un kas aiz viņiem palika! Neaizmirsīsim arī, ka Mariss Jansons geto piedzima, un to, ka viņa māte bija no vienīgās SVĒTĀS tautas, pret ko pagāni rokas pacēla un sevi nolādēja uz mūžiem...
Alla Borisovna
A
Jā, filmas tēma ir oskara nominācijai atbilstoša.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja